|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Avg 2019 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
Tole se pa super čita. Ali lahko poveš, kako pravilno pripraviš zemljo in katero sorto paradižnika sadite pri vaši hiši. In tudi, kakšno je mesto kamor ga sadite. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 24 Avg 2019 17:48 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem pisateljsko razpoložen, zato na kratko:
1. Ima streho, spodaj 30 cm stene iz plastične folije
2. Po končani vegetaciji se populi 3-metrske rastline in poseje raulo za preko zime.
3. Dovolj Ca, Mg in ostalih mikro- in makroelementov- Dozira se večkrat v zelo nizkih koncentracijah z vodotopnimi gnojili.
4. Nikoli se ne uporablja raznih sodinih in drugih brozg.
Sorte so pa katerekoli, večinoma domače seme po kislinski ekstrakciji, da je brez virusov.
Bolje, da se vpraša še druge eksperte na Gartlcu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Avg 2019 23:03 Naslov sporočila: |
|
|
Ok, ker sem bolj bukove sorte, kar se vrtnarstva tiče, morda par neum(est)nih vprašanj:
1. Raula je ? (<--- predvidevam, da nekaj izmed rastlinja za zeleno gnojenje?)
2. Kalcij, magnezij itd... A to je mišljeno zato, ker ni kolobarjenja? To sprašujem, ker povsod poudarjajo kolobarjenje ravno zaradi tega, ker različne sorte rastlin različne elemente črpajo iz zemlje - se pravi, vi "pomagate" zemlji k ponovni vzpostavitvi ravnovesja, da potem ni nujno mešanje posevkov na določenem delu zemlje?
3. Kakšen postopek pa je kislinska ekstrakcija domačega semena? Jaz se poslužujem klasične fermentacije, potem pa na sušenje na zraku. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Avg 2019 06:48 Naslov sporočila: |
|
|
Bistvo zdravih paradižnikov je streha in primerna lega brez poznopoletne in jesenske megle. Malce prepišna lega je dodaten bonus. V takih pogojih se ni treba še kaj posebej truditi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2019 07:16 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček, hvala za odgovor. Tudi mene zanima, kaj je raula, lepo prosim. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 25 Avg 2019 07:19 Naslov sporočila: |
|
|
@Žlehtnoba:
1. Raula je kultivar oljne redkve, za zeleno gnojenje, v našem primeru deluje kot neke vrste kolobar.
2. V vsakem primeru so plodovke veliki porabniki teh elementov, ki se prepočasi sproščajo z mineralizacijo organskih ostankov in jih je pri rodnejših sortah priporočljivo dodajat kljub uporabi gnoja. Večkrat v zelo nizkih koncentracijah, nikakor pa ne na list.
3. Tudi ti, kot večina nas prakticiraš to, kar sem kunštno označil za kislinsko ekstrakcijo. Predpisana je bila tudi s Pravilnikom o začasnih ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja pepino mosaic virusa.
Sicer pa je tule kup strokovnjakov, ki bi znali boljše pojasniti, zato bom končal z nasveti in pojasnili. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2019 16:45 Naslov sporočila: |
|
|
Super, hvala! _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matejos
Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55 Prispevkov: 593
|
Objavljeno: 27 Avg 2019 20:21 Naslov sporočila: |
|
|
Zadnja slika je lanjska, sorta je sladka, je pa žal ne poznam
Se strinjam z zgoraj napisanim. Streha se je v 4 od zadnjih 5 let pokazala kot must. Letos pa bi šlo tudi brez nje, kar je očitno že izjema (20% uspešnost preživetja) _________________ NM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 28 Avg 2019 01:29 Naslov sporočila: |
|
|
matejos v temi o Heinz-u 1370:
matejos je napisal/a: | nor pridelek Heinza. Letos, ko je sonca dovolj, je le pokazal, zakaj je to profesionalna sorta. Plodovi so na videz kot umetni, zdravi, sijoči, simetrični in nepoškodovani. Omaka za testenine s popečeno zelenjavo in Heinzem je končno tisto pravo, kar sem iskal leta. Naslednje leto gre na vrt 5 cepljenih sort pa 30 Heinzev. |
Mene pa zanima, kakšne sorte paradižnika so gojili naši starši? Vsak paradižnik, ki ga srečam, nehote primerjam s paradižnikom "moje mladosti". In ga že leta iščem... ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Avg 2019 05:50 Naslov sporočila: |
|
|
matejos je napisal/a: | Streha se je v 4 od zadnjih 5 let pokazala kot must. Letos pa bi šlo tudi brez nje, kar je očitno že izjema (20% uspešnost preživetja) |
Pri tebi lahko da, drugačne vremenske razmere, drugačna lega. Na mojem vrtu je bil izpad na tistih brez strehe 70 %. Bil bi celo 100 %, če jih ne bi (žal prepozno) poškropila s sistemikom. Par tednov nazaj so šli vsi ven. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 28 Avg 2019 07:08 Naslov sporočila: |
|
|
Vedno imam samo nepokrite.
