|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Okt 2018 20:17 Naslov sporočila: |
|
|
O, lepa bera, Bicikel! Maya Red je res rodna. Jaz sem jo že zadnjič obrala do konca, danes pa sem nabrala Brazilian Starfish in še nekaj manj pekočih rdečih, Numex Suave Orange, ki je zelo roden, Brown Jalapeno in CGN21500. Zdaj se kuhajo omake, CGN se suši, jutri bom pa nabrala še nekaj drugih sort, čeprav sem mislila, da sem s čiliji za letos že zaključila.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 17 Okt 2018 20:25 Naslov sporočila: |
|
|
Oooo tudi tvoja je obilna, lepo. Tale CGN je prav svojevrsten po izgledu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Okt 2018 20:38 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, zato sem ta semena kupila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 26 Okt 2018 09:14 Naslov sporočila: |
|
|
V laboratoriju čiliji rastejo 24/365, sicer bolj za okras ...
Sem in tja kakšnega čopnem namesto kave !
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Nov 2018 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
Pripravljam se za (pred)zadnje dejanje letošnje sezone; namreč ponovil bom vajo z nekaj spremembami (fermentiranje določenih sort čilija). Zanima me pa predvsem mnenje kakšnega poznavalca, da bodisi potrdi bodisi ovrže moje razmišljanje (nisem prepričan, da imam prav, zato tule pišem).
Fermentiranje je v bistvu proces kisanja oziroma vretje oziroma še drugače - predelava svežega materiala v... (pač, mikrobi opravijo svoje v anaerobni atmosferi). Zdaj pa - glede na to, da gre za kisanje - tako predelano živilo je samo po sebi že konzervirano; ne vem, kako bi se drugače izrazil; tisti, ki na veliko kuhate čili omake, veste, da je treba svežemu materialu dodati konzervans, da podaljšate rok trajanja (običajno je to kis). Če pa imamo fermentirano snov, je naša edina naloga, da ta proces ustavimo pred flaširanjem (torej ne rabimo dodajati konzervansov) - se pravi, "genocid" mikrobov s segrevanjem (če zmes malo povre, smo naredili svoje). Vse, kar nas loči od dobre omake, je le še eksperimetniranje z okusi (dodajanje ščepca tega in onega...).
Na tem mestu bi res prosil za kak pomislek, opombo, popravek... Če sploh razmišljam v pravo smer _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Nov 2018 22:40 Naslov sporočila: |
|
|
Tisto: malo povreti je sumljivo premalo. Bakterije so trpežne, veš. Glive, ki se lahko prikradejo zraven, še toliko bolj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Nov 2018 22:48 Naslov sporočila: |
|
|
Oj, hvala za odziv
Seveda, "malo povreti" pri meni kot ziherašu pomeni vsaj 1/2 ure, če ne raje celo uro... Šment pa moje izrazoslovje _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 09 Nov 2018 08:41 Naslov sporočila: |
|
|
Če boš predolgo kuhal, ti bo dosti dobrot ušlo v zrak. Pa še vsi bodo iz bajte zbežal, če imaš nuklearce . Že pol ure je nekam dosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 09 Nov 2018 09:25 Naslov sporočila: |
|
|
Za sterilizacijo je potrebno 20 minut vrenja, če se ne motim. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 09 Nov 2018 10:12 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami je napisal/a: | Za sterilizacijo je potrebno 20 minut vrenja, če se ne motim. |
Ni tako preprosto. Najodpornejše bakterije oz. njihove endospore prenesejo še kaj več. Tole pravi strokovni vir: Mikrobi so proti povišani temperaturi različno odporni (npr. vegetativne celice uniči0,1–0,5minutno segrevanje pri 65 oC, medtem ko so spore odpornejše – uniči jih 5- do 6-minutno avtoklaviranje). Za rutinsko sterilizacijo z vlažno toploto uporabljamo avtoklav, kjer z vodno paro pod pritiskom (1,2 atmosferi) pri 121 oC po 15 do 20 minutah uničimo vse žive celice in spore.
Je pa seveda res, da za domači uporabo zadošča 20 minut vrenja, ni pa 100% zanesljivo, da smo res dosegli sterilnost. Ki pa jo, seveda, tako ali tako izniučimo s tem, ko damo shranek v steklemničke, ki niso sterilne in v okjolju, ki ne zagotavlja aseptičenega dela. Je pa, ponavljam, to za domače delo VEČ KOT DOVOLJ. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 09 Nov 2018 10:37 Naslov sporočila: |
|
|
Žlehtnoba, imamo več načinov fermentacij. Preprosto povedano je ena wild fermentation ali "divja" fermentacija, kjer bakterije iz okolja predelajo hrano in po mojem mnenju je sterilizacija takšnega pripravka zločin nad samim seboj .
