|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Avg 2020 18:16 Naslov sporočila: |
|
|
Od vključno avgusta dalje nič več ne dognojujem paradižnikov. Paprike še, paradižnikov pa ne. Se mi zdi, da gre vse dognojevanje več ali manj v rast novih poganjkov, manj pa v tvorbo plodov in še manj v zorenje plodov. Ne trdim, da je to res, a upoštevam, da tačas vsa narava gre že proti jesenskemu počitku in da ni čas spodbujati podmladka. Vse to velja za vrt. Če bi jih imela v loncih, bi pa verjetno vseeno razmišljala o dognojevanju, ker so dosedaj domnevno počrpali že vsa hranila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Danilo
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 14:37 Prispevkov: 746 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 23 Avg 2020 07:46 Naslov sporočila: |
|
|
Muha,
če se ti tak način obnese, najbrž pomeni, da si predtem dobro #ujela# količino in vrsto gnojil. V avgustu dognojujem foliarno, saj se mi v vročem vremenu začnejo kazati znaki pomanjkanja kalcija ali (in) kalija. Paradižnik zaenkrat enormno zori. Upam, da se sprotno zorenje kmalu uskladi z dnevnimi potrebami in tako potem do pozebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matejos
Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55 Prispevkov: 593
|
Objavljeno: 25 Avg 2020 09:46 Naslov sporočila: |
|
|
50 x 370 ml omake
pa nismo še na pol.. krivi sta cepljeni sadiki pelatov. Ga pa zelo malo pojemo svežega.
Več kot 2 tedna pa rastline ne bodo zdržale, pri plesni se mi zdi, da je najpomembnejše odstranjevanje okuženih delov, takrat pa nas ni bilo doma..
PS: kako pripravljate mezgo, odstranite vsa semena ali ne? _________________ NM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2020 09:53 Naslov sporočila: |
|
|
Pri pasiranju gredo semena in kožica paradižnika stran. Meni je tudi te ostanke škoda zavreči, zato jim dodam malo paradižnikove vode in jih dobro zmiksam, pokuham in to potem uporabljam za na pico. Tudi paradižnikove vode ne zavržem, ampak jo nalijem v steklenice in jo potem uporabljam za paradižnikovo juho ali za čufte v paradižnikovi omaki ipd.
Doslej je bilo s kečapom napolnjenih 28 steklenic po 0,75l, 19 kozarčkov po najbrž 350ml z omako s semeni in 15l paradižnikovega soka. Gre pa sezona h koncu in bo manj polnih steklenic in kozarčkov, kot prejšnja leta. Ker smo belili in barvali, sem bolj malo skrbela za paradižnike. Danes jih bom nabrala še za zadnjo rundo paradižnikovih omak, kasneje, če bo še kaj ostalo, jih bom dodajala v čilijeve omake, ki jih bo zdaj treba začeti kuhati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 25 Avg 2020 10:06 Naslov sporočila: |
|
|
ker imam dovolj paradižnikov, vodo letos zlijem stran. Semena in kožo blender odlično zmelje in ni treba ločevati. Prej paradižnike zavrem, potlačim cedilo v kašo, odlijem vodo, nato začne multipraktik delati, ko ga do polovice nadevam.
sem in tja se z mikroskopom vidi kakšno seme, lupine se ne čuti _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2020 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
Živa, tudi jaz sem delala tako, a imamo nekaj 'komplikatorjev', ki jih zmoti tudi lupinica, ki je jaz ne opazim ali najmanjše seme. Tako da zdaj sin pasira. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Avg 2020 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas (hvalabogu) nič ne kompliciramo. Samo prekuham in prepasiram, semen ne odstranjujem, vode ne odlivam. Res zato pride nekaj več kozarcev a notri ostane vse, kar je paradižniku dala narava. Največ ga uporabljam v enolončnicah, tam je itak tekočino treba dolivati. Kečupa pa ne delam, v njem bi semena res znala motiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ana
Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47 Prispevkov: 514 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Avg 2020 17:58 Naslov sporočila: |
|
|
Moram pohvalit paradižnik. Jedla sem paradižnik Luco. je tako dober da ne rabiš ne olja, ne kisa, samo narezan.
Tako dobrega paradižnika še nisem jedla.
Hvala Brbr za sadiko.
Ana |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 27 Avg 2020 18:43 Naslov sporočila: |
|
|
Letos je bila sezona paradižnika pri meni res obilna. Zunaj nepokriti in nič škropljen je v začetku tedna zaključil, bolezen je uničila le posamezne zgornje plodove, 90 % ga je dozorelo zdravega. So bile pa to sorte Polarbear, Rab orjak in Istra.
V plastenjaku lepo počasi še kar doorevajo, najbolj pa sem vesela na noro obilje raznih češnjevcev, kjer pa kraljujeta predvsem Maglia Rossa, Blusch....
Najbolj mi je pa zanimiv eden debel, ki ga vodim kot Bicolor. Ta raste zunaj med
že skončanimi in od plesni uničenimi, pa je krasen, zelen, zdrav, z zdravimi ogromnimi še nekaj nezrelimi plodovi. Pojma nimam, kako mu uspeva.
_________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Avg 2020 11:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ana, me veseli, da ti je moj "Lučo" (tako mu ravim jaz, kako se imenuje uradno, ne vem) všeč. Tudi zame je to najokusnejši paradižnik. Sem pa bila prepričana, da mi je najboljši pač zato, ker ga gojim že vrtso let in sem se nanj navadili, oziroma me je udomačil .
Ker sodi med debele, mesnate, letos ori meni skoraj gotovo ne bo dozorel niti en plod. Še sreča, da imam shranjenih veliko semen iz prejšnjih let. Vseeno pa te, Ana, prosim, da shraniš kakšno seme... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Avg 2020 11:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, splača se imeti rezervo semen iz prejšnjih let, ker se vedno lahko zgodi, da bo s kako sorto šlo kaj narobe. Tudi jaz vedno obdržim stara semena. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 28 Avg 2020 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Ja, splača se imeti rezervo semen iz prejšnjih let, ker se vedno lahko zgodi, da bo s kako sorto šlo kaj narobe. Tudi jaz vedno obdržim stara semena. | Stara modrost, ja. Mi je pravila moja mama, da je pravila njena mama, da je vedno treba imeti svoje seme za dve leti. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 09:47 Prispevkov: 578 Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno: 28 Avg 2020 14:52 Naslov sporočila: |
|
|
Marijav! bicolor bi lahko bil Old German. Vsako leto ga sadim in lepo uspeva. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 28 Avg 2020 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
Tinko, bi lahko bil, ker se spomnim, da sem na eni Paradajzmaniji vzela to sorto, ker me je pritegnila kompaktnost ploda. Tudi dokaj zrel je še vedno čvrst in sočen ter z malo semeni n seveda lep in okusen. S tega slikanega sem pobrala že tri plodove, 9 velikih pa šele zori. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 01 Sep 2020 15:33 Naslov sporočila: |
|
|
Takole pa me tudi letošnji češnjevci še kar razvajajo:
_________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 28, 29, 30 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 28, 29, 30 Naslednja
|
Stran 24 od 30 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|