Toliko plesni kot letos na tem vrtu še ni bilo. Letina bo zelo zelo skromna. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Avg 2019 08:09 Naslov sporočila: |
|
|
Moji paradižniki so šele zdaj v zagionu zorenja. Iz dovolj dozorelih je že nastalo nekaj 1/2L stekleničk mezge. Zdaj so na vrtu še tisti, ki so že skoraj dozoreli, tisti, ki se šele barvajo in pa še vse ostale nijanse zelenih.
Paradižniki so nepokriti, po malem jih napada plesen, ki jo zaenkrat nekako krotim s škropljenjem (kefir, mleko, soda,). V preteklih dneh se tudi porezala veliko listov in odstranila stebla brez plodov. Tako je zdaj vse malo bolj zračno.
Ker se odpravljam na počitnice, pa bodo ob vrnitvi paradižniki verjetno več ali manj fuč. Zdaj imam problem, kaj narediti s tistimi paradižniki, ki so kolikor toliko zreli. Ali naj jih poberem, zavijem v časopis in shrenim v klet in upam, da bodo do moje vrnitve (čez 12 dni) dozoreli in se ohranili? Ali naj jih shranim kako drugače? Kaj naredite ostali v takšnem primeru? Prosim za nasvet.
_________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Avg 2019 08:32 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Zdaj imam problem, kaj narediti s tistimi paradižniki, ki so kolikor toliko zreli. Ali naj jih poberem, zavijem v časopis in shrenim |
Kar je zdravih, bodo lepo dozoreli na ta način. Tisti, ki imajo v sebi že kal bolezni, bodo propadli, čeprav so danes na videz še popolnoma zdravi.
Lahko pa predelaš za ozimnico vse, kar je trenutno zdravega: Jaz nameravam konec tedna narediti zimsko solato. Naši so navdušeni nad njo . Pobrala bom vse zrele in napol zrele, da jih ne prepustim na milost in nemilost jesenski vlagi in škodljivcem. Kar bo ostalo na sadikah naj pa dozori ali ne, važno je, da bo glavnina na varnem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 28 Avg 2019 12:36 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jih sedaj potrgam (zunanje nepokrite) takoj, ko dobijo malo barve nato pa jih dozorim v gajbicah, katere za kakšno uro na dan postavim na ne premočno sonce nato pa nekam v senco čez noč pa v vežo. Enako naredim tudi z povsem zelenimi, ki se po nesreči odlomijo. Dozoreli so še vsi, ki niso bili načeti ali nagniti. Traja pa lahko tudi teden ali dva za povsem zelene. Pazim le, da jih obrišem do suhega. Nekaj pa jih dozoreva tudi v kuhinji zraven prvih jabolk.
Glede strehe je pri meni tako, da najhitreje dozorijo pokriti v rastlinjaku, nato tisti, ki so zunaj a pokriti nazadnje pa tisti, ki so brez strehe, a s to razliko, da ti delajo še sedaj, ko jih v rastlinjaku nimam več že dva tedna. So pa na 700m in na prepišni legi a povsem zraven krompirja, ki ki je bil letos zelo slab in ga je plesen že zdavnaj uničila. Menim, da najbolj pomaga, če vzgojimo čimbolj močne sadike in v sadilno luknjo dodamo čimveč priboljškov.
Poleg gnoja jaz prisegam na moj mix, ki sestoji iz guana, raznih vulkanskih kamnin, zmletih jajčnih lupin, grenke soli in še kakšnih organskih dodatkov, ki so trenutno na razpolago. Grenko sol dodajam tudi vodi na začetku, ko nastavljajo cvetove kasneje pa gabezovo brozgo, ko plodovi začnejo zoreti pa samo še vodo. Škropim samo z bakrovimi pripravki do kakšnega tedna ali dva preden začnejo zoreti,nato pa trgam obolele liste in napadena stebla premažem s pasto iz sode in vode. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matejos
Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55 Prispevkov: 593
|
Objavljeno: 28 Avg 2019 18:17 Naslov sporočila: |
|
|
mravlja je napisal/a: | matejos v temi o Heinz-u 1370:
matejos je napisal/a: | nor pridelek Heinza. Letos, ko je sonca dovolj, je le pokazal, zakaj je to profesionalna sorta. Plodovi so na videz kot umetni, zdravi, sijoči, simetrični in nepoškodovani. Omaka za testenine s popečeno zelenjavo in Heinzem je končno tisto pravo, kar sem iskal leta. Naslednje leto gre na vrt 5 cepljenih sort pa 30 Heinzev. |
Mene pa zanima, kakšne sorte paradižnika so gojili naši starši? Vsak paradižnik, ki ga srečam, nehote primerjam s paradižnikom "moje mladosti". In ga že leta iščem... ? |
Najbrž nič tako rodovitnega kot imamo zdaj. Se pa spomnim, da jih je hitro pobralo po začetku jeseni ali pa že prej. Vzhodna Slovenija je najbrž manj namočena letos in imamo zato manj težav. Vseeno, jaz imam vse pod streho. _________________ NM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 34, 35, 36 ... 38, 39, 40 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 34, 35, 36 ... 38, 39, 40 Naslednja
|
Stran 35 od 40 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|