Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Domač Bokashi posip
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2014 15:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A je nujno pred uporabo posip sušiti? Je mogoče uporabljati vlažnega, kot smo ga na delavnici napolnili v posode?
_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1267
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2014 16:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Do sedaj sem vedno uporabljal vlažnega. Pravzaprav ne vem zakaj ga eni sušijo?
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18606
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2014 17:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Posušen naj bi dalj zdržal - tudi do 2 leti in ni ga potrebno hraniti v neprodušno zaprti posodi. Enkrat sem ga sušila, ker sem naredila večjo količino in zaradi pomanjkanja manjših posodic fermentirala kar v košu Organko. Posušenega sem spravila v PE vrečke. Za naprej ga ne mislim več sušiti, bom porabila kar vlažnega. Tudi tisti, ki ga je moč kupiti v trgovinah ni posušen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2014 17:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, potem pa kar naj bo še naprej v posodici! Hvala!
_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
paprika



Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52
Prispevkov: 461
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2014 18:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Posušen naj bi dalj zdržal - tudi do 2 leti in ni ga potrebno hraniti v neprodušno zaprti posodi. Enkrat sem ga sušila, ker sem naredila večjo količino in zaradi pomanjkanja manjših posodic fermentirala kar v košu Organko. Posušenega sem spravila v PE vrečke. Za naprej ga ne mislim več sušiti, bom porabila kar vlažnega. Tudi tisti, ki ga je moč kupiti v trgovinah ni posušen.


Organko zdaj prodaja suhega
V kompletu je bil vlažen,dodatno rezervna kila ki sem jo vzel pa je suha
se pa pozna da je suhega več kot mokrega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2014 19:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, nekje sem že pisala, lahko hranimo tudi mokrega. Če je močno natlačen v posode, ga samo sproti kolikor ga rabim postrgam in nazaj zaprem. In opazujem kaj se dogaja, pač ne sme začet plesnet ali spreminjat vonj. Suhega potem ponavadi manj porabim, oziroma se težje kaj pokvari, pri mokrem pa je treba spremljat, kaj se dogaja. Oziroma če ga sploh ne odpreš je tako lahko tudi kakšno leto. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 16 Jan 2014 19:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

paprika je napisal/a:
kje nabavljate bokaši posip?
Nekako sem ugotovil da je najboljši tukaj pa še 2kg je.
http://www.micronatura.si/?product=em-bokashi-starter-kompostowy

Nekako je potem 1 kg posip za 3,5€
pri organku pa skoraj 5€


Plamenka je napisal/a:
Sami smo ga naredili. Pride neprimerno ceneje, pa še zabavno je. Wink


paprika je napisal/a:
Sem videl ja Laughing ,
verjetno bo še trajalo ,ko boste spet delali Very Happy Laughing


muha je napisal/a:
paprika je napisal/a:
kje nabavljate bokaši posip?
Nekako sem ugotovil da je najboljši tukaj pa še 2kg je.
http://www.micronatura.si/?product=em-bokashi-starter-kompostowy

Nekako je potem 1 kg posip za 3,5€
pri organku pa skoraj 5€


Ojej, a prav uvažati ga je treba Rolling Eyes Rolling Eyes . Na bolha.com ga eden prodaja po 3 €, suhega. Piše, da je iz Ljubljane.


Aye-Aye je napisal/a:
Paprika, morda pa ta AKCIJA BIOGENA


paprika je napisal/a:
ta bo kar vredu.
Rok trajanja bo zdržal ,ker poteče kmalu?


Aye-Aye je napisal/a:
hhm Embarassed , sploh nisem opazila. Morda vseeno bolje, da vzameš na bollhi . Koliko hitro pa to rabiš ?


zuf je napisal/a:
Paprika, pri meni ga lahko dobiš.
Je moker, doma narejen in deluje.
Vsebine:
-listavka
-otrobi
-melasa
Naredil sem ga več kot ga potrebujem, vsekskozi lahko delam svežega.
Zraven dobiš še navodila kako ga narediti, na kar se da preprosti način.
Daš kar daš v zameno za posip.


muha je napisal/a:
Jaz bi pri taki ceni vseeno raje vzela tele od Organka, ki so jih namešali pri EM tehnologiji, kot one od neznanca iz bolhe. Saj lahko, da je tudi posip ponudnika iz bolhe zelo kvaliteten, vedeti pa ne moreš.

A-A, glede roka trajanja: kaj misliš, če jih čez zimo shranjujemo na temperaturi, ko organizmi niso aktivni, ali se čas trajanja ustrezno podaljša ? Ali pa slabijo kljub temu? To vprašanje me muči že kar nekaj časa.

