|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 28 Avg 2019 18:19 Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj slik od včeraj-srednji so z vrta, levi in desni pa od zunaj.Slikano je zvečer. San Marzano me je prijetno presenetil, še nisem imel pelata, ki bi bil tako roden.Imel sem verzijo San Marzano Redorta, ki pa je imel precej večje plodove a ni bil pol tako obložen. Dozorel je tudi prvi plod Tlacolula, okusen vendar potrebuje malo soli in olja, za razliko od Japanese Black Trifele, ki je letos odličnega okusa tudi sam po sebi. Vleče zelo na sladko z zelo malo kisline.Super za zraven samo narezan na krhlje in tudi zelo lepe temne mahagonijeve barve. Oba sta v levi gajbici.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Avg 2019 18:43 Naslov sporočila: |
|
|
Saj imajo nekateri paradižnike z velikimi rdečimi plodovi, ki jih imenujejo 'stara slovenska sorta'. Tudi jaz sem ga eno leto gojila. Ga moram enkrat spet, če je seme sploh še kaljivo. Pa 'krompirjevec' - s krompirjevimi listi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Avg 2019 06:28 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete. Danes poberem vse kar obeta, da bo dozorelo. Če bo zrelih dovolj, skuham še enkrat mezgo, ostalo zavijem v časopis in spravim na suho. Malo mi je sicer žal, ker sem prepričana, da so na rastlini dozorjeni sadeži kvalitetnejši. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 29 Avg 2019 06:52 Naslov sporočila: |
|
|
brbr: saj tisto poznaš a ne, kateri plodovi bodo še dozoreli, potem ko so utrgani? Ivčk je pred časom napisala: tisti, ki že nakazujejo "zvezdo" svetlejših črt v smeri iz "muhe". Praksa je pokazala, da to kar drži. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Avg 2019 08:50 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, Muha vem. Vseeno, hvala. Obnova vedenja je vedno dobrodošla. Zdajle sem prišla z ogleda. Bo kar dovolj zrelih za še eno dozo mezge. Veliko se jih barva, veliko je že svetlejših spodaj, veliko pa še povsem zelenih. Tako se bom danes, namesto pripravljanja na jutrijšnji odhod, ukvarjala s paradižniki in stročjim fižolom, ki se ga je tudi naabralo za kozarec ali dva.
Bolj ko razmišljam, bolj se mi zdi, da zame ni pravega termina za odhod na dopust . _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 29 Avg 2019 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: |
Bolj ko razmišljam, bolj se mi zdi, da zame ni pravega termina za odhod na dopust . |
Nas je več takih. Ko misliš, že, da ni več kaj, potem pa še skrb za dopsut k se vreme popolnoma obrne kakor je napovedano za naslednji teden. :( |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Avg 2019 12:15 Naslov sporočila: |
|
|
Mi gremo največ za 5 dni v enem kosu, potem pa še za 3 dni, pa so vedno velike predpriprave za rastline. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 30 Avg 2019 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
Zunanji, ki bodo zgleda za pozno trgatev, so še dokaj zdravi, pa še nižje temperature jim verjetno ne bodo škodile, pred par stranmi sem zapisal, da bo sezona slabša kot lani, a so me ti zunanji presenetili, tako,da jih ne bo navsezadnje nič manj.
Jutri bo na vrsti kuhanje, ker ga je toliko, so ga deležni še sorodniki, sosedje in prijatelji (tekne prav vsem), če ne bi rabil dopust za predelavo. Kot je videti na sliki imajo nekateri še zelena ramena, ki pa po nekaj dnevih povsem izginejo (če ga pustim v gajbicah, za omako je tako ali tako vseeno), predvsem se mi to dogaja pri temnejših sortah.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 01 Sep 2019 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
Platar, s temi tvojimi zdravimi paradajzi pa marsikoga posekaš. Tudi pri meni ga je v obilju, se pa na zunanjih pojavlja rjavenje in sušenje listov, plesni pa zaenkrat ni, zorenje pa pospešeno, plodovi zdravi. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Sep 2019 13:43 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV je napisal/a: | Platar, s temi tvojimi zdravimi paradajzi pa marsikoga posekaš. Tudi pri meni ga je v obilju, se pa na zunanjih pojavlja rjavenje in sušenje listov, plesni pa zaenkrat ni, zorenje pa pospešeno, plodovi zdravi. |
Jaz sem danes pobral vse - zrele, nezrele... Slednji bodo (upam) vsaj malo barve dobili v gajbicah. Sem pa na dveh opazil rjave lise, na enem pa celo rjavo-belo kombinacijo (bela plesen na rjavi podlagi).
Kljub vsemu se mi zdi, da je bila sezona za moje razmere solidna, sploh glede na spomladanske nevšečnosti. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matejos
Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55 Prispevkov: 593
|
Objavljeno: 01 Sep 2019 13:54 Naslov sporočila: |
|
|
letos sem posadil nekaj sadik pelata ADAMO GREEN od enega naših proizvajalcev sadik. Super rodnost, vsaj 7 nadstropij po 5,6 velikih plodov, večina bo dozorela. Skupaj s Heinzi bo zadostovalo za do sedaj že 36 pollitrskih mezg... Kar se paradižnika tiče, bo rekordno leto.
Zanima me še, kakšna je barva mezge iz temnih plodov. Je to smiselno početi? _________________ NM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 01 Sep 2019 14:23 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa pospravljam svoje zunanje, nepokrite. Plesen jih je že dodobra načela.
Datterino in Orange Banana še malo vztrajata. Nič hudega, pravzaprav skoraj hvala bogu.
Sem kar veliko pobral, pojedel, pokuhal, posušil ... Naslednje leto zagotovo zmanjšam količino sadik.
Saj morda bi še nekako šlo, če bi uspel rastline krotiti z le enim steblom, ampak vsako sezono nekako pobegnejo.
Osem sadik je še pod streho, zaenkrat zdrave ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Sep 2019 14:39 Naslov sporočila: |
|
|
Spet štiri nove gajbice za predelavo! Češnjevcev še nisem pobrala. Gre pa obiranje zdaj, ko ni treba označevati sort za semena, hitreje. Večinoma imamjo rastline tako v rastlinjaku, kot zunaj, rjave liste. Tiste, ki nimajo več plodov, bo treba odstraniti, ostale bodo še nekaj časa. Je pa letos Lucinda bolj zdrav in bujen paradižnik kot druga leta. Očitno mu letošnje vreme zelo odgovarja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 02 Sep 2019 14:50 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, vau, koliko različnih sort in kako lepi plodovi.
Katera sorta pa so ta spodnji še rastoči zeleno pisani? Okus, rodnost? _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Sep 2019 14:55 Naslov sporočila: |
|
|
MarijaV, to je Lucinda. Je sladko kisel, zelo dober in kar roden, liste ima korenčkaste. Druga leta je zrasel največ do 1,2m, pa zdel se mi je bolj občutljiv, letos je visok okoli 2m in zdrav.
Moram reči, da so današnji plodovi vseh paradižnikov lepi, nič razpokani za razliko od avgustovskih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40 Naslednja
|
Stran 36 od 40 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|