Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čili 2018
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 23, 24, 25  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2018 20:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O, lepa bera, Bicikel! Maya Red je res rodna. Jaz sem jo že zadnjič obrala do konca, danes pa sem nabrala Brazilian Starfish in še nekaj manj pekočih rdečih, Numex Suave Orange, ki je zelo roden, Brown Jalapeno in CGN21500. Zdaj se kuhajo omake, CGN se suši, jutri bom pa nabrala še nekaj drugih sort, čeprav sem mislila, da sem s čiliji za letos že zaključila.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2018 20:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oooo tudi tvoja je obilna, lepo. Tale CGN je prav svojevrsten po izgledu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2018 20:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, zato sem ta semena kupila. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2018 09:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V laboratoriju čiliji rastejo 24/365, sicer bolj za okras ...
Sem in tja kakšnega čopnem namesto kave ! Wink


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2018 22:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pripravljam se za (pred)zadnje dejanje letošnje sezone; namreč ponovil bom vajo z nekaj spremembami (fermentiranje določenih sort čilija). Zanima me pa predvsem mnenje kakšnega poznavalca, da bodisi potrdi bodisi ovrže moje razmišljanje (nisem prepričan, da imam prav, zato tule pišem).

Fermentiranje je v bistvu proces kisanja oziroma vretje oziroma še drugače - predelava svežega materiala v... (pač, mikrobi opravijo svoje v anaerobni atmosferi). Zdaj pa - glede na to, da gre za kisanje - tako predelano živilo je samo po sebi že konzervirano; ne vem, kako bi se drugače izrazil; tisti, ki na veliko kuhate čili omake, veste, da je treba svežemu materialu dodati konzervans, da podaljšate rok trajanja (običajno je to kis). Če pa imamo fermentirano snov, je naša edina naloga, da ta proces ustavimo pred flaširanjem (torej ne rabimo dodajati konzervansov) - se pravi, "genocid" mikrobov s segrevanjem (če zmes malo povre, smo naredili svoje). Vse, kar nas loči od dobre omake, je le še eksperimetniranje z okusi (dodajanje ščepca tega in onega...).

Na tem mestu bi res prosil za kak pomislek, opombo, popravek... Če sploh razmišljam v pravo smer Rolling Eyes
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2018 22:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tisto: malo povreti je sumljivo premalo. Bakterije so trpežne, veš. Glive, ki se lahko prikradejo zraven, še toliko bolj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2018 22:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj, hvala za odziv up

Seveda, "malo povreti" pri meni kot ziherašu pomeni vsaj 1/2 ure, če ne raje celo uro... Šment pa moje izrazoslovje Very Happy
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
goIdhorn



Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03
Prispevkov: 455
Kraj: okolica NG

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2018 08:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če boš predolgo kuhal, ti bo dosti dobrot ušlo v zrak. Pa še vsi bodo iz bajte zbežal, če imaš nuklearce Laughing . Že pol ure je nekam dosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2018 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za sterilizacijo je potrebno 20 minut vrenja, če se ne motim.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2018 10:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami je napisal/a:
Za sterilizacijo je potrebno 20 minut vrenja, če se ne motim.


Ni tako preprosto. Najodpornejše bakterije oz. njihove endospore prenesejo še kaj več. Tole pravi strokovni vir: Mikrobi so proti povišani temperaturi različno odporni (npr. vegetativne celice uniči0,1–0,5minutno segrevanje pri 65 oC, medtem ko so spore odpornejše – uniči jih 5- do 6-minutno avtoklaviranje). Za rutinsko sterilizacijo z vlažno toploto uporabljamo avtoklav, kjer z vodno paro pod pritiskom (1,2 atmosferi) pri 121 oC po 15 do 20 minutah uničimo vse žive celice in spore.

Je pa seveda res, da za domači uporabo zadošča 20 minut vrenja, ni pa 100% zanesljivo, da smo res dosegli sterilnost. Ki pa jo, seveda, tako ali tako izniučimo s tem, ko damo shranek v steklemničke, ki niso sterilne in v okjolju, ki ne zagotavlja aseptičenega dela. Je pa, ponavljam, to za domače delo VEČ KOT DOVOLJ.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2018 10:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žlehtnoba, imamo več načinov fermentacij. Preprosto povedano je ena wild fermentation ali "divja" fermentacija, kjer bakterije iz okolja predelajo hrano in po mojem mnenju je sterilizacija takšnega pripravka zločin nad samim seboj Confused .