Če prav predvidevam, da izpod + 8°C mirujejo in tudi ne slabijo, bi se splačalo izkoristiti tole akcijo in porabiti posip spomladi za prve kompostne kupe.


paprika je napisal/a:
Pri organku pravijo, da je kljub temu neoporečen in popolnoma uporaben.
Je pa zanimivo da v USA prodajajo 1 kg po 10$.

Zuf ti se javim ko bom potreboval,pa takrat vzamem od tebe.


zuf je napisal/a:
Če koga zanima kako narediti domač bokashi posip, je tukaj recept (listavka + otrobi + melasa/rjav sladkor).
Dela. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
paprika



Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52
Prispevkov: 461
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: 31 Jan 2014 19:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lp!
Danes sem dobil biogen od
http://www.micronatura.si/?product=em-bokashi-starter-kompostowy

in moram povedat da je 2 meseca od pakiranja ter ga je veliko proti
biogen od organkota.
pa še certificiran je.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 11 Mar 2014 16:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aye-Aye je napisal/a:
Na delavnici v Rovtah je bila receptura naslednja:
40 kg otrobov
3 dcl melase
3 dcl EM1
25 l vode


Aye-Aye, ali mogoče veš kakšen Ph mora imeti EM1, da je še uporaben?

Imam ga še iz nabave 2012 (stisnjena plastenka da je brez zraka, v hladilniku- parangalus ga je tudi tako hranil), sedaj pa zaloga bokashija pohaja in bo treba novo namešat.

Ph 3,6?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 14 Mar 2014 15:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem že našel na prejšnjem forumu.

parangalus je napisal/a:
...Po treh dneh bi moral ph pasti pod 3,8. Pustis se en teden. Cilj je ph 3,5. Casa za porabit je 1 do2 mesca. Ce pride ph nad 4 je pokvarjena. ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18606
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2015 06:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aye-Aye je napisal/a:


- Najboljši dan za izdelavo po koledarju Marie Thun je dan za plod ali cvet, nikakor dan za list, najbolje pa na polno luno na dan za plod, cvet in to je smo parkrat v letu.
_________________


Naslednji tak dan bo v četrtek 2. julija. Nameravam narediti še eno rundo in porabiti preostale otrobe.


Nazadnje urejal/a muha 02 Jul 2015 09:08; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Šeki



Pridružen/-a: 28.12. 2014, 12:00
Prispevkov: 24
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2015 10:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pred enim mesecem sem sam pripravil posip po Zuf-ovem receptu. eno kanto listavke direktno iz gozda, eno kanto otrobov, eno kilo belega sladkorja in deževnico toliko, da je bilo primerno vlažno. vse skupaj sem uspel natlačit v eno kanto, zaprl s pokrovom, danes pa odprl. waaav!! prijeten vonj (sladko kisel vonj /fermentriran), ki me zelo spominja na tropine po trgatvi.
nekaj sem ga vmešal v nastajajoči kompost (ki ga sestavljam sproti), nekaj sem ga vmešal v napol preperel kompost, nekaj sem ga posipal po vrtu na gredice, preostalo pa bom sproti porabljal.

Kmalu bom naredil še eno rundo Smile

Me pa prav zanima kako se bo obneslo na zunanjem kompostu. Ima kdo izkušnje?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18606
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2015 09:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Šeki je napisal/a:


Me pa prav zanima kako se bo obneslo na zunanjem kompostu. Ima kdo izkušnje?


S prav takim ne, sem pa lani potresla po kompostu bokaši, narejen iz zufovega pripravka. Letos ob premetavanju iz enega prekata v drugega je bilo opazno več razgrajenega materiala, kot v prejšnjih letih, ko ga še nisem dodajala.

Torej: kdor še namerava te dni delati bokaši doma - danes je za to odličen dan.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2015 09:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

super, muha, da si spomnila, bo treba danes kaj namešat. up Pa tudi bio encim iz kuhinjskih odpadkov bom delala. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2015 15:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali je mogoče, da bokaši posipi pripravljeni z različnimi "kulturami" tudi dišijo različno?

Iz delavnice pri tajani imam oba, ki smo ju pripravljali. V enega smo cepili EM, v drugega pa kompost iz listavke.

Prvi diši razmeroma bolj blago, bi rekel nekako sladko feremntiranega vonja. Prijetno. Posoda ni napihnjena.

Drugi pa je malenkost konkretnejšega vonja. Ni ravno rezek, je pa intenzivnejši od prvega, in malo spominja na silažo, kislo. Tudi ta je prijeten, v posodi pa se ustvarja zelo rahel pritisk.

Je to uredu?

Namreč pri obeh so ostale surovine enake.

Druga pesem je spomladanski od A-A, v katerem je "svašta" od organskega in diši, vsaj meni se tako zdi, da po fermentiranem orientalskem golažu. Ne veš ali je sladko ali slano in ne veš ali bi stresal po kompostu, oz. kamorkoli že, ali pa raje na krožnik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 2 od 7

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.