Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Katere antične vrtnice priporočate

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Splošno o vrtnicah
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2013 18:28    Naslov sporočila: Katere antične vrtnice priporočate Odgovori s citatom

1vrtnica je napisal/a:
Majda, me veseli če sem moje navdušenje nad vonjem antičnih vrtnic uspela prenesti še na koga drugega. Ampak s tem je tako, da so ti vonji lahko zelo, zelo različni. Lahko 'vlečejo' na sadje, čaj, mošus... Stvar tvojega okusa je, kateri vonj ti je najbližji.

Morda je mene Mainau prav zato tako prevzel. To je namreč otok sredi Bodenskega jezera in za vrtnice je tam očitno ugodna lega. Nekateri grmi so res veliki in vonj je potem temu primerno močnejši, kot bi bil pri manjših grmih. In imajo res dosti antičnih grmov, tako da si jih lahko temeljito ogledaš.

Že Garden-ja je v enem od postov pisala, kako pomembno je, da obiskuješ rožnike in vrtnarije, saj le tam lahko v živo vidiš in tudi povonjaš te lepotice. Tudi tebi svetujem enako, ker se le tako lahko odločiš, kateri vonji in cvetovi so tebi res všeč. In niti približno ni nujno, da bi se obe odločili enako.... Nekaj se da naštudirati tudi po knjigah, a kaj, ko je ista vrtnica lahko v različnih knjigah predstavljena čisto drugače. Malo je pa treba tudi tvegati ... vsaj jaz sem pri nekaterih vrtnicah iz letošnjega naročila. :grin:

Pred naročilom drugo leto (držimo pesti, da bo spet možno Laughing ) imamo vsi skupaj eno leto časa, da vsak zase ugotovimo, kaj si še želimo. Moje priporočilo je torej študij in obiski rožnikov, potem pa se lahko odločiš. Vsaj zase vem, da bo prihodnje leto še bolj v znamenju rožnikov, kot je bilo že doslej ...


1vrtnica je napisal/a:
Dodajam še nekaj na temo izbiranja antičnih vrtnic.

World Federation of Rose Societies na svoji spletni strani objavlja Old Rose Hall of Fame, torej najbolj slavne antične vrtnice - zgodovinsko pomembne vrtnice in vrtnice, ki so kontinuirano popularne že dolga leta.

http://www.worldrose.org/awards/oldhof/oldhof.asp


Jamain je napisal/a:
Na vrtu imamo skoraj petdeset starih vrtnic in iz svoje izkušnje ti jih lahko priporočam nekaj, čeprav je zelo odvisno, kako velike grme si lahko privoščiš, saj so stare vrtnice večinoma precej velike, nekatere pa rabijo tudi oporo. Vse ki jih predlagam, pa imajo krasen cvet, močno dišijo in cvetijo večkrat.
Če npr. nameravaš saditi manjše grmičke, je gotovo tukaj portlandka Jacques Cartier, pa tudi Rose de Rescht. Manjši bourbonki sta npr. Archiduchesse Elizabeth d'Autriche in Baron Gonella.
Med takimi, ki jim ne škodi malo opore, so hibridna ali skrižana ponavljalka Reine des Violettes, pa tudi Souvenir du Docteur Jamain (čeprav slabše pocvita), med bourbonkami Boule de Neige (cveti ogromno:!Smile, Gruss an Teplitz (prav tako).
Med takimi, ki pa morajo obvezno imeti resno oporo so npr. stara čajevka Mme Edouard Herriot (čudovita, čeprav ne zelo znana vrtnica Exclamation), bourbonke Mme Isaac Pereire, Mme Ernest Calvat itd.
Menda jih bo deset, a? Wink
Slike si lahko pogledaš v mojem albumu (http://picasaweb.google.si/tamara.samo.roses/VrtniceRoses2009).





