|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 30 Maj 2016 10:17 Naslov sporočila: |
|
|
Eno vprašanje imam. Lani sem imela na vrtu baziliko, ki mi je noro lepo delala in naredila celo seme - očitno sorta "ocimum basilicum alpinum" . Pobrala sem ga in letos posejala na okenski polici. Kdaj je treba pikirati male rastlinice? Zdaj so velike par centimetrov in imajo le dva klična lista.
_________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 30 Maj 2016 11:24 Naslov sporočila: |
|
|
Počakaj še, da poženejo vsaj en ali dva prava lista, potem jih presadi. če jih imaš veliko lahko 2 ali 3 žrtvuješ in pikiraš v stanju le kličnih listov, da se naučiš/mo, če gre tudi tako.
Naj ti dobro raste! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 30 Maj 2016 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, metuljc! Naj tudi tebi vse lepo raste! _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Jun 2018 19:15 Naslov sporočila: |
|
|
Domača bazilika, seme iz Semenarne
Letos mi je bazilika slabo kalila in se še potem dolgo mučila. Sejal sem še Genovese, zelo staro seme, in sploh ni kalila. Uff, včasih šparam, kjer ni potrebno, doma imam tudi novejše seme .
Sedajle raste tristo na uro , takoj jutri jo posejem. Gred še nimam vseh urejenih in bo šla v lonce.
Pod senčilno mrežo se prilagaja na klimo komaj posajena bazilika iz semenarne. Mreža je bila nameščena zaradi novih sadik solate, ki tudi diha na škrge v tej vročini.
http://shrani.si/f/i/pn/3ySrUDct/0151.jpg _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Jun 2018 20:19 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc, saj veš, da je bazilika svetlokalilka, komaj kaj prsti čez seme, pa zanesljivo kali. Sem sejala seme ene solatne iz EuroSpina in jo je, kolikor hočeš (prejle sem potrgala nekaj listov za na obložene kruhke. .
od kupljenih sadik e pa meni najbolj obnesejo (pa še poceni pride), če kupim kar lonček onih, ki jih pri hrani prodajajo. Imajo tudi BIO izvedbe, sem zadnjič kupila eno škrlatno in eno zeleno, v vsakem lončku je bilo vsaj 30 sadik, pa so bili po 1,5€. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Jun 2018 00:05 Naslov sporočila: |
|
|
Seme je bilo nekih najmanj 10 let staro in sem ga takrat vrgel proč. Naslednje, ki je doma (že odprta vrečka) ima veljavni rok do leta ´14 in ga bom brez skrbi uporabil. Svetlokalilke pa ponavadi malo fiksiram z rahlim posipom mivke. Pa še ta je skoraj prozorna, kremenčeva .
Je pa hecno, na spletu najdeš tudi takale mojstre https://www.youtube.com/watch?v=kWBqCcRrsQA pa še nekaj mu porata!
Tudi sam sem že sklenil da za hitro pridelavo nabavim en lonček bazilike, ki jo prodajajo na začimbnicah v Hoferju, Lidlu itd. Prihranim veliko časa. Obenem pa še posejem domače seme.
Pri nas je poraba bazilike iz navedenih trgovin enormna. Za eno kosilo (Focaccia) porabimo tri do štiri lončke, odvisno od velikosti grmov - niti Jamie Oliver se nas ne bi sramoval _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Jun 2018 06:17 Naslov sporočila: |
|
|
Dokaj slabo so mu kalile glede na količino semena, ki ga je posejal. Jaz sem letos sejala na uč enako količino, dobro pritisnila v mokro zemljo in nič pokrila. Ko so vzklile so skoraj povsem prekrile prst. Preden sem izvedela, da so svetlokalilke, je bil izkupiček nekaj podobnega, kot pri njem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 11 Jun 2018 06:42 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, mfranc, tudi v omenjenih trgovinah je OK, ampak, trenutno so najboljše (ker so še nizke, primerne za sajenje) v Sparu, samo svežo dobavo je treba zadeti. Te sadike, razsajene, se razrastejo lepo, sploh, če jih pridno vršičkamo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Jun 2018 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
Mfranc: Kje to mivko najdeš? Tudi sama jo iščem in ko sprašujem v specializiranih prodajalnah me samo debelo gledajo.
Sama imam seme bazilike staro krepko preko 8 let pa še vedno dela v nulo (sem v ITA kupila veliko pakiranje). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Jun 2018 17:45 Naslov sporočila: |
|
|
Kate, verjetno sem jo kupil v Terri, na Ižanki. Poglej pod Fuga Sand, Kema Puconci. Mislim da jo ponuja celo Merkur. In ostali.
Pa mivko za trate ponujajo .... _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 11 Jun 2018 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
Po moje je uporabna tudi mivka za otroške peskovnike, recimo iz Hoferja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Jun 2018 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
Ravnokar bil neplanirano v Šparu na Litijski. Dobil eno opuljeno baziliko , zadnja na polici. Nekih deset sadik je v lončku, za prvo rundo čisto zadošča. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 15 Sep 2019 13:10 Naslov sporočila: |
|
|
Vsako leto imam bazilike za izvoz . Naredim pesto genovese, dajem jo v omake k paradižnikom, a mi je vseeno ogromno ostane. In mi je žal, da propade.
Imate kakšne izkušnje s shranjevanjem v olju? Za kakšne brusketke pozimi . Nisem nič takega našla na gartlcu. In tudi na drugih straneh ne najdem podatka, koliko časa bi se naj ohranila v olju z dodatkom soli . Verjetno bi jo bilo bolj varno zamrzniti, tudi pesto za vsak slučaj zamrznem ... _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Sep 2019 13:39 Naslov sporočila: |
|
|
Posušiš jo in potem daš v olje. Če ti ostaja, jo lahko tudi posušiš in shraniš v steklenih kozarčkih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 15 Sep 2019 13:57 Naslov sporočila: |
|
|
Imam. Obrane liste, sveže, a ne mokre, še bolje rahlo uvele, dam v multipraktik, zmeljem, vmes še dodajam liste, preložim v kozarec, zalijem z oljčnim oljem, dobro premešam, da se olje vpije v zmiksano maso. Pazim, da je, ko masa potone, nad njo za prst ali dva olja. Po vrhu rahlo posujem malo soli in dam na temno in hladno.
Tako se mnogo bolje ohrani aroma, kot če miksamo baziliko skupaj z oljem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|