Ti pišeš o kisanju. Verjetno bi bilo v tem primeru za stabilizacijo dovolj, da postopaš isto kot je priporočilo za stabilizacijo kisa = segreti zmes na 60 stopinj:

Stabilize The Vinegar
1. Heat the vinegar to 60°C. Watch carefully, if heated over 71° the acetic acid will evaporate.
2. Pour the vinegar into decorative bottles. Add oak chips to each bottle for additional flavor.
3. Plug bottles with caps, corks, or plastic tops. Label with type and date and let age in a cool, dark place for 6 months to fully develop flavor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2018 00:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za vsa mnenja in predloge; seveda, za domačo uporabo je "laična sterilizacija" povsem dovolj, se pa zavedam (Metuljc), da bi me npr. v Lekovi tovarni pribili na križ, ker sterilizacije po takih in drugačnih (njihovih) kriterijih na tak (moj) način ne bi dosegel niti ne smem povedati%.

Da je bila "domača ali laična sterilizacija" neuspešna, se vidi npr., ko odpremo ustekleničen čemaž in ta dobesedno "zavre" (se pravi, špricne na vse strani) - že videno (hvala, teta Laughing )

Če potegnem črto:

- pripravek iz svežega materiala potrebuje konzervans (=kis);
- fermentiran material ne potrebuje dodatnega konzervansa (=kisa), potrebna je le stabilizacija (nad 60°C);
- za embalažo poskrbimo na ustrezen način (ali v pačici na 80+°C ali v mikrovalovki na "full" za dve minuti).

Zadnja postavka (tretiranje embalaže) je preverjena z moje strani, tako da vsaj glede tega me ni treba tepsti.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2018 13:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole je še zadnja bera letos - od leve:

- Aji mango, Hab. Submarine, Lemon drop, ananas;
- fermentirana zmes Aji mango, Hab. Submarine, Hab. Orange, Hab. White Giant, Lemon drop, Trinidad Perfume, česen;
- dimljen Hab. Chocolate, dimljena paprika, paradižnik (blago pekoča);
- Jalapeno, Bhut Jolokia, paradižnik (+začimbe; v bistvu sem naredil "pizza" omako oz. pekoč kečap);
- dimljen Hab. Chocolate, dimljen Kraken, dimljena paprika, paradižnik (prava "žlehtnoba", a še vedno dobra za prste obliznit Cool.

tista, čisto "zadnja-zadnja" bo pa enkrat v začetku 2019, čakam namreč, da se zmes še malce bolj sfermentira...


_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2018 14:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

2 z leve kot bi hotela vreti ali pa se motim.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2018 23:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pajo je napisal/a:
2 z leve kot bi hotela vreti ali pa se motim.


Imaš prav; pri tej sem zašuštral s pregostim cedilom (precejanje, da v omaki ni semen), zato sem jo "preklonkal", da dobi vsaj neko normalno podobo. Ko dalj časa stoji, se namreč gosta snov (ki je očitno ni veliko), spusti na dno, zgornja polovica pa je bistra tekočina. Ne vem, kako mi je to uspelo (pravijo, da je vse enkrat prvič, heh), ampak dejansko je to pri vseh omakah, ki sem jih zvaril, ta edina, pri kateri sem ga tako pokronal.

Sicer pa lahko povem, da mi še nobena omaka do sedaj ni zavrela - pa sem jih precej razdajal naokoli z ustreznim napotkom (odprto hrani v hladilniku). Pri t.i. sterilizaciji nikakor ne varčujem (flaše na 80°C, flaširanje brbotajoče omake in takoj nato v dekco za 24+ ur). S konzervansi je pa tako; pojma nimam, katero Ene smem povedatix število predstavlja jabolčni kis (opcijsko še limeta recimo), ampak pri mojih žlehtnobnih napojih sta to edini učinkovini, ki ohranjata žlehtnobo na ustreznem (beri: zdravem & nepokvarjenem) nivoju.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 23, 24, 25  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 23, 24, 25  Naslednja
Stran 24 od 25

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.