Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Souvenir de la Malmaison

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sorte vrtnic
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2013 23:53    Naslov sporočila: Souvenir de la Malmaison Odgovori s citatom

1vrtnica je napisal/a:
Moja prva in zaenkrat edina burbonka Souvenir de la Malmaison se je končno prebudila. Potem ko je po letošnjem pomladnem sajenju životarila celo pomlad in poletje, je sedaj (v oktobru!) končno oživela. Ojačali so listi, lepo se je razvilo kar nekaj novih. Izgleda, da se je končno prilagodila na novo okolje, ali pa so le začela delovati tudi gnojila, s katerimi sem jo v toplejših mesecih razvajala. Upam le, da v prihajajoči zimi ne bo preveč pomrznila.




V teh dneh poskuša odpreti še zadnje cvetove pred zmrzaljo. Razvila je kar 10 popkov, kolikor jih pred tem ni bilo v celem letu skupaj! Držim pesti, da ji bo uspelo...






1vrtnica je napisal/a:
Pa ji je le uspeloooo .... prvi pošten cvet letos! a6

Naj bo v vzpodbudo tudi drugim, ki mogoče še oklevate... Ker, če je ratalo meni ...




Garden-ja je napisal/a:
Oooooooooo, ta se še odpira. Lepa je! Popki pa tudi, polni, debeli.
Kako pa je kaj z vonjem?
V knjigah piše, da so burbonke jeseni lepše kot spomladi. Spomladi jim rado nagaja deževno vreme in predvsem bele in svetlo roza popke dež ali zračna vlaga zaliže (cvet se ne odpre, cvetni lističi ob robovih porjavijo).
Upajmo, da bo uspela odpreti vse cvetove.


1vrtnica je napisal/a:
Vonj je nežen in lep. Ne znam ga še opisati, bom se pa kasneje, ko bo pri meni raslo še več antičnih vrtnic, naučila tudi to. Najlepši in najmočnejši je pri pravkar odprtem cvetu.

Na problem s cvetovi, o katerem govoriš, sem v knjigah naletela tudi jaz. Se ga pa baje da rešiti tudi tako, da ročno odstraniš zalizane cvetne listke in se cvet potem normalno odpre. Pri meni zaenkrat to ni bilo potrebno. Pravijo pa tudi, da naj to ne bi bil razlog, da se ne bi odločali za to vrtnico, ker je drugače krasna....

Lahko pa rečem, da je posebno veselje spremljati odpiranje cvetov. Imeti možnost , da lahko spremljaš razvoj od popka preko kroglastega polodprtega cveta pa do popolnoma odprtega cveta, je res lepa stvar.




1vrtnica je napisal/a:
Pa še zimska slika... Ne vidi se visok zasip korenin, ker je preveč snega. Upam,da bo to v kombinaciji s pokrivalom dovolj.

Garden-ja, zdaj vidiš, zakaj burbonke tako previdno testiram. Če bo tale prestala to prvo zimo, si bom drznila naročiti še kakšno..




Jamain je napisal/a:
Mati moja, ko vidim toliko snega, se počutim še bolj srečno, da živim na Primorskem... Koliko več težav imate na vrtu pozimi! Ok, res je, da imamo mi sušo in burjo, ampak mraz... to je nekaj najhujšega zame...



1vrtnica je napisal/a:
Ja, Jamain, lepo da sočustvuješ z nami. Ampak nima smisla jamrat, imam zato lepo travo poleti.... Laughing Laughing



Jamain je napisal/a:
O, to pa gotovo! Trava je ena redkih stvari, ki jih mi na vrtu ne zalivamo, tako da julija in avgusta res ne ve, kaj je zelena barva... :P




Darso, s potaknjenci nimam izkušenj. Glede na to, kar sta Garden-ja in Jamain pisali o tem, se s tem tudi ne nameravam ukvarjati, ker je baje vprašljiva kvaliteta na ta način vzgojenih rastlin, pa še primejo se bolj slabo. Tiste rastline, ki jih izberem za svoj vrt, bi rada lepe in zdrave, tako da bom kar ostala pri sadikah. Morda bom poskusila le cepljenje, če bo jeseni čas in seveda volja...


