Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Vzgoja čebule iz semena

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Vzgoja sadik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2019 09:30    Naslov sporočila: Vzgoja čebule iz semena Odgovori s citatom

Letos sem se, po zgledu Zufa, poskusno lotila vzgoje čebule iz semena. Rezultat me je zelo presenetil in bom tako pridelovanje čebule ponovila tudi v nasledni sezoni.

Torej, Zuf svetuje, da v platoje zgodaj spomladi posejemo do 5 semen v eno odprtino, damo na toplo, do kalitve, potem na hladnejše, svetlo mesto. Ko so rastline ene 10-15cm visoke, pa jih presadimo na stalno mesto. Med rastjo odstranimo odvečne rastline in jih porabimo kot mlado čebulo. V šopku lahko pustimo dve, tri rastline. Tako pridelamo čebulo neposredno iz semena. Je malo manjša, a nimamo problemov s pridelavo in skladiščenjem čebulčka...

13.2. 2019
V stiroporne platoje sem posejala seme ptujske rdeče in belokranjske čebule. Od začetka sem še štela semenčka, potem pa sem sejala kolikor sem pač zajela v ščepec. Semena sem imela veliko, pa sem si rekla: "boš pa potem bolj redčila...". Vse sem dobro zalila, pokrila s časopisnim papirjem in postavila v hladen prostor (pozimi temperatura okoli 10st). Vsak dan sem preverjala, kaj se dogaja pod časopisom...


2.3.2019
Večina semena je vzklila. Zato sem morala rastline prestaviti na svetlo, da se ne bi pretegnile. Ker v notranjosti nimam primernega prostora (rastlinjaka pa tudi ne), sem na balkonu naredila improviziran zaščiten prostor. Da bi bile rasltine dvignejene od mrzlih tal, sem na gajbe položila letve, čez ta sem pregrnila odeje, da bi bilo malo bolj toplo. Na te sem razpostavila platoje, vse skupaj pa zaščitila s šotorom iz PVC folije. Čez dan, ko je bilo sončno vreme, sem folijo odgrnila. Proti koncu so bile rastline ves čas odkrite.



9.4.2019
Rastlinice so se mi zdele dovolj velike. Zato sem jih presadila na njivo. Imele so lepo razvite korenine, tako pri presajanju koreninske grude niso razpadale. Sadila sem jih s sadilnim klinom, v vrsti 10cm narazen, med vrstami pa cca 25cm.



Rastlinice so presenetljivo dobro rastle in se razvijale. Površino sem dvakrat oplela in prerahljala, zastrta ni bila. Ko sem hotela radčit še zelo mlade rastlinice, ni šlo... So se trgale, ali pa so potegnile ven še sosede. Tako sem že mislila, da s tako pridelavo ne bo nič. A, ko so rastline večje, jih z lahkoto izpuliš ne da bi pri tem izpulil še drugih, ki rastejo v šopu. Tako smo jih v juniju in začetku julija kar nekaj pojedli kot mlado čebulico.


Ker pa sem opazila, da se rastlinice kljub temu, da rastejo v šopu, lepo debelijo, s puljenjem nisem pretiravala. Populila sem jih toliko, kot smo jih lahko sproti pojedli. Tako jih je večina dozorela v šopkih z različnim številom rastlinic. Končne velikosti so zelo različne in niso povsem pogojene s številom rastlin v šopku (nekje je bilo malo rastlin in vse majhne, drugje jih je bilo več in vse večje...)

27.7.2019
Pobiranje pridelaka


Z letošnjim rezultatom sem zelo zadovoljna. Večje čebulice bomo porabili - so približno tako velike, kot potrebujem za eno kuhanje. Manjše bom spravila kot čebuček za pridelavo debele čebule v naslednjem letu.

Ko se čebulica osuši in jo očistim in posortiram, prilepim še slikico posameznih "frakcij".
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2019 08:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uau, pohvalno in hvala za tole izčrpno, poljudno in slikovno bogato poročilo, čestitam Smile

Meni letos ta eksperiment žal ni uspel za razliko od solate (letos res ogromno) plus paradižnik (ene sorte sicer niso kalile, tiste, ki pa so, pa zaenkrat kljubujejo vsem vremenskim nevšečnostim) - za oboje velja zimska setev.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2019 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oh, hvala.
Tale predvzgoja je za mene primerna tudi, če bi hotela pridelati samo čebulček za vzgajanje delebe čebule, ker si ne predstavljam, kako bi na njivi lahko vzgojila kaj konkretnega, če bi sejala direktno na njivo...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7851
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2020 14:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tule http://www.karnamaj.dk/travl-plantedag-i-haven/ neka kmetica na Danskem tudi vzgaja čebule iz semen. Lepo opisuje postopke, uspehe in neuspehe svojega permakulturnega (če se ne motim) kmetovanja in vrtnarjenja. Danščina ni problem, tu se stric Google kar dobro odreže (v angleščini, seveda)
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Vzgoja sadik
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.