|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 12:53 Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav
Brbr, krasni so, uuuu
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 15:11 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, torej mora biti marmelada zelooo trda?
Mil, hvala _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 16:25 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, Brbr, pognetem in spet naredim krofe. So pa po navadi malo manj lepi. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 16:42 Naslov sporočila: |
|
|
brbr: kar precej, ja.
lpmami: jaz sem tiste končke, ko sem krofe še rezala z obročkom, posebej ocvrla kot neke flancate. Super so bili za takoj pojest, da se je laže počakalo na krofe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 17:21 Naslov sporočila: |
|
|
Oblikovanje na roko mi ne gre, dobim krompirjaste stvore. Zato še vedno delam po starem, izrežem (pribl 2 prsta debele), ko malo vzhajajo, jih previdno obrnem in še pustim vzhajati. To delam na krušni peči, rahlo zakurjeni, sicer me prehitijo. Cvrem jih 2 do 3 min. na vsaki strani. Prelagam na papirnate serviete (te večkrat zamenjam,), potem na drugi pladenj na papir, tu dobijo marmelado. Brizgam od zgoraj, ker mi potem ogreta marmelada ne izteka, luknjico pa zakrijem s sladkornim posipom. Če pazim pri obračanju med vzhajanjem in potem polaganju v olje, so lepi gladki.
Iz obrezkov še enkrat zamesim kepo, pustim vzhajati in ponovno izrezujem, tokrat bolj varčno, da nič ne ostane, le kateremu manjka kaj pri okroglini. So pa ravno tako lepi in dobri.
Še to: testa ne stepam ampak samo mesim z roko. Ko vzhaja, ga še enkrat premesim in ponovno vzhaja (drugič je hitreje) in so lepi rahli.
Imam pa en zelo star recept, enkrat ga je lokalni časopisni kuhar objavil po vseh ostalih, češ to pa je recept od moje mame. Meni je pisan na kožo, krofi so lepi in dobri, kar se pri nekaterih receptih izključuje. Če koga zanima, ga lahko napišem, ampak zdaj je tako že fašenk skoraj pri koncu, pa tudi mojstrice ste vse po vrsti....lp _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 18:09 Naslov sporočila: |
|
|
Mene zanima recept, Stara postaja in bom vesela, če ga boš napisala. Če ne za letos, bo pa prav prišel za naslednje leto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 18:55 Naslov sporočila: |
|
|
Stara postaja, prosim, prosim, za recept.
Lpmami, muha, hvala. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, z veseljem!
Recept za krofe (Dušan Bombek, Tednik 22.2.1990_recept njegove mame, kot je zapisal)
1 kg moke
7 dag kvasa
8 rumenjakov
1/2 dcl ruma
1 vanili sladkor
10 dag sladkorja
12 dag margarine
1 pomaranča (sok)
4 dcl mleka
sol
marelična marmelada
sladkor za posipanje
Priprava:
pogrejemo 1 dl mleka, vanj razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, premešamo in posipamo s ščepcem moke, pustimo na toplem, da naraste-
Rumenjake, sladkor, vanili sladkor, rum, sok pomaranče , sol dobro premešamo.
Pogrejemo preostanek mleka in v njem raztopimo margarino in vse skupaj primešamo k masi iz rumenjakov.
K moki dodamo pripravljeni kvasec, naribano lupino limone in maso iz rum. in marg. Z rokami zamesimo voljno testo. Ko enkrat vzhaja, ga še enkrat premesimo.
Naprej pa vsak po svoje. Kot sem opisala, jaz razvaljam in izrezujem z modelčkom ali pa primerno skodelico ali kozarcem. _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katarinav
Pridružen/-a: 17.11. 2016, 22:00 Prispevkov: 136 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima, kako jih spuščate v olje? Včeraj sem jih pekla drugič v življenju in ugotovila, da če jih res previdno ne spustim v olje in na vrh kapne malo olja, ne vzhajajo v ponvi, ko so pokriti in so zbiti. Ob previdnosti, da so bili krofi na vrhu suhi, pa so nastradali moji prsti, ki sem si jih pridno večkrat opekla v olju. Da ne omenjam, da če res nisem bila zelo previdna, so se v vzhajanem testu poznali odtisi prstov |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 22:25 Naslov sporočila: |
|
|
Vzrok tvoji težavi so lahko premalo vzhajani krofi, kakšna kapljica olja ne more tega povzročiti. _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 22:31 Naslov sporočila: |
|
|
Premalo ali preveč vzhajani, pregosto testo, prehladno olje, premalo olja ....
Če imaš razmerje podobno, kot ga je opisala stara postaja, je vzrok lahko le premalo (ali morda preveč, ko pišeš, da ostane odtis prsta ??) vzhajano testo ali prehladno olje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Mar 2019 08:44 Naslov sporočila: |
|
|
Stara postaja, hvala. Saj sestavine so bolj ali manj v vseh receptih enake. Jaz dam namesto margarine olje in samo limonino lupino, nič pomarančnega soka. Mora pa biti tole s pomačančnim sokom zelo dobro. Vidim, da je zaradi soka manj mleka (po navadi je cca 1/2L mleka).
Tole z mesenjem testa na roke se mi zdi pa čista eksotika.Mislim, da je dobro umeseno testo eden od ključnih pogojev za uspeh. Jaz ga mesim tako, da v pripravljene tekoče sestavine, katerim sem dodala vzhajan kvas, postopoma stresam moko. Ko je vsa moka dodana, pa mesim še cca 20min. Na roke mi (verjetno) ne bi uspelo.
Katarinav, iz mojih izkušenj povem, da krofi, ki jih pri vstavljanju zalije olje, niso tako lepi. Pri meni so bolj zgrbančeni in ne tako visoki. Mislim, da kar prav opažaš. Ne more pa to biti glavni razlog za zbite krofe. Jaz si pri polaganju krofov v olje pomagam s penovko; krof prekucnem na penovko in ga potem položim v olje. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 05 Mar 2019 09:21 Naslov sporočila: |
|
|
Nič ni bilo z mojim sklepom, da letos ne bom cvrla. Danes pridejo k meni maškare, pa sem sinoči cvrla miške. O estetskih dosežkih ne bi ...
Pet fantkov, pet maškarc, to bo veselo!
Malo bom zamudila na klepet. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
venus
Pridružen/-a: 04.09. 2013, 14:40 Prispevkov: 509 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 05 Mar 2019 17:11 Naslov sporočila: Krofi |
|
|
Sem vceraj gledala video na spletni strani od Dela. Gospa je naredila krofe takoj, ko je testo zamesila. Kroglice tezke 7 dkg. Potem jih je pustla priblizno tricetrt ure vzhajati. Samo enkrat. Krofi so bili kot iz izlozbe. Tudi recept je napisan. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 05 Mar 2019 20:37 Naslov sporočila: |
|
|
Ravnokar sem gledala na TV oddajo o profesionalni pripravi krofov. Med drugim tudi v pekarni Don-Don. V oči mi je padlo, da so bili kljub avtomatskih strojni obdelavi nekateri vidno "samosvojih" oblik. Tako da punce, nič sramu, če imajo naši domači sem in tja malo celulita. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 3 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|