Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Popolnoma domač BOKAŠI posip
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 13, 14, 15  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2019 12:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fedex je napisal/a:
muha je napisal/a:
Fedex: iz praktičnih izkušenj lahko potrdim, da ima metuljc prav. Vse tisto, kar ne mislim porabiti v dobrem mesecu po odprtju posode, za vsak slučaj posušim.


Hvala, me veseli, daje tako, saj sam delam s suhim in mislim, da lepo deluje. Sprašujem zato, ker se je nekdo pohvalil, da dela samo z mokrim, češ da je suša smrt za mikroorganizme.

Pač kaže pomankljivo znanje o mikroorganizmih. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2019 17:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uff, Fedex, tule še en "zdaj-že-ne-več-tako-zelen" uporabnik domačega posipa. Marsikaj sem prebral, malce eksperimentiral in po dobrem letu lahko strnem svoje izkušnje v naslednjih nekaj alinej:

- presušen posip v zaprtem, temnem in hladnem okolju (beri: neprodušno zaprt hobok, npr. jupol kanta ima tak tesno prilegajoč se pokrov) se super dobro skladišči;

- mikroorganizmi v suhem posipu "počivajo"; ko sem imel še komercialno varianto, ki jo dobiš v rahlo vlažnem stanju, se mi je poleti (~ugodna temperatura!) v tisti vrečki tvorila bela plast --> bela plesen, ki je nakazovala, da MO v ugodnih pogojih (vlaga, temp.) ne spijo, ampak so v nenehnem gibanju;

- kuhinjski odpadki (razni olupki, kavna usedlina ipd.) imajo dovolj naravne vlage, da spodbodejo mikroorganizme v suhem posipu k delovanju;

- sveže napravljen posip jaz posušim na črni pvc foliji direktno na soncu (čez noč ga pospravim v hobok, zjutraj ponovim vajo);

- po cca drugem dnevu sušenja ga z rokavicami zmeljem med prsti; tako se izognem posipu v grudastem stanju (moj prvi je bil tak);

- trkam ob les, ampak tako se mi še nista pokvarila ne skladiščen posip ne vsebina organko kante.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2019 20:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj tudi meni je uspel prvi posip pred leti super, sem ga uporabljal dve leti. Lanskega pa očitno nisem dobro posušil in se je začela tvoriti neka plesen, ne le po površini, temveč po celem volumnu. Ampak ga vseeno uporabljam, vmes sem ga še sušil, ampak bom videl, morda bom letos naredil novega.
Tretnutno nimam hoboka tesno zaprtega ampak je pokrov samo položen in pustil sem malo špranje, da te plesen ne napreduje preveč. Tako da nisem čist siguren, kako funkcionalen je ta posip. Zdi se mi, da še vedno deluje na kuhinjskih odpadkih, drugje ga tako ne uporabljam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2019 06:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fedex: posip je treba res temeljito posušiti. Ko že misliš, da je suh, ga sušiš še kak dan. Na soncu, kot piše Žlehtnoba, ali vsaj na prepihu. Če ga hraniš na suhem in zračnem, ga ni potrebno dajati v tesno zaprt hobuk, tudi papirna vreča, tista od otrobov, je čisto v redu. Drugače je, če ga imaš nekje v kleti, kjer je nevarnost nabiranja kondenza. Sama ga hranim na prepišnem podstrešju v embalaži, ki mi ravno pride pod roko (plastične posode, PE vrečke). Trenutna zaloga je v 15 litrski kanti za smeti, ki ne služi več svojemu namenu.

