|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 31 Maj 2013 23:31 Naslov sporočila: Amaranthus retroflexus - srhkodlakavi ščir |
|
|
srhodlakavi ščir
Slika |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kosobrin
Pridružen/-a: 23.06. 2019, 09:38 Prispevkov: 26 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 24 Jun 2019 05:52 Naslov sporočila: |
|
|
SRHODLAKAVI ŠČIR
(Amarantus retrofexus L.)
družina: ščirovke
domača imena: ščir, rdeči ščir, šmrkelj
Je enoletna rastlina, visoka od 15 cm do 1 m. Raste kot plevel na vrtovih in njivah, pi puščah. Steblo je pokončno, brazdastno in kar precej debelo. Listi so v spodnjem delu redkejši, v zgornjem delu pa gosto nameščeni, so sivkasto zeleni. Vsi nadzemni deli so pogosto rdečkasto obarvani. Cveti od junija do oktobra. Cvetovi so zelenkasti, združeni so v klasasta socvetja.
Učinkovine:
vitamin C, provitamin A, škrob, beljakovine, maščobe, olja, sladkor, celuloza, tanin.
Uporabnost:
juhe, prikuhe,
Čas nabiranja:
od meseca junija do septembra |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kosobrin
Pridružen/-a: 23.06. 2019, 09:38 Prispevkov: 26 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Jun 2019 07:51 Naslov sporočila: |
|
|
OMAKA Z ŠČIROM IN SIROM
Potrebujemo:
60 dag ščirovih listov, 5 žlic olja, 1 čebulo, strok česna, 3 dcl kisle smetane, 10 dag sira gorgonzole, sol, poper.
Priprava:
Mlade ščirove liste operemo in jih kuhamo dokler se ne zmehčajo. Odcedimo jih in postavimo na toplo. Na vročem olju prepražimo na drobno narezano čebulo in česen, prilijemo kislo smetano in kuhamo na majhnem ognju, da se omaka zgosti. Nato dodamo na kocke narezan sir. Kuhamo tako dolgo, da se sir raztopi. Omako posolimo, popopramo in prelijemo čez ščirove liste. Omako ponudimo zraven kuhanega krompirja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 25 Jun 2019 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pa tudi kot špinača - torej pokuhamo liste, nakar na maščobi popražimo nekaj česna, dodamo kuhane liste in mleko, zmiksamo s paličnim mešalnikom. Opcija še malo smetane in uporaba moke ali še raje kuhanega krompirja za gostilo (prav tako zmiksamo). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|