1vrtnica je napisal/a:
Pravkar sem prebrala stari članek Grahama Thomasa (2000), velikega angleškega vrtnarja, o njegovih najljubših sortah antičnih vrtnic. V roke mi je prišel ravno pravi trenutek, ko čakam, da zrasejo moje in razmišljam o novih. Če že nič drugega, si jih ob prvi priložnosti vsaj še enkrat bolj podrobno ogledam.

Povdarja, da je bil izbor zelo težak, saj je krasnih starih vrtnic precej, po (njegovih) kriterijih lepa oblika cveta/barva/vonj/grmasta rast/dobra olistenost grma je izbral po nekaj grmov iz različnih skupin vrtnic.

Galke:
- r.gallica officinalis
- r.gallica versicolor
- tricolore de flandres
- belle de crecy
- du maitre d'ecole
- president de seze
- gloire de france
- assemblage de beutes
- surpasse tout
- duc de guiche

Damaščanke:
- madame hardy
- madame zoetmans
- celsiana
- comtesse de chambord
- indigo

Albe:
- whitw rose of york
- konigin von danemark
- felicite parmentier

Centifolije:
- chapeau de napoleon
- bullata
- petite de holland
- fantin latour
- tour de malakoff

Mahovke:
- gloire des mousseux
- general kleber
- william lobbe
- capitaine john ingram
- niuts de young

Burbonke:
- boule de neige
- madama isaac pereire
- souvenir de la malmaison
- souvenir de st anne's



Garden-ja je napisal/a:
No, tu je še ena fajn stran, kjer si levo lahko izberete razred vrtnic, potem pa desno spodaj posamezno sorto, zgoraj pa so zelo osebni in nazorni opisi in slika, na žalost večinoma samo cveta.


Jamain je napisal/a:
Pregledala sem slike predlaganih vrtnic in so večinoma spektakularne. Sama jih od teh res nimam veliko, ampak pred vsem zato, ker se bolj izogibam enkrat cvetočih sort (no, ne čisto, apmak skoraj). Vem, da so nekatere krasne in da ko cvetijo, cvetijo veliko veliko več kot ponavljave, ampak meni je všeč, da vedno najdem kak cvet, še zlasti zato, ker imamo na vrtu zdaj skoraj še samo vrtnice... j16


1vrtnica je napisal/a:
Pri mojih vrtnicah opažam, da je vonj precej močnejši pri pravkar odprtih cvetovih kot pa nekaj dni po odprtju cvetja. In prav tako kot pri Gardenji je tudi pri meni vonj močnejši zjutraj kot zvečer. Izgleda, da se s časom cvetenja oz. dneva vrtnice nekako 'razdišijo'.



Jamain je napisal/a:
Baje je to z močnejšim vonjem zjutraj "biološko pravilo" - tako so mi vsaj povedali biologi. :grin: Če sem prav razumela, gre med drugim zato, da na ta način zjutraj hitro privabijo čebele in druge opraševalce. Pri sebi seveda opažam isto, večina vrtnic zvečer diši veliko manj, ponoči pa so izjemno redke tiste, ki sploh kaj dišijo, čeprav se jih zjutraj in tudi čez dan voha metre daleč. So tudi take, ki gredo zvečer "spat" - cvetovi se zaprejo in zaščitijo pred roso, zjutraj pa se nazaj odprejo in spet zadišijo (taka je na primer Jacqueline du Pre, ki ima tak zanimiv, opojen mošusov limonast vonj).
Če bi se morala odločiti kaj pri meni najbolj diši, pa takole: med starimi vrtnicami zelo lepo diši portlandka Jacques Cartier (tako listje kot popki, ki imajo tisti lep smolnati vonj), med bourbonkami na primer Mme Isaac Pereire ali njena sestra Mme Ernest Calvat (in če se človek hoče naužiti vonja bourbonk, še enkrat ponavljam, je treba v Kostanjevico prve dni maja - zame je bilo prvič to doživetje šokantno), lepe vonje imajo tudi hibridne ponavljalke, a morda niso tako močni kot pri katerih drugih družinah. In tako naprej.
Poleg vsega, kar je naštela Garden-ja, pa se mi zdi en velik problem pri določanju najbolj dišeče vrtnice tudi okus posameznika: vonji so tako različni in raznoliki, da je veliko vprašanje, kaj komu paše. Moj mož na primer pravi, da so nekateri (močni) vonji zagatni in da ga od njih boli glava... Rolling Eyes