Sveže narejen pa, če je iz originalnih EM organizmov in res dobro natlačen, brez škode prenese večkratno odpiranje. V kuhinji ga imam v posodi, ki se niti približno ne zapre tesno, pa mi več kot pol leta zdrži brez plesni. Bolj občutljiv je "domači", se pravi tisti, za katerega mikroorganizme naberemo v okolici. Izgleda, da je notri tudi kar nekaj "nedresiranih", ki so radi bolj svojeglavi. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Apr 2019 22:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fedex je napisal/a:
Saj tudi meni je uspel prvi posip pred leti super, sem ga uporabljal dve leti. Lanskega pa očitno nisem dobro posušil in se je začela tvoriti neka plesen, ne le po površini, temveč po celem volumnu. Ampak ga vseeno uporabljam, vmes sem ga še sušil, ampak bom videl, morda bom letos naredil novega.
Tretnutno nimam hoboka tesno zaprtega ampak je pokrov samo položen in pustil sem malo špranje, da te plesen ne napreduje preveč. Tako da nisem čist siguren, kako funkcionalen je ta posip. Zdi se mi, da še vedno deluje na kuhinjskih odpadkih, drugje ga tako ne uporabljam.


Če se ti kuhinjski odpadki še niso "ogabno zasmradili", potem veš, da je tvoj domači posip korektno funkcionalen in deluje Smile
V nasprotnem primeru bi stvar začela gniti in najbrž veš, da ga čez nadvse "omamen" vonj gnile zelenjave ni, hehehh

Sicer imam tudi sam še posip od lanskega leta. Vonj in izgled le-tega sta taka, kot sta bila lani ob skladiščenju sveže narejenega suhega posipa (res nisem šparal s sušenjem, poletna vročina ti gre na roko, če se le izogneš ploham in nevihtam).

Posipa tudi jaz drugje nisem uporabljal kot pri fermentiranju kuhinjskih odpadkov. Eni ga uporabljajo tudi na domačem kompostu, mani ga je za to po pravici povedano škoda, ker ga ni ravno v izobilju - na kompostu raje uporabljam organko tekočino, posip pa izdatno uporabljam v organko kanti, da ne tvegam kake prevlade "gnilega življa" nad koristnimi mikroorganizmi. Izdelave posipa se lotim dvakrat letno, pa še to v pozno spomladanskem / poletnem obdobju (močni sončni žarki, ugodne razmere za sušenje zunaj), organko tekočine imam pa praktično vse leto precej na voljo.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2019 00:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem dal na sušenje letošnjo prvo šaržo bokaši posipa. Izgled in vonj kot mora biti, heheh. Malce mi jo je sicer zagodlo vreme, ampak nič ne de. Se bo stvar že še dodobra posušila.

Bi pa na tem mestu dodal še eno opazko: namreč, za samozadostnost s posipom je po mojih izkušnjah (lani začel z domačo pripravo) potrebno dvakrat v sezoni "skuhati" domač posip (govora je o 10 litrski kanti). Je pa res, da s tem posipom nisem prav posebej varčen. Morda komu drugemu znese z manj količine. Kakorkoli že, jaz prisegam na dvakratno kuho v sezoni, pa čeprav mi je od lanskoletne druge kante ostala še polovica posipa Smile
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2019 06:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žlehtnoba, enako, ker ga uporabljam tudi za kompost in spomladi pred rahljanjem zemlje še na vrtu. Za sam organko bi ena posoda zadostovovala za več let. Delam iz 8 kg otrobov, kar je ravno prav za eno močno natlačeno organko posodo, kjer ga zorim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2019 07:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno včeraj sem praznila organko posodo z zrelo fermentiranimi kuhinjskimi odpadki. Ves čas sem posipala samo z doma pripravljenim posipom od enkrat lani. Ker je dobro posušen, je popolnoma nespremenjen. Deluje odlično, saj je imela vsebina posode tipičen kiselkast vonj, za moj nos sicer premočen, da bi bil prijeten, na vrhu pa gosto belo plesen.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Maj 2019 07:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, no pri meni razen posameznih gobic ni bilo drugega (plesni npr.). Menda se od srede naprej obetajo boljši časi za sušenje na prostem Smile Rolling Eyes

Se pardoniram; prej v naglici prehitro bral in pisal - moj del se navezuje na kanto s sveže pripravljenim posipom. V organko kanto s fermentiranimi odpadki se mi pa zaenkrat plesen (še) ni naselila, skratka posip deluje. Very Happy
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
skratek



Pridružen/-a: 04.07. 2019, 17:15
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2019 11:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Ker mi bo zmanjkalo Bokašija,bom naredila novega . Tokrat bi namesto listavke uporabila tisto goščo, ki mi je ostala pri precejanju BIM. Gošči (iz 2-h virov) sem dodala nekaj vode in žličko melase in stoji tako že skoraj cel teden in še vednio vre. Vsega skupaj je približno pol plastenke od zelja . kdaj in koliko tega lahko uporabim namesto BIM.