Jamain je napisal/a:
Stare vrtnice (razen morda botaničnih sort in zelo zgodnjih križancev, pa nekaterih ramblerjev a la Dorothy Perkins) res ni za potikat, koreninski sistem se tako slabo razvije, da vrtnica potem ne gre nikamor. Sploh pri burbonkah.
Sicer pa se sadike dobijo, damo malo se je treba potruditi, kam zapeljati in včasih počakat kak mesec, da pride pravi čas. Na primer, spomladi je cel kup sejmov, kjer se da kupiti lepe sadike vrtnic: Pordenone, Gorica, Trst - mi smo tam nakupili ogoromno sadik, ki so se zelo lepo razrasle. V Pordenonu je sejem tako velik in zanimiv, da je gotovo vreden tudi družinskega izleta....
Souvenir de la Malmaison res ni tako zelo redka vrtnica, da se je ne bi dalo kupiti kot lepo, kvalitetno sadiko. Glede cepljenja pa bo kmalu v sklopu Društva letošnja delavnica, tako da se lahko tam pridružite.




1vrtnica je napisal/a:
Ja, Jamain, za primorce je Pordenone res blizu, za nas iz Štajerske pa sem jih zaekrat nam najbližje zadnjič videla nekaj komadov le v Belaflori pri Grazu. Ampak izbira je bila zelo,zelo omejena, cene pa zasoljene, če se prav spomnim okoli 20 EUR (sadike, ne korenine).

Zato se splača malo pobrskati naokrog in kupiti kje drugje. Pa tudi v Pordenonu letos spomladi nisem videla, da bi kdo ponujal korenine, ki so cenejše, bile so samo sadike. Če se motim, me prosim popravite.




Jamain je napisal/a:
Ne, korenin res ni, so vedno samo sadike. Jaz korenin nisem nikoli kupovala, vedno sadike, ki so bile v velikih loncih in že dobro ukoreninjene. Sadike so bile od 10-12 evrov do 20 ali 30 (zadnje cene so za zelo velike sadike, stare tudi 3 leta, in za zelo redke vrtnice).
Pordenone je res daleč iz Maribora, a je pa Trst bližje - sejem Horti tergestini je letos imel 4 ponudnike vrtnic, med katerimi tudi npr. Barnija. Cene so bile sadikam primerne.
(Je pa res, da smo mi precej zmešani glede tega in smo že razmišljali, da bi se zapeljali v Imperijo - to je v Italiji skoraj na meji s Francijo - in tam kupili sadike... odvisno, koliko se komu da vozit...)
Po drugi strani pa še to: če ima človek na vrtu 5-10 vrtnic, po mojem ni smiselno, da se zapiči ravno v eno, ki jo je izredno težko dobiti. Pa saj jih obstaja vendar tisoče in tisoče, nekatere so si celo zelo podobne (moderne vrtnice, podobne starim, na primer) in marsikatero se da brez težav kupiti ali naročiti po internetu. Drugo je, če si ustvarjate resnejšo zbirko in hočete nekatere primerke zaradi posebnih razlogov... Jaz na začetku na primer nisem dosti komplicirala - vzela sem, kar je bilo na voljo in mi je bilo všeč. In danes mi teh nakupov (z ezlo redkimi izjemami) ni prav nič žal. Smile




1vrtnica je napisal/a:
No ja, Jamain, prav zanimivo, jaz razmišljam ravno obratno od tebe. Prav zato, ker imam na razpolago omejeno velikost vrta, toliko bolj kompliciram pri izbiri vrtnic. Če bi imela dosti prostora, bi sadila od začetka do konca vse, kar bi kje dobila. Tako pa si mislim, da če že ne morem imeti vsega, naj bo vsaj tisto, kar lahko imam, nekaj takega, da mi je v posebno veselje, skratka nekaj posebnega. Zanimivo, kako smo različni, ali ne... Wink


