Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnikova mezga
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2019 22:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OK, to se zdaj kuha.

Semena naj potem ven precedim ali ni bistveno?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2019 05:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Semena odstranjuješ le, če vas motijo. Nas ne, jih kar pustim v omaki.

Kar zadeva ribežen sem to delala prvič in zadnjič. Nič manj zamudno, kot lupiti v krop potopljene paradižnike in veliko bolj komplicirano, kot sem pripravljena početi. Tudi je težko odstraniti vse meso od kožice, preveč ostane gor. Odkar obstajajo palični mešalniki jih niti lupim ne več. Samo operem, očistim trdih delov, razrežem, prekuham, spasiram in še malo pokuham. Simpl je tanartabuli. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2019 07:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OK. Jaz sem bil zadovoljen z ribežnom, bom pa poskusil tudi palično varianto. Semena sem pustil, pokuhal sem na polovico in dal v kozarčke, ki so bili prej v pečici.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2019 07:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne kompliciram. Očiščene in narezane paradižnike skuham, (če želim del soka/mezge brez semen, malo zmiksam s paličnim, precedim del skozi žičnato cedilo), ostalo zmiksam do konca. Lupine in semena pustim, s tem se tudi lep del koristnih snovi ohrani.
Pokuham, solim, nalijem v stekleničke/kozarčke, pokrijem v vodi s kisom prekuhanimi pokrovčki.
Še dosti bolje se mi pa za marsikaj obnesejo paradižnikovi koščki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pepe



Pridružen/-a: 13.03. 2014, 20:03
Prispevkov: 785
Kraj: Konjice

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2019 08:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi uporabljamo plastic fantastic pasirko v stilu te: https://www.ceneje.si/Izdelek/9838869.
Za naše količine je OK.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MijaLan



Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04
Prispevkov: 736
Kraj: Ljubljana/Vipavska

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2019 09:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, jaz sem se z lupinami prejšnji konec tedna "ustrelila v koleno". Nabrala sem celo košaro različnih sort, iz pelatov je mož skuhal šalšo, jaz pa sem tako kot lani po receptu z Gurmana paradižnike spekla v pečici. Tako kot lani in ko je bilo dovolj pelatov - pečene čebulo, česnom in dišavnicami sem samo zmiksala in odlična gosta šalša je bila nared (v bistvu smo jo bolj pojedli na kruhu ...)

Tokrat sem v pekač usula srednje debele plodove in še presežek češnjevcev, pekla, zmiksala - ampak predebeli zoprni olupki so bili kot slama. Potem sem pa še dve uri tlačila pripravek skozi čisto nemogoče cedilce. Skratka, pelati z olupki je, druge sorte ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2019 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Semena odstranjuješ le, če vas motijo. Nas ne, jih kar pustim v omaki.

Kar zadeva ribežen sem to delala prvič in zadnjič. Nič manj zamudno, kot lupiti v krop potopljene paradižnike in veliko bolj komplicirano, kot sem pripravljena početi. Tudi je težko odstraniti vse meso od kožice, preveč ostane gor. Odkar obstajajo palični mešalniki jih niti lupim ne več. Samo operem, očistim trdih delov, razrežem, prekuham, spasiram in še malo pokuham. Simpl je tanartabuli. Wink


Jaz se odstranjevanja semen lotevam le še pri kuhi čili omak, če gre za kakšne posebej "žlahtne" sorte (~žleht, kot sem sam, hehehh Twisted Evil ). Pri tokratni paradižnikovi omaki me je v bistvu presenetilo dejstvo, da lupine nikjer ni zaznati - resda sem maso pustil na zmernem ognju vreti skupaj 1,5h pa s paličnim mešalnikom sem vse skupaj dobro premlel... Skratka, semena me ne motijo, kdo drug mi tudi še ni rekel, da bi bilo kaj narobe (ali pa vsi po vrsti tajijo Rolling Eyes ), tako da... Pri čilijih je drugače - tam grem v smeri "omejevanja škode" Laughing
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ana



Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47
Prispevkov: 514
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2019 14:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi meni so najbolj všeč paradižnikovi koščki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Novinka



Pridružen/-a: 01.03. 2014, 14:50
Prispevkov: 782
Kraj: Tolmin/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2019 23:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Olupki so zame ni go, zato s paličnim spasiram. Potem pa dam še skozi cedilo, da odstranim semena. S semeni bi morda še lahko živela, ne vem, bi mogla probat. S koščki olupkov pa prav gotovo ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.