V naprej hvala za odgovor
_________________
vaja dela mojstra
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 24 Jan 2020 07:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

konoplja je napisal/a:
Naredila domač bokasi posip po vaših navodilih. Jupol kanto sem odprla po 25. dneh. Sestava je enaka, ima pa zelo močen vonj kot silaža za živali. Upam, da je to v redu. kako ga sedaj shranit.???? Ali ga mogoče lahko mešam tudi sredi zime
med kokošji gnoj?


Po mojem vedenju drobnoživke (mikroorganizmi) ob temperaturah, nižjih od 8 °C, spijo zimsko spanje. Potresaš jih lahko, z delovanjem bodo pa počakali, da se otopli. Da to drži, vsako leto sproti ugotavljam spomladi na domačem kompostnem kupu, kjer čez zimo zakopani fermentirani ostanki iz Organka ostajajo v enakem stanju, kot ob zakopavanju.

Vonj, ki ga opisuješ, je ravno pravi. Če si naredila več posipa, kot ga lahko na hitro porabiš, ga posuši, sicer ti ga bo pričela napadati plesen. Posušen ohrani lastnosti vsaj 2 leti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Apr 2020 07:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zgolj opomnik za vse pridelovalce domačega bokašija: letošnje okno se odpira v četrtek, 7. 5. (polna luna/cvet). Smile
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Maj 2020 23:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa je "gratal" Very Happy

Nova kanta je že na enomesečnem zorenju, moram pa povedat, da mi je od lanske ostala še kaka četrtina. Včasih sem bil potraten s posipom (uporabljam ga zgolj za organko), da sem moral dvakrat v letu napravit maso (1,5kg listavke/3kg otrobov za eno kanto; ena ni bila dovolj za celoletno uporabo), zdaj pa sem toliko zreduciral porabo, da pridem z eno šaržo skozi celo leto.

So pa tele moje 10l kantice precej švoh (pri tlačenju sem že dve zdemoliral, brdavs jaz Very Happy), tako da bom tudi to optimiral in vzel dve jupol kanti, ki sta sicer nekoliko večji (15l), obenem pa tudi trpežnejši. S tem bom lahko tudi malce povečal količine in tako mogoče uporabljal posip tudi pri samem kompostu, tako kot nekateri to že počnete.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Jun 2020 23:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes je šel prvič na sušenje. se je pa zgoraj naredila plast (podobno kot npr. smetana na kuhanem+ohlajenem mleku), seveda polna fungusov. To sem kar postrgal in zavrgel, spodaj pa klasična masa s klasičnim vonjem Smile

Bo pa naslednje dni kar tema, kar se sušenja tiče. No, danes se je masa toliko osušila, da sem jo lahko v rokavicah zdrobil med prsti. Je pa še daleč od popolnoma suhe snovi.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 15 Mar 2021 22:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem se tudi letos lotil ponovne izdelave posipa. Vendar sem ga občutno preveč namočil. Tudi kanto sem napolnil do vrha, zato mi je naslednji dan tekočina udarila ven in je kar lepo nateklo po tleh. Potem sem jo šel na roke ožemat in sem nato še enkrat napolnil kanto, vmes sem posipal tudi tanke plasti komposta. Tokrat sem napolnil do kakih 3 cm pod robom kante. Tako sem ožel okrog 2 do 3L vode. Sicer mislim, da je še vedno malo premoker, zato bi najraje primešal še nekaj suhe listavke ali otrobov. Je lahko kaj narobe, če takole prekinjam proces?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 13, 14, 15  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 13, 14, 15  Naslednja
Stran 14 od 15

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.