|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 23 Jun 2016 15:29 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | Ahoj A-A. Sem te že malo pogrešal.
...Bi bilo silno žalostno, če se po dveh tednih čakanja situacija izkaže za "ponovi vajo". ... |
Vaje ni potrebno ponoviti ampak samo podaljšati čas fermentacije posipa. Če se izkaže, da pa kljub temu nekaj ne fermentira dobro pa poliješ z malo sirotke ali "vodo od postano namočenega svežega zelja" (BREZ SOLI) in tako dodaš laktobaciluse, zadihtaš in daš na toplo. Čez lahko napneš folijo za živila ali nek PVC da bolj "dihta" in nato kanto zapreš .
Prehitet ne moreš. Mikroorganizmi potrebujejo toliko in toliko časa da posip predelajo. Če jim ne daš dovolj časa je posip manj predelan in manj učinkovit. V bistvu dalj časa ko pustiš kanto zaprto, boljši posip postaja (leto, 2 leti ) preizkušeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Avg 2016 17:38 Naslov sporočila: |
|
|
Polna luna in dan za plod: izkoristila sem tale današnji najbolj idealen dan za pripravo bokašija. Je kar luštno delo, še namanj všeč pri vsem mi je tlačenje v posode, a tu se res poplača biti natančen. Pravkar sem porabila zadnjo kantico od lani, trilitrsko in čeprav je bila odprta že vsaj 3 mesece, je še vedno prijetno dišala, o kaki plesni pa niti sledu . Aja, tudi lani sem ga pripravljala na polno luno in dan za plod. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 18 Avg 2016 18:03 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Muha za ta opomnik. Ze nekaj dni se odpravljam pripravit posip. Imam eno vreco otrobov intudi vse ostalo se bo naslo. Tako da zdaj grem takoj na delo. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 07 Mar 2018 10:00 Naslov sporočila: |
|
|
Hojla,
še pripravljate domač bokaši? Se vam obnese? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Mar 2018 10:44 Naslov sporočila: |
|
|
Ja in ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 07 Mar 2018 11:28 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala. Kratko in jedrnato.
Se pojavljajo kakšni problemi? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 07 Mar 2018 11:42 Naslov sporočila: |
|
|
Močan vonj, če ga sušiš na krušni sredi zime!
Računaj, da ga hitro posušiš zunaj na soncu in vetru. _________________ Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 07 Mar 2018 12:44 Naslov sporočila: |
|
|
Ha, to bi pa lahko bil problem... . Hvala ti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Brinca
Pridružen/-a: 18.03. 2018, 20:14 Prispevkov: 15 Kraj: Wajdušna
|
Objavljeno: 16 Apr 2018 21:08 Naslov sporočila: zelena plesen |
|
|
Živjo, končno se tudi jaz pridružujem vašemu fenomenalnemu forumu. In sicer z dogodivščino in vprašanjem:
naredila sem bokashi posip po zuf-ovem receptu listavka+otrobi+voda+sladkor dodala še nekaj domačega jogurta in cca 2 dl domače kisle repe (bila je slana, na kar takrat nisem pomislila).
V štirih tednih je posip lepo dozorel, prijetno dišal in se počasi sušil v sobici brez gretja... počasi... ker je bila pač zima in žal nimamo idealnih pogojev za sušenje 10 kg bokashija.
Vse lepo in prav, dokler nisem po moje dokaj suhega posipa spravila nazaj v kanto in jo pokrila (nisem zatesnila, zato se je začel nabirati kondenz, ki je kapljal na posip). zadeva je po tem, v 10 dneh, ko me ni bilo doma, pozelenela- splesnela. Isto se je zgodilo s posipom v steklenem kozarčku, ki ga načeloma sproti uporabljamo... ta je bil zatesnjen.
To je dokaj živo zelena barva in iz posipa se kar malo pokadi..