Jamain je napisal/a:
Res je, 1vrtnica. In prav je, da smo si različni! Sicer pa ne misliti, da mi je vseeno, kaj mi raste na vrtu. Mislila sem predvsem na to, da glede na to, da veliko lepih sort dobiš brez težav, lahko izbiraš med temi, ki so na voljo. Če se 'vpičiš' v nekaj zelo posebnega, imaš potem težave in moraš vlagati ogromno energije, da potem to uresničiš... Ampak tako pač je. :grin:


1vrtnica je napisal/a:
Ne, Jamain, saj nisem mislila tako, mogoče sem malo nerodno napisala. Laughing
Po vseh tvojih slikah se vidi, da ti nikakor ni vseeno ne za izbor ne za vse ostalo. Tu in tam pa vseeno lahko malo podebatiramo, a ne...


Nazadnje urejal/a Garden-ja 05 Jun 2013 00:59; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2013 23:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jamain je napisal/a:
Ej, sej je kul, se nisem užalila, niti približno. :grin: V bistvu sem hotela samo razložiti za tiste, ki ne vejo, ne poznajo itd... )() )() )()



Garden-ja je napisal/a:
DARSO je napisal/a:
Jamain, ti imaš res krasne vrtnice. Jaz pa se šele odločam katere bi. Burbonke se mi zdijo krasne za ustvarjanje nekih meja ali pregrad. Tudi v šobkih in vazah so lepe. Zanima me tudi ali nekatere dišijo,....?

lp Darja


A lahko jaz odgovorim? Wink
Burbonke sicer niso ravno najbolj posrečena izbira za ustvarjanje mej in pregrad, no, vsaj po moje ne, so pa zato ene najbolj dišečih vrtnic. Če jih boš izbirala z nosom, boš zagotovo imela veliko dela.

Tile prodajalci na sejmih prinesejo vedno s seboj vaze, korenine se ponavadi kupuje pri direktnih "pridelovalcih" vrtnic. Vsekakor se obisk splača, če pa želimo kaj posebnega, pa prodajalca vnaprej kontaktiramo in ga prosimo, da nam prinese vrtnice po našem seznamu. Večinoma to naredijo brez problema in z veseljem, za Glorio vem, da tudi kupi kje drugje in ti potem prinese samo da dobiš željeno sorto.



Jamain je napisal/a:
DARSO, komaj ko sem brala Garden-jin odgovor, sem videla, da sem ti pozabila odgovoriti, oprosti.
Burbonke so res krasne, vendar praviloma ogromne rastline, ki razen redkih izjem nujno potrebujejo močno, resno oporo (drugače se zvijajo v tla). Tiste, ki so bolj poepnjave, se v vazah ne obnesejo strašno, ker nimajo dolgih, trdnih stebel (seveda pa jih vseeno lahko daš v vazo, saj so cvetovi krasni). Glede vonja pa so to ene bolj dišečih vrtnic. Jaz še nisem naletela na burbonko, ki ne bi dišala, nekatere pa celo dišijo zeloooo močno.
Upam, da sem kaj pomagala pri izbiri.


1vrtnica je napisal/a:
Tole je pa razlog, zakaj si tako želim, da bi Souvenir uspevala pri meni. Slika je nastala na Barnijevem vrtu v Pistoi.
Seveda je tudi pri meni nekaj problemov z zalizovanjem cvetov, ampak ugotavljam, da le, če imam nesrečo in dežuje v tistih nekaj dneh, ko grm začenja odpirati popke. Z nekaj sreče pri popkih, ki se odpirajo kasneje, pa nastanejo krasni cvetovi.