Ti pišeš o kisanju. Verjetno bi bilo v tem primeru za stabilizacijo dovolj, da postopaš isto kot je priporočilo za stabilizacijo kisa = segreti zmes na 60 stopinj:
Stabilize The Vinegar
1. Heat the vinegar to 60°C. Watch carefully, if heated over 71° the acetic acid will evaporate.
2. Pour the vinegar into decorative bottles. Add oak chips to each bottle for additional flavor.
3. Plug bottles with caps, corks, or plastic tops. Label with type and date and let age in a cool, dark place for 6 months to fully develop flavor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Nov 2018 00:00 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vsa mnenja in predloge; seveda, za domačo uporabo je "laična sterilizacija" povsem dovolj, se pa zavedam (Metuljc), da bi me npr. v Lekovi tovarni pribili na križ, ker sterilizacije po takih in drugačnih (njihovih) kriterijih na tak (moj) način ne bi dosegel niti %.
Da je bila "domača ali laična sterilizacija" neuspešna, se vidi npr., ko odpremo ustekleničen čemaž in ta dobesedno "zavre" (se pravi, špricne na vse strani) - že videno (hvala, teta )
Če potegnem črto:
- pripravek iz svežega materiala potrebuje konzervans (=kis);
- fermentiran material ne potrebuje dodatnega konzervansa (=kisa), potrebna je le stabilizacija (nad 60°C);
- za embalažo poskrbimo na ustrezen način (ali v pačici na 80+°C ali v mikrovalovki na "full" za dve minuti).
Zadnja postavka (tretiranje embalaže) je preverjena z moje strani, tako da vsaj glede tega me ni treba tepsti. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Dec 2018 13:19 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je še zadnja bera letos - od leve:
- Aji mango, Hab. Submarine, Lemon drop, ananas;
- fermentirana zmes Aji mango, Hab. Submarine, Hab. Orange, Hab. White Giant, Lemon drop, Trinidad Perfume, česen;
- dimljen Hab. Chocolate, dimljena paprika, paradižnik (blago pekoča);
- Jalapeno, Bhut Jolokia, paradižnik (+začimbe; v bistvu sem naredil "pizza" omako oz. pekoč kečap);
- dimljen Hab. Chocolate, dimljen Kraken, dimljena paprika, paradižnik (prava "žlehtnoba", a še vedno dobra za prste obliznit .
tista, čisto "zadnja-zadnja" bo pa enkrat v začetku 2019, čakam namreč, da se zmes še malce bolj sfermentira...
_________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 09 Dec 2018 14:00 Naslov sporočila: |
|
|
2 z leve kot bi hotela vreti ali pa se motim. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Dec 2018 23:00 Naslov sporočila: |
|
|
pajo je napisal/a: | 2 z leve kot bi hotela vreti ali pa se motim. |
Imaš prav; pri tej sem zašuštral s pregostim cedilom (precejanje, da v omaki ni semen), zato sem jo "preklonkal", da dobi vsaj neko normalno podobo. Ko dalj časa stoji, se namreč gosta snov (ki je očitno ni veliko), spusti na dno, zgornja polovica pa je bistra tekočina. Ne vem, kako mi je to uspelo (pravijo, da je vse enkrat prvič, heh), ampak dejansko je to pri vseh omakah, ki sem jih zvaril, ta edina, pri kateri sem ga tako pokronal.
Sicer pa lahko povem, da mi še nobena omaka do sedaj ni zavrela - pa sem jih precej razdajal naokoli z ustreznim napotkom (odprto hrani v hladilniku). Pri t.i. sterilizaciji nikakor ne varčujem (flaše na 80°C, flaširanje brbotajoče omake in takoj nato v dekco za 24+ ur). S konzervansi je pa tako; pojma nimam, katero Ex število predstavlja jabolčni kis (opcijsko še limeta recimo), ampak pri mojih žlehtnobnih napojih sta to edini učinkovini, ki ohranjata žlehtnobo na ustreznem (beri: zdravem & nepokvarjenem) nivoju. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 23, 24, 25 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 23, 24, 25 Naslednja
|
Stran 24 od 25 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|