Ima kdo kakšno razlago te plesni? Je kriva vlaga? Mogoče sol v repi? Posip še ni bil zrel? Je posip uporaben vsaj za na odprti kompost ali ga raje kam zakopljem?
K sreči sem kar nekaj materiala pustila v gajbicah na časopisu in ta je lepo ohranjen. Jupiii, ne bo mi treba čakati novega procesa =) Ampak, ... kako naj shranim to zadevo, da ne splesni?
Hvala vsem za deljenje vaših izkušenj in nasvetov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 17 Apr 2018 23:48 Naslov sporočila: |
|
|
Brinca, dobrodošla med "kuharji"
Zelena res ni najbolj zaželena barva. Pa tudi ni tako zelo napačna, da bi posip zakopavala. Jaz bi ga vsekakor uporabila na odprtem kompostu.
Po moje se je v vlažnem posipu preveč razmožila samo ena vrsta mikrobov.
V listavki so vsesorte organizmi, očitno zeleni najbolj ljubijo vlago .
Da ne splesni imaš 2 možnosti:
- dodobra ga posuši in shrani res suhega
- vakumiraj ga |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Apr 2018 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
Po navodilih sodeč bo idealen dan za izdelavo bokashija 30. april (povezava cvet - polna luna). Imam pa vprašanje glede vode - a destilirana bi bila ok? Deževnice v tem trenutku nimam, iz pipe pač (sam ta je klorirana in menda ne pride v poštev) - destilirane pa imam kar precej - ne vprašat, zakaj
Otrobe dobim, listavko bom "ukradu" v bližnjem gozdičku (psst, ne okol govort), sladkor je pa tudi pri roki. Kolikor sem razbral, je zelo pomembno, da je posoda z zmesjo čimbolj hermetično zaprta (no, kolikor pač gre). Sedaj pa kaveljc: Odpirat in preverjat, če je vse v redu, se med postopkom zorenja najbrž ne sme? Se pravi, je treba pustiti zadevo pri miru in upati, da posoda "dihta"?
Če drugače vprašam: koliko je možnosti za najbolj črn scenarij, da mi npr. po treh-štirih tednih, ko odprem hobok, nasmeh izgine z obraza, ker je zmes popolnoma splesnela? Vem, včasih sem težek... _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Apr 2018 13:19 Naslov sporočila: |
|
|
Destilirana voda bi morala biti v redu. Važno je, da notri ni kakih primesi, ki bi uničevale drobnoživke (klor in podobno).
Najbližja bližnjica do škodljive plesni je dostop zraka.
Torej: nič "približno" zaprto ampak res hermetično zaprto in na moč potlačeno, da iztisneš čimveč zraka. Pri takem načinu ti ne more sfalit.
Nič preverjat! Počakaš vsaj 3 tedne, lahko tudi več. Ko odpreš in vidiš lep "otrobast" izgled ter zavohaš prijeten vonj, posuši vse skupaj in shrani na suhem, da ti bo "dolgo in dobro služilo".
Eni sicer pravijo, da jim tudi domač bokaši posip iz v gozdu nabranih drobnoživk ne splesni, meni pa je. Ko sem odprla posodo, je bil lep in zdrav, potem se ga je pa takoj lotila plesen. Ne bela, ki ni problematična, tista črna, ki pusti za seboj ogaben smrad . Od takrat sem ziheraška in vsak bokaši takoj po odprtju posušim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 23 Apr 2018 19:30 Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot je napisala muha,
1. hermetično zapret (pokrov od jupol vedra ti naj bo "za vzor")
2. nič preverjat
3. pustiti 3-4 tedne
4. posušiti (zdrži za-ve-ko-maj pa še uporaba je zelo priročna in enostavna) _________________ Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Apr 2018 00:28 Naslov sporočila: |
|
|
Ok, najlepša hvala obema za še zadnje smernice, ki bodo (upam da) pripomogle k uspešnemu poskusu. Če bo zmes vsaj količkaj fotogenična, jo še poslikam in objavim _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 6 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|