Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sušenje sadja
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2015 12:15    Naslov sporočila: Sušenje sadja Odgovori s citatom

Sigurno kdo od vas suši sadje, kakšne izkušnje imate z raznimi sortami?
Zdaj ravno sušim poln sušilnik našija, ki so mi ga poškodovali sršeni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vinkoz



Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27
Prispevkov: 637
Kraj: goriška

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2015 14:45    Naslov sporočila: Re: Sušenje sadja Odgovori s citatom

pep je napisal/a:
Sigurno kdo od vas suši sadje, kakšne izkušnje imate z raznimi sortami?
Zdaj ravno sušim poln sušilnik našija, ki so mi ga poškodovali sršeni.


Zdravo kolega.
Letos sem sušil fige,hruške in jabolka.Zaradi različne vsebnosti vode ni merila glede sušenja,tudi temperature so različne pa čas.Moraš pa nekje priti iz caa 80 % vlažnosti na caa 15-20%.Bolj pazim na opazovanje in sprotno odstranjevanje že posušenega,sledi vakumiranje brez žveplanja.No, pri jabolkah lahko preprečiš za lepši videz oksidacijo z namokom v askorbinsko ksl.
Sedaj bo na vrsti kmalu KAKI TIPO pa tudi ostale vrste..Oprašeni kaki pa so prehudo sladki.Pri vakumiranju le teh pa sem preteklo leto naredil napako.Med plastmi bi moral dati folijo, saj so se sprijeli in bi moral za ločevanje skoraj vzeti sekiro. Laughing
Z sušenjem Asimin in Feijoje ni najbolje, raje presno ali pa marmelada.
Prvič poizkušam letos s odstranjevanjem nekaj asimin v hladilnik,da vidim koliko vzdržijo.
lp. Vinkoz


Nazadnje urejal/a vinkoz 11 Sep 2015 15:03; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2015 14:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vinkoz, kje imaš vse to shranjeno, da pridem ponoči malo naokoli. Razz Very Happy
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vinkoz



Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27
Prispevkov: 637
Kraj: goriška

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2015 21:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

orhy je napisal/a:
vinkoz, kje imaš vse to shranjeno, da pridem ponoči malo naokoli. Razz Very Happy


Orhy.
Mi je sesulo Timer.
Podnevi spim, ponoči sem buden.Pa malo resno.Spet razmišljam o Asimini kot suhemu sadju.
Wink
Mogoče bi se obnesla odstranjena z drevesa 10 dni pred tehnološko zrelostjo.
lp. Vinkoz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elstar



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36
Prispevkov: 478
Kraj: Savinjska dolina

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2015 16:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz z minimalnimi količinami eksperimentiram sušenje sadja kar na radiatorju. Se obnese, je pa to res količinsko omejeno. Sušim jabolka, hruške in kakije, ki kažejo znake, da ne bodo zdravi dočakali omeditve.
Za popestritev okusa pri jabolkah poskrbim tako, da sveže narezane krhlje
posujem s cimetom - priporočam! Naslednji poskus bo cimet na kakiju, sledijo še dodatki s klinčki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2015 18:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spet nekaj novega, vredno probe. Letos sem nasušil nekaj našija, hrušk in jabolk, zdaj sušim banane, ugotovil sem, da so veliko boljše tiste prezrele, pa še znižane so, Narežem kolute cca 5 cm, odlične so.
Pozor,konzumiranje večje količine suhega sadja ima stranski učinek, zožuje obleke, sploh okrog
pasu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3326
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2015 19:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

elstar je napisal/a:
.... Naslednji poskus bo cimet na kakiju, sledijo še dodatki s klinčki.


Meni se cimet in kaki ne ujemata. Boljša kombinacija pa je s klinčki, pa tudi z ingverjem ni slabo. Samo ne pretiravati.

Jaz jih sicer ne sušim, ampak tiste preveč zrele, že kar tekoče, speštam v šalički in nato dodajam začimbe.

