Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Krofi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2019 12:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav

Brbr, krasni so, uuuu

Lepo bodimo, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2019 15:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, torej mora biti marmelada zelooo trda?
Mil, hvala Very Happy
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2019 16:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, Brbr, pognetem in spet naredim krofe. So pa po navadi malo manj lepi.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2019 16:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr: kar precej, ja.
lpmami: jaz sem tiste končke, ko sem krofe še rezala z obročkom, posebej ocvrla kot neke flancate. Super so bili za takoj pojest, da se je laže počakalo na krofe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2019 17:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oblikovanje na roko mi ne gre, dobim krompirjaste stvore. Zato še vedno delam po starem, izrežem (pribl 2 prsta debele), ko malo vzhajajo, jih previdno obrnem in še pustim vzhajati. To delam na krušni peči, rahlo zakurjeni, sicer me prehitijo. Cvrem jih 2 do 3 min. na vsaki strani. Prelagam na papirnate serviete (te večkrat zamenjam,), potem na drugi pladenj na papir, tu dobijo marmelado. Brizgam od zgoraj, ker mi potem ogreta marmelada ne izteka, luknjico pa zakrijem s sladkornim posipom. Če pazim pri obračanju med vzhajanjem in potem polaganju v olje, so lepi gladki.
Iz obrezkov še enkrat zamesim kepo, pustim vzhajati in ponovno izrezujem, tokrat bolj varčno, da nič ne ostane, le kateremu manjka kaj pri okroglini. So pa ravno tako lepi in dobri.
Še to: testa ne stepam ampak samo mesim z roko. Ko vzhaja, ga še enkrat premesim in ponovno vzhaja (drugič je hitreje) in so lepi rahli.
Imam pa en zelo star recept, enkrat ga je lokalni časopisni kuhar objavil po vseh ostalih, češ to pa je recept od moje mame. Meni je pisan na kožo, krofi so lepi in dobri, kar se pri nekaterih receptih izključuje. Če koga zanima, ga lahko napišem, ampak zdaj je tako že fašenk skoraj pri koncu, pa tudi mojstrice ste vse po vrsti....lp
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2019 18:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene zanima recept, Stara postaja in bom vesela, če ga boš napisala. Če ne za letos, bo pa prav prišel za naslednje leto.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2019 18:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stara postaja, prosim, prosim, za recept.

Lpmami, muha
, hvala.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2019 19:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Plamenka, z veseljem!
Recept za krofe (Dušan Bombek, Tednik 22.2.1990_recept njegove mame, kot je zapisal)

1 kg moke
7 dag kvasa
8 rumenjakov
1/2 dcl ruma
1 vanili sladkor
10 dag sladkorja
12 dag margarine
1 pomaranča (sok)
4 dcl mleka
sol
marelična marmelada
sladkor za posipanje

Priprava:
pogrejemo 1 dl mleka, vanj razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, premešamo in posipamo s ščepcem moke, pustimo na toplem, da naraste-

Rumenjake, sladkor, vanili sladkor, rum, sok pomaranče , sol dobro premešamo.
Pogrejemo preostanek mleka in v njem raztopimo margarino in vse skupaj primešamo k masi iz rumenjakov.
K moki dodamo pripravljeni kvasec, naribano lupino limone in maso iz rum. in marg. Z rokami zamesimo voljno testo. Ko enkrat vzhaja, ga še enkrat premesimo.
Naprej pa vsak po svoje. Kot sem opisala, jaz razvaljam in izrezujem z modelčkom ali pa primerno skodelico ali kozarcem.
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katarinav



Pridružen/-a: 17.11. 2016, 22:00
Prispevkov: 136
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2019 22:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima, kako jih spuščate v olje? Včeraj sem jih pekla drugič v življenju in ugotovila, da če jih res previdno ne spustim v olje in na vrh kapne malo olja, ne vzhajajo v ponvi, ko so pokriti in so zbiti. Ob previdnosti, da so bili krofi na vrhu suhi, pa so nastradali moji prsti, ki sem si jih pridno večkrat opekla v olju. Da ne omenjam, da če res nisem bila zelo previdna, so se v vzhajanem testu poznali odtisi prstov Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2019 22:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vzrok tvoji težavi so lahko premalo vzhajani krofi, kakšna kapljica olja ne more tega povzročiti.
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2019 22:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Premalo ali preveč vzhajani, pregosto testo, prehladno olje, premalo olja ....

Če imaš razmerje podobno, kot ga je opisala stara postaja, je vzrok lahko le premalo (ali morda preveč, ko pišeš, da ostane odtis prsta ??) vzhajano testo ali prehladno olje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2019 08:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stara postaja, hvala. Saj sestavine so bolj ali manj v vseh receptih enake. Jaz dam namesto margarine olje in samo limonino lupino, nič pomarančnega soka. Mora pa biti tole s pomačančnim sokom zelo dobro. Vidim, da je zaradi soka manj mleka (po navadi je cca 1/2L mleka).

Tole z mesenjem testa na roke se mi zdi pa čista eksotika.Mislim, da je dobro umeseno testo eden od ključnih pogojev za uspeh. Jaz ga mesim tako, da v pripravljene tekoče sestavine, katerim sem dodala vzhajan kvas, postopoma stresam moko. Ko je vsa moka dodana, pa mesim še cca 20min. Na roke mi (verjetno) ne bi uspelo.

Katarinav, iz mojih izkušenj povem, da krofi, ki jih pri vstavljanju zalije olje, niso tako lepi. Pri meni so bolj zgrbančeni in ne tako visoki. Mislim, da kar prav opažaš. Ne more pa to biti glavni razlog za zbite krofe. Jaz si pri polaganju krofov v olje pomagam s penovko; krof prekucnem na penovko in ga potem položim v olje.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2019 09:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nič ni bilo z mojim sklepom, da letos ne bom cvrla. Danes pridejo k meni maškare, pa sem sinoči cvrla miške. O estetskih dosežkih ne bi ...
Pet fantkov, pet maškarc, to bo veselo!
Malo bom zamudila na klepet.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
venus



Pridružen/-a: 04.09. 2013, 14:40
Prispevkov: 509
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2019 17:11    Naslov sporočila: Krofi Odgovori s citatom

Sem vceraj gledala video na spletni strani od Dela. Gospa je naredila krofe takoj, ko je testo zamesila. Kroglice tezke 7 dkg. Potem jih je pustla priblizno tricetrt ure vzhajati. Samo enkrat. Krofi so bili kot iz izlozbe. Tudi recept je napisan.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2019 20:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravnokar sem gledala na TV oddajo o profesionalni pripravi krofov. Med drugim tudi v pekarni Don-Don. V oči mi je padlo, da so bili kljub avtomatskih strojni obdelavi nekateri vidno "samosvojih" oblik. Tako da punce, nič sramu, če imajo naši domači sem in tja malo celulita. Wink Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 3 od 7

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.