|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 25 Jan 2020 08:51 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko maščobo stališ, naliješ na semena - ptičjo krmo v lončkih in narediš pogače za ptičke. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 01:12 Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem v dilemi in menim, da je tu gor kar nekaj ekspertov na to temo...
Kompostiram že kar nekaj let, vendar šele tretje leto "zares" (= uporaba domačega bokašija, organko vsebine + tekočine...). Ponavadi začnem nov kup jeseni z zmletim zelenim odrezom na dnu itd, tako da na koncu naslednjo jesen zastrem vrt z izdelanim kompostom, nakar se zgodba ponovi...
Moja dilema je v tem, da ne vem, kdaj je zadnji čas uporabe zelenega odreza v kompostu, ki ga mislim uporabiti v tekočem letu jeseni za zastrtje vrta. Laična pamet mi pravi, da je ta leseni del najtežje prebavljiv za razne organizme (mikro in one druge) za razliko od kakega kartona, ki "kar izpuhti". Je favni vseeno, ali gre za karton ali les? _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 07:35 Naslov sporočila: |
|
|
Ni vseeno.
Razmišljaj tako: vse, kar je odrezano zeleno, preprosti sladkorji = je hrana za bakterije. Vse otrdelo, olesenelo in leseno = je hrana za glive.
V res dobrem, biološko kompletnem kompostu so prisotne obe skupini plus njuni plenilci. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 07:53 Naslov sporočila: |
|
|
Pri sebi opažam, da oleseneli del kljub bokašiju rabi 2 leti. Ko sem spomladi premetavala material iz prvega prekata, kjer so bili tudi drobljenci vej iz prejšnjega leta, posuti z bokašijem, je bilo še čisto premalo zrelo. Dodobra načeto že, a za na vrt še ne. Mogoče gre z vročim kompostiranjem hitreje? Ne vem, samo berem, poskusila še nisem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
češnca
Pridružen/-a: 29.11. 2018, 19:04 Prispevkov: 513 Kraj: ožja Notranjska
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 11:01 Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam, da imate v mislih zmleti zeleni odrez? Ker cele veje so primerne le za pokuriti in kot polnilo za visoko gredo.
To so informacije samo iz mojih izkušenj, upam, da bo še kdo komentiral. Lansko leto je bilo ogromno zelenega odreza,ker je bilo treba obrezati dolgo zanemarjena drevesa. Iz zmletih vej je nastal kup približno 3 kubične metre, ki sem ga postopoma porabljala za vroče kompostiranje. Kup se je že med letom nižal, sesedal in spreminjal barvo. Sedaj je na tleh okrog 10cm rjave mešanice že dokaj preperelih lesnih okruškov. Ta zadeva, ki je nastala po hladnem kompostiranju, je letos uporabna za dodajanje kot zastirka za grmičke, plodovke, jagodičevje...
Druga pesem je vroče kompostiranje. Lesni drobir sem dodajala med plasti večinoma kuhinjskih odpadkov, ki so zelo bogati z dušikom, ampak vedno v zelo tankih plasteh, največ 5cm. Hitrejša razgradnja lesnih, trdih delov se začne nad 55°C. Glede na moje izkušnje se s tem načinom nekje v 6 tednih razgradijo tanjše vejice do max. 1 cm premera. Debelejše veje, ki jih uporabim na dnu kupa, pa se ne razgradijo v celoti v enem kompostiranju, ampak jih poberem, ko razkopljem kup in uporabim kot podlogo za naslednji kup. Veje so po 6 tednih že precej preperele, ampak se še držijo skupaj. Mislim, da sta potrebna dva ali trije ciklusi, da razpadejo v celoti.
V mojem kompostu je kljub drobilniku ogromno vej in vejic, kar me spravlja malo ob živce, a ni pomoči. Ne da se vsake drobnarije zmleti, ker bi sicer drobilec delal noč in dan. Navadno ne presejem narejenega komposta, ker ni časa, ampak uporabim kar grob kompost. Do konca preperi, tam, kamor ga pač stresemo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
Veje in vejice se je pri nas rezalo na slabih 10cm, a so vseeno bile v precejšno napoto. Meni so postale tako odveč, da sem se odločil, da veje v bodoče osušim, skurim in dodajam v obliki pepela. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 12:48 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vse vaše komentarje, razmišljanja...
Potem nisem toliko mimo usekal, kar se uporabe sekancev tiče, super.
Konkretno gre pri meni tako: jeseni v ta velik kompostnik (~900l) nasujem zdrobljen lesen odrez, nanj potem do naslednje jeseni nalagam kuhinjske odpadke (organko), travo, listje (+ karton, po novem še slamo kot rjavo snov), na vsake toliko še pognojim z organko tekočino. Pozno jeseni 2019 sem s tako narejenim kompostom zastrl večino vrta. Spodaj je bila dejansko črno-črna zemlja - ni bilo ne duha ne sluha o kakih vejah, vejicah*.
Zgornjo nepredelano plast (kakih 10-15 cm bi rekel) sem preložil v ta mali kompostnik, nekaj narejenega komposta sem pa porabil letos za zastiranje sadnih grmovnic.
