|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Avg 2019 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
OK, to se zdaj kuha.
Semena naj potem ven precedim ali ni bistveno? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Avg 2019 05:46 Naslov sporočila: |
|
|
Semena odstranjuješ le, če vas motijo. Nas ne, jih kar pustim v omaki.
Kar zadeva ribežen sem to delala prvič in zadnjič. Nič manj zamudno, kot lupiti v krop potopljene paradižnike in veliko bolj komplicirano, kot sem pripravljena početi. Tudi je težko odstraniti vse meso od kožice, preveč ostane gor. Odkar obstajajo palični mešalniki jih niti lupim ne več. Samo operem, očistim trdih delov, razrežem, prekuham, spasiram in še malo pokuham. Simpl je tanartabuli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Avg 2019 07:26 Naslov sporočila: |
|
|
OK. Jaz sem bil zadovoljen z ribežnom, bom pa poskusil tudi palično varianto. Semena sem pustil, pokuhal sem na polovico in dal v kozarčke, ki so bili prej v pečici. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 22 Avg 2019 07:43 Naslov sporočila: |
|
|
Ne kompliciram. Očiščene in narezane paradižnike skuham, (če želim del soka/mezge brez semen, malo zmiksam s paličnim, precedim del skozi žičnato cedilo), ostalo zmiksam do konca. Lupine in semena pustim, s tem se tudi lep del koristnih snovi ohrani.
Pokuham, solim, nalijem v stekleničke/kozarčke, pokrijem v vodi s kisom prekuhanimi pokrovčki.
Še dosti bolje se mi pa za marsikaj obnesejo paradižnikovi koščki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Pepe
Pridružen/-a: 13.03. 2014, 20:03 Prispevkov: 785 Kraj: Konjice
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
MijaLan
Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04 Prispevkov: 736 Kraj: Ljubljana/Vipavska
|
Objavljeno: 22 Avg 2019 09:38 Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz sem se z lupinami prejšnji konec tedna "ustrelila v koleno". Nabrala sem celo košaro različnih sort, iz pelatov je mož skuhal šalšo, jaz pa sem tako kot lani po receptu z Gurmana paradižnike spekla v pečici. Tako kot lani in ko je bilo dovolj pelatov - pečene čebulo, česnom in dišavnicami sem samo zmiksala in odlična gosta šalša je bila nared (v bistvu smo jo bolj pojedli na kruhu ...)
Tokrat sem v pekač usula srednje debele plodove in še presežek češnjevcev, pekla, zmiksala - ampak predebeli zoprni olupki so bili kot slama. Potem sem pa še dve uri tlačila pripravek skozi čisto nemogoče cedilce. Skratka, pelati z olupki je, druge sorte ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Avg 2019 10:16 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Semena odstranjuješ le, če vas motijo. Nas ne, jih kar pustim v omaki.
Kar zadeva ribežen sem to delala prvič in zadnjič. Nič manj zamudno, kot lupiti v krop potopljene paradižnike in veliko bolj komplicirano, kot sem pripravljena početi. Tudi je težko odstraniti vse meso od kožice, preveč ostane gor. Odkar obstajajo palični mešalniki jih niti lupim ne več. Samo operem, očistim trdih delov, razrežem, prekuham, spasiram in še malo pokuham. Simpl je tanartabuli. |
Jaz se odstranjevanja semen lotevam le še pri kuhi čili omak, če gre za kakšne posebej "žlahtne" sorte (~žleht, kot sem sam, h ). Pri tokratni paradižnikovi omaki me je v bistvu presenetilo dejstvo, da lupine nikjer ni zaznati - resda sem maso pustil na zmernem ognju vreti skupaj 1,5h pa s paličnim mešalnikom sem vse skupaj dobro premlel... Skratka, semena me ne motijo, kdo drug mi tudi še ni rekel, da bi bilo kaj narobe (ali pa vsi po vrsti tajijo ), tako da... Pri čilijih je drugače - tam grem v smeri "omejevanja škode" _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ana
Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47 Prispevkov: 514 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Avg 2019 14:45 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni so najbolj všeč paradižnikovi koščki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Novinka
Pridružen/-a: 01.03. 2014, 14:50 Prispevkov: 782 Kraj: Tolmin/Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Avg 2019 23:53 Naslov sporočila: |
|
|
Olupki so zame ni go, zato s paličnim spasiram. Potem pa dam še skozi cedilo, da odstranim semena. S semeni bi morda še lahko živela, ne vem, bi mogla probat. S koščki olupkov pa prav gotovo ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|