|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Furman
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 19:08 Prispevkov: 535 Kraj: Kot pod Travno Goro, 500m nm
|
Objavljeno: 19 Jul 2018 09:05 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni so letos ptiči privoščili malce več robidnic. Sploh Aronje se še niso dotaknili. Vendar sem včeraj ob kontroli videl, da so vse jagode lepo črne in iz previdnosti sem jih obral. Neke posebne sladkobe res še nimajo, a če počakam kak dan se lahko zgodi, da jih več ne bo :(
Sama trpkost me ne moti, le zanima me ali mi lahko svetujete kdaj in koliko naj obrežem grme. Vejice so dolge več kot 1m in tanke kot cigaret, pa so sedaj pod težo plodov poležene skoraj do tal. _________________ Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 19 Jul 2018 22:12 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas so se jih ptiči kar dobro lotili - letos malo pozno, a sem imel občutek, da vsak dan bolj in bolj. Zato so šle danes v shrambo ("ziherjeziher"). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Jul 2018 19:37 Naslov sporočila: |
|
|
Za ljubitelje aronije, ki jih moti trpkost, "ena finta" za presno uporabo, za sadni obrok. Vzamem pest aronije in eno banano, k grižljaju banane dam med pet in deset jagod aronije. Trpkost se zreducira in se "sliši kot oddaljeno grmenje" . _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 22 Jul 2018 22:15 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je letos aronija rodila zelo veliko, kuhal sem marmelado v kombinaciji z japonskim šipkom, čudovita je, sok, sirup, pa je nisem obral četrtino, ima kdo kakšen nasvet za uporabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 22 Jul 2018 22:45 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas jih velika večina konča v jogurtu (tudi z ostalim sadjem), smo se tako navadili. Nekaj se jih kandira, sušimo jih ne več.
Pep, ali lahko napišeš recept za marmelado iz aronije in japonskega šipka? Mi bo v bodoče prav prišla. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
Kuhal bi aronijo, zraven še jabolka, limonino skorjo, cimet.
Zanima me:
- koliko je razlike v okusu, če se uporabi celoten sadež (zmiksamo in čao) ali pa namesto tega samo sok od kuhanja aronije?
- ali ima kakšen pomen za okus, če pred kuhanjem aronijo zamrznem? (Recimo pri črnem trnu je to kar zanimiva poteza.)
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 11:35 Naslov sporočila: |
|
|
mravlja pozdravljen, recept je klasičen, razlika je samo pri dodatkih po lastnem ukusu.Jaz očiščen šipek in aronijo v razmerju približno 1-3 skuham zmiksam, dodam tretjino teže slsdkorja.
Ravno zdaj kuham to kombinacijo z dodatkom ingverjeve mete prvič, pa da vidimo, oz okusimo.
Po mojih amaterskih izkušnjah aronija z dodatkom bilo katerega sadja pridobi ukus in ohrani zdravilne lastnosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 16:32 Naslov sporočila: |
|
|
Veliko je še te robe, ampak nekje je treba začeti
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 16:38 Naslov sporočila: |
|
|
Lani smo jo posadili, in je že obrodila, morda za 2dl.
Ima 3 veje debelina cigaret, na piganjkih iz njih so plodovi, črni že vsaj 10 dni, a se še vedno težko trgajo. Ali velja pravilo kot pri borovnicah, ko se rade trhajo, so zrele. Kosi jih še niso našli.
Glede banane pa, 1cm kolešček in 2 jagodi in se da jest.
Pridružujem se vprašanju ali kaj obrezati in kako, kdaj? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 16:43 Naslov sporočila: |
|
|
Ufff, pri takšni količini aronije bi obvezno v proizvodni plan dal pridelavo vina!
Odlična fermentirana arcnija _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 16:50 Naslov sporočila: |
|
|
Je že kdo poskusil naložiti v kozarec s sladkorjem in nato zaliti z žganjem, liker varianta ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 16:54 Naslov sporočila: |
|
|
pep, vračam pozdrav in se zahvaljujem. Sem "zakapiral" in poizkusim.
Črt, bravo. Ja, prihaja čas najlepših fotografij.
Andrej, odlično je. Ima samo eno slabo lastnost - tako, kot vse dobre stvari - zmanjka.
Mfranc, si že poizkusil, se obnese? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 16:57 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej Banko je napisal/a: | Je že kdo poskusil naložiti v kozarec s sladkorjem in nato zaliti z žganjem, liker varianta ? |
Seveda. Čeprav ponavadi delam manj sladko. Fajn je, da kakšno leto odleži in da ima za družbo kakšno drugo močno komponento, recimo limonino skorjico. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 19:46 Naslov sporočila: |
|
|
Gobe rastejo, paradajz plesni.
Aronija pa se pod plodovi šibi !
Tralala, tralali ...
. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej B., ti pa imaš zelene roke!
In pri vsem tvojem nezadovoljstvu z letošnjim poletjem tudi obilico pridelkov. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 21, 22, 23 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 21, 22, 23 Naslednja
|
Stran 17 od 23 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|