Jamain je napisal/a:
Pri meni se zvečer zapirajo tudi sveži cvetovi Cocktaila, pa tudi The Mermaid dela isto (da napišemo tudi eno staro vrtnico in se vrnemo v temo :P ). Zdelo bi se, da to počnejo nekatere enostavne sorte, seveda pa ne vse.
Piere de Ronsard pri meni diši - po čaju, kot pač mnoge hibridne čajevke, ki nimajo nekega lepega vonja. Prav brez pa ni. So še hujše (magari enkrat naredimo temo o najlepših nedišečih...).
Z vonji je res zanimivo. Ena in ista vrtnica res lahko menja toliko nians vonja, da je neverjetno. Ene 'zvodenijo' po par urah (Paganini), druge dišijo lepo še potem, ko so že uvele (Papa Meilland ali pa burbonke na splošno - toliko, da naberem cvetne lističe in jih razstavim po hiši v košaricah...). In da ne govorimo o oznakah za moč vonja... pogledaš na tri različne konce in dobiš tri različne informacije. Mislim, da je zelo težko reči, katera diši močno, močneje, najmočneje... Verjetno vonjave ljudje tudi doživljamo različno... Pierre de Ronsard je očitno tak primer. :-?



1vrtnica je napisal/a:
Tako, minila je prva sezona, ko je pri meni raslo že kar nekaj antičnih vrtnic sajenih lani jeseni in čas je za kratko poročilo o njihovem napredovanju. Moram reči, da sem še vedno zelo navdušena nad njimi, morda še bolj kot prej. Vse brez izjeme so se odlično vživele v novo okolje in rasejo ter cvetijo tako, da jih je veselje gledati. Za nekatere že po enem letu lahko predvidevam, da ni daleč čas, ko jih bo treba redčiti... :grin:

Razen ene burbonke, ki sem jo dvakrat poškropila z bio pripravkom poti ušem, jih nisem škropila še niti enkrat. Kar ne morem verjeti, ni bilo ne pegavosti, ne plesni. Rekord v rasti je postavila portlandka Blanc de Vibert, ki je v enem letu pognala 1m dolge veje! Tudi nekatere druge ne zaostajajo kaj dosti za njo.

Moje zahteve glede pocvetanja in vonja sta zaenkrat v največji meri izpolnili Rose de Rescht in Jaques Cartier, obe portlandki. Od junija do zdaj sta cveteli 4x, torej na vsako luno, in to ne le z nekaj cveti ampak kar pošteno. Obe imata izjemno močan vonj po stari vrtnici, že letos sem ga vohala kar precej daleč okrog njiju. Imata torej moje toplo priporočilo, za vse ostale pa bo treba počakati še kako leto, ko bodo verjetno dale od sebe še več kot letos.



1vrtnica je napisal/a:
Seveda, Tanja, z veseljem, če bo le komu koristilo!
Na nekaterih slikah grmi sicer niso v polnem cvetenju, nekateri niso na slikah v celoti, se pa dobro vidi razlika v rasti med junijem in septembrom.

Jacques Cartier - junija (1 grm), septembra (2 grma)






Rose de Rescht - lani (preden sem spoznala Gardenjo), letos junija, letos septembra (2 grma)







Indigo - junija (1 grm), septembra (3 grmi)





Leda - junija (2 grma), septembra (2 grma)





Blanc de Vibert - junija (1 grm), septembra (2 grma)



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Splošno o vrtnicah
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.