Zmagovalna kombinacija mi je kaki z ingverjem, klinčki in nekaj kapljicami limone. Kaki nima kisline in se mi zdi, da paše. Čeprav pa na koncu to že ni več "le kaki".
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18741
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2015 20:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pep je napisal/a:
Narežem kolute cca 5 cm,


Najbrž si mislil 5 mm, kajne?


pep je napisal/a:
Pozor,konzumiranje večje količine suhega sadja ima stranski učinek, zožuje obleke, sploh okrog
pasu.

Pred zaužitjem se posvetujte s svojo tehtnico ali šiviljskim metrom Wink Laughing Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2015 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zmotil sem se SAMO za desetkrat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elstar



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36
Prispevkov: 478
Kraj: Savinjska dolina

PrispevekObjavljeno: 19 Dec 2015 16:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans je napisal/a:
elstar je napisal/a:
.... Naslednji poskus bo cimet na kakiju, sledijo še dodatki s klinčki.



Zmagovalna kombinacija mi je kaki z ingverjem, klinčki in nekaj kapljicami limone. Kaki nima kisline in se mi zdi, da paše. Čeprav pa na koncu to že ni več "le kaki".


Podobno tudi jaz ugotavljam, kakiju manjka kisline.
Nadaljujem s poskusi različnih kombinacij okusov.
Kaki in limona se po moje malo preveč tepeta, meni je veliko bolj
ljubša kombinacija s pomarančo.
Kakije sem najprej posušil, nato pa sem suhe prelil s sveže iztisnjenim sokom pomaranč (suhi krhlji imajo sposobnost vpoja, medtem ko sveže
težje namočimo, ker so že tako ali tako vlažni)
in dodal nekaj klinčkov ter nekoliko manj cimeta - (vse to je šlo na
ponovno sušenje) - okusi se ujemajo - kakijev
je že skoraj zmanjkalo v fazi pokušine, kaj sploh nastaja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 24.08. 2013, 20:27
Prispevkov: 633
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Dec 2015 19:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pep je napisal/a:
Zmotil sem se SAMO za desetkrat.
Tipično moško da pretiravajo ko je govora o veličinah
_________________
Iščem zanimive sadne vrste...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4456
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 19 Dec 2015 19:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa tudi, da velikost kot velikost imenujejo veličinia Laughing .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18741
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2016 10:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

15. maj 2016

pep je napisal/a:
Danes sem doživel neprijetno presenečenje. Lani sem posušil nekaj malega sadja, jabolka, hruške naši. Shranil sem ga v kozarce za vlagaje, neka sem jih zaprl z pokrovi, nekaj pa po nasvetu z TV z gazo. V kozarcih z gazo sem našel farmo črvov, s pokrovi pa popolnoma čiste. Ne bom več verjel blebetanju raznih nazovi strokovnjakov, namreč svojim izkušnjam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AndrejK



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 21:17
Prispevkov: 263
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2016 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos sem poskusil s sušenjem asimin. Za enkrat rezultati niso vzpodbudni. Rezultat sušenja so sicer lepo dišeči krhli podobnega okusa kot sveže asimine, ki pa povzročijo slabost in lahko tudi bruhanje. Pojedel sem 5 krhljev, po pol ure mi je postalo precej slabo, bruhal sicer nisem, slabost pa je izginila šele naslednji dan. Sin je pojedel 3 krhlje pred kosilom, čez pol ure je zbruhal kosilo in kar je od krhljev ostalo, potem slabosti ni več čutil.

Glede na informacije na internetu, niso vse sorte primerne za sušenje. Pri nekaterih naj bi se pri sušenju sprostilo preveč asimicina. Točno katere sorte sem sušil ne vem, saj sem jih kupil pri Agrolitu. Drugo leto pričakujem kar nekaj pridelka različnih sort, tako da bom s testiranjem sušenja vsekakor nadaljeval. Previdno.

Lp, Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3326
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2016 22:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andrej, tole je pa kar strašljivo. Skoraj ne morem verjeti.

Prav bi bilo, da to svojo izkušnjo omeniš tudi v temi asimin, da se še kdo nebi po nepotrebnem učil iz lastnih napak.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.