* Moj mlinček zmelje veje na cca 2 cm dolge koščke, pri čemer debelejše veje dobesedno razcefra oziroma razcepi (predstavljajte si npr. deblo, ki ga razrežejo na kose, te pa razcepijo na trikotne kose za kurjavo - bolj plastično ne znam opisati). Posamezne tanjše vejice (npr. od trte) grejo skozi, tako da se včasih zgodi, da v kupu najdem kak daljši kos, a se zaradi tega ne sekiram.
Če potegnem pod črto: Dodajanje lesenih delov v kompost za uporabo v tekočem letu ni smiselno, bolj služi za podlago pri nastajanju novega kupa. Mleta snov, ki mi je ostala, je deponirana v kanti in čaka na letošnjo jesen. Hvala še enkrat vsem za komentarje. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
češnca
Pridružen/-a: 29.11. 2018, 19:04 Prispevkov: 513 Kraj: ožja Notranjska
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 13:28 Naslov sporočila: |
|
|
Žlehtnoba, super, da si dodal še slamo. Prej si imel preveč dušika na kupu, kar je povzročilo težave.
Tvoj sistem je zelo dobro deluje, ker kompostna tekočina iz kuhinjskih odpadkov in bokašija, bogata z dušikom in bakterijami, celo leto pronica na dno kompostnika, kjer se pomeša z lesenim drobirjem, ki je seveda rjava snov in pospešuje razkroj. Pazi edino, da dno ne ostane brez kisika, ker imaš velik kompostnik. Če se najde še kaj celih vej, ne bi škodila še ena plast pod zdrobljenim zelenim odrezom. Tudi zgoraj bo šlo hitreje, če bo od spodaj dotekal kisik. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 13:53 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem spodaj napočez dala eno luknjičasto plastično drenažno cev. Ko premetavam kup, izgleda sicer čisto zapacana, a nekaj po moje le odleže. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Mar 2020 10:08 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, krasno, super, hvala za nasvet/idejo! _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Avg 2020 23:47 Naslov sporočila: |
|
|
Še ena dilema na vrhu sezone
V firmi se je nabralo še pa še fasciklov, zrelih za odpad. Ker smo pač ozaveščeni, smo jih pred zavržbo razkoščičili. Ločili smo kovinske dele (vpetje za liste), usnjene (oziroma skaj) platnice in pa karton, ki je bil znotraj teh platnic in je služil za trdnost samih map. Ta karton (debelina cca 1-2 mm) meni deluje bolj kot nekakšna prešana celuloza (upam,, da si znate predstavljati, o čem govorim). Tega se je res nabralo ogromno in zdaj se mi poraja vprašanje, ali je ta zadeva primerna za kompostiranje? Če pogledam karton (valovita lepenka z zračnimi žepki), je jasno, da ga lahko samo natrgam in dam v kompost, pri tem "prešanem" sem imel pa idejo, da bi ga pred kompostiranjem namakal v vodi, da se napije oz. zmehča. Ima kdo kaj izkušenj s tem? Je to primerno za v kompost ali raje oddam v papir kanto za nadaljnjo predelavo? _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Nov 2020 15:30 Naslov sporočila: |
|
|
Vprasanja: ali sme mleko v prahu, nenarejeno, tj. se vedno v prahu, na kompost?
Pi eni strani se mi zdi, da bi lahko s svojimi sladkorji pripomogel h razkrajanju, po drugi strani je ps "hrana" into predelana. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
robi14
Pridružen/-a: 04.01. 2016, 23:13 Prispevkov: 252 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 10 Nov 2020 23:20 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima ali je pametno začeti s kompostiranjem listja v teh dneh. Malo cvikam, da bi lahko začel gnit v bolj vlažnih mesecih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Nov 2020 23:49 Naslov sporočila: |
|
|
kate je napisal/a: | Vprasanja: ali sme mleko v prahu, nenarejeno, tj. se vedno v prahu, na kompost?
Pi eni strani se mi zdi, da bi lahko s svojimi sladkorji pripomogel h razkrajanju, po drugi strani je ps "hrana" into predelana. |
Seveda, kar na kompost z njim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Nov 2020 07:56 Naslov sporočila: |
|
|
robi14 je napisal/a: | Mene pa zanima ali je pametno začeti s kompostiranjem listja v teh dneh. Malo cvikam, da bi lahko začel gnit v bolj vlažnih mesecih. | Ne vem, zakaj bi gnilo? Saj tudi v gozdu najdeš visoke zamete listja pa so spomladi, ko se osušijo, še čvrsti. Po mojih izkušnjah vrhnja plast listja ustvari nekakšno streho in se rado zgodi, da vlaga niti ne prodre v globino, če listje ni temeljito pomešano z drugimi materiali.
Malo prebrskaj video predstavitve našega zufa (Aljaž Plankl) precej govori tudi o listju. Tegale sem prvega odkrila na hitro. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 19, 20, 21, 22, 23 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 19, 20, 21, 22, 23 Naslednja
|
Stran 20 od 23 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|