Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Ohrovt - Brassica oleracea var. sabauda

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 20 Maj 2014 13:46    Naslov sporočila: Ohrovt - Brassica oleracea var. sabauda Odgovori s citatom

No pri meni raste petglavi ohrovt, pravzaprav celo šestglavi. In je trajnica. Embarassed Pred tremi leti sem posadila ohrovt špičasti ruska sorta. Ker sem imela zgleda slabo zemljo se ni izoblikoval, lani ko sem ga spomladi pognojila ni šel v cvet in je lepo začel z rastjo. Pokončala ga je srna, ostalo je le nekaj listja, to čez zimo nisem odstranjevala in zdaj je tak. Sem pa naredila napako, saj sem poganjek, ki pa je cvetel odstranila. Rolling Eyes Zdaj mi je žal.



Poganja šesta glava Shocked , malo slabo se vidi a poganja iz stebla.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2016 12:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima če lahko ohrovtove glave ravno tako vlagaš kot zelje ,nevem kam z njim ga imam preveč pa bi rada to nekak viška po skladiščila
_________________
Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sanjarka Ana



Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03
Prispevkov: 1203
Kraj: okolica Radovljice

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2016 14:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da je tudi primeren. Enako kot rdeče zelje. Le ni tako zelo razširjeno to. Drugače pa ohrovtove glavice postanejo veliko boljše, če jih ujame zmrzal. Kjer ni večjih količin za predelavo, pa ga dodajajo približno 10-15% pri kisanju zelja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9231
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2016 17:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda, marsikje sploh priporočajo, da med zelje zamešamo kakšno 1/3 ohrovta. Nisem pa tega nikoli delala, niti jedla.
Tukaj celo na vrečki s semeni piše.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2016 17:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najlepša hvala ,grem v akcijo
_________________
Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sanjarka Ana



Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03
Prispevkov: 1203
Kraj: okolica Radovljice

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2016 08:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem eno manjšo glavico, ki ni kazala prave volje po tem, da bi postala večja debeluška dodala zadnji rundi srbske solate.



Sem pa premišljevala ... (glede na to, da pri nas ohrovt veliko uporabljamo za razne zavitke iz pečice) .... da bi večje liste na hitro blanširala, jih nalagala drug preko drugega in zamrznila. A bo šlo? Mislim potem pri odmrzovanju, da se mi ne bi vse potrgalo? Ima kdo izkušnje?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2016 13:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

če boš blanširala, potem ne več kot 1,5 min in med vsakim listom celofan oz narezane najelon vrečke, ker se drugače vse sprime. lažje bo če jih narežeš in enako tako blanširaš, ter daš v vrečke ali posodice, a potem so za v juhice in med krompir itd. lpvoda

PS: probaj nekaj listov dati v zmrzovalnik surovih.
jaz npr surovo zamrznem za zelenjevne župice: narezan na koščke stročji fižol, zeleni grah, enako na koščke korenje (rdeče in rumeno), gomoljno zeleno, pastenjak (lahko posamezo lahko že v kompletu). izkazalo se je dobro.
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 01 Sep 2016 15:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem ga eno tretjino naribala v srbsko solato eno tretjino pa zelja uf okus nekaj res nekaj posebnega ,bom še vajo ponovilo zdaj je prednost solate sejati
_________________
Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Dec 2018 15:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem zakaj, a imela sem v spominu, da ohrovt slabo prenaša zmrzal, oziroma slabše kot zelje.
Letos je zrasel na vrtu krasen ohrovt (hvala Tajana za seme). ker ga je kar nekaj, sem ga pustila na vrtu za sprotno zimsko rabo.
Pred dnevi, ko je bilo pod ničlo, sem odrezala eno glavo. Bila je popolnoma zmrznjena, steklena. Pustila sem jo na kuhinjskem pultu. ko se je odtajala, so bili listi čvrsti, sveži, hrustljavi. Torej ohrovtu malo (-4st) minusa ne škodi.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9231
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Dec 2018 16:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda ne, saj je po izvoru iz naših krajev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1334
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 03 Dec 2018 16:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po mojih izkusnjah ohrov bolje prenasa nizke temperature kot zelje. Jaz ga vsako leto pustim na gredi in sproti pobiram tam do marca, ce ga prej ne pojemo.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ana



Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47
Prispevkov: 514
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2020 12:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vprašanje: ali za sprotno uporabo uporabljate tudi ohrovtove vehe? Tako mi rečemo zelje ali ohrovtu. ki ne naredi glave.

Hvala za odgovor.

Ana
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9231
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2020 13:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ana je napisal/a:
Vprašanje: ali za sprotno uporabo uporabljate tudi ohrovtove vehe? Tako mi rečemo zelje ali ohrovtu. ki ne naredi glave.

Hvala za odgovor.

Ana


Jaz ja, za "opresn zele" kot rečete, če se ne motim, v vaših krajih je prav super, recimo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ana



Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47
Prispevkov: 514
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2020 14:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.