Jamain je napisal/a:
Ja, naj te potolažim, da ima moja grmasta isti problem, letos je tako obilno deževali v maju, da je uspela zares odpreti kaka dva cvetova. Drugo cvetenje pa je bilo v soncu in je bila krasna! Upam, da bo na tvojem koncu srečna!



1vrtnica je napisal/a:
Jamain, a ti morda veš, če je malmasonka med tistimi vrtnicmi, ki rastejo precej počasi?

Moja je precej počasna, pri meni je že tretjo pomlad, pa še vedno ni iz nje nastal gost grm. Marsikatera druga dvoletnica jo je že prehitela. Res je sicer, da sem jo spomladi precej prikrajšala, ker sem jo želela zgostiti, a kljub temu bi lahko dala kaj več od sebe. Sem prezahtevna?



Jamain je napisal/a:
Mah, moja ima slabi dve leti in je od lani na letos kar zrastla, je pa vse skupaj še bolj majhno. Si jo pognojila? Mogoče pa je imela bolj bogi koreninski sistem in se je spodaj bolj razvijala, bo pa letos več zgoraj naredila, a? Upajmo. Sicer pa bova čakali skupaj...



1vrtnica je napisal/a:
Še vedno čakam na pošteno cvetenje malmasonke. Spomladi jo je zdelal dež, odprla je vsega dva poštena cvetova. In, zanimivo, še tadva sta bila na petrovičevih dveh sadikah, ki sem ju jeseni dodala nemški veteranki.



Ker spet tako močno dežuje, se zna tudi naslednji rundi cvetov zgoditi isto. Grrr, letos pa res nimamo sreče. Počasi že tudi jaz razmišljam, če bi na to mesto raje posadila katero drugo vrtnico.



Garden-ja je napisal/a:
Pravijo, da je malmaisonka najlepša jeseni. Še je čas. Laughing



Garden-ja je napisal/a:
To je ena od bolj delikatnih vrtnic zato pa toliko bolj cenjena. Vsaka sprememba vremena, ki ji ne ustreza, vpliva nanjo, dovolj je že visoka vlaga in ne odpre cvetov. Je sicer nimam ampak sem o tem že večkrat brala. Ko pa so pogoji idealni pa je to veličastna vrtnica.
S tvoje slike se krasno vidi, kako delikatne cvetne lističe ima.
Pa si utrgaj cvet na vejici in ga daj v vazo v hiši. Pomaga. :-)
Jaz sem tako danes prinesla na hodnik vejico cvetoče Hanse, ves hodnik diši.


1vrtnica je napisal/a:
Ja, saj vem, njen cvet, zgodovina in vonj so zame gotovo med top 5. Ampak kaj, ko pa je tako zahtevna. Pa še na tako lokacijo sem jo posadila, na častno mesto pri vhodu v hišo, da jo res vsak dan vidim tudi po 10x, in si potem še toliko bolj želim, da bi tam raslo kaj res lepo cvetočega. Dam ji še kako leto, upam, do ji bo le ratalo.



Jamain je napisal/a:
Res je občutljiva, ta Malmaisonka, tako grmasta kot plezava. Pri nas je bila grmasta letos pri prvem cvetenju solidna, plezava pa boga v dežju. Je pa zato druka kar lepo pocvitala, prva pa bolj slabo. Sicer sta obe še mladi in mali in jima dam še par let, da prideta v pravo formo. Jaz sem se v plezavo zaljubila v Kostanjevici (ko so jo še imeli), kjer je prvič, ko sem bila tam, cvetela zelooooooo lepo. Enkrat bo mogoče tudi pri meni tako. In pri tebi, 1vrtnica, tudi!





1vrtnica je napisal/a:
Če moja malmaisonka ni slišala tele naše debate, potem pa je tudi ni nihče. Ni še minil teden tega, kar sem jo očrnila, in že je vsa v cvetju, kot še nikoli doslej. Res rabi dolgo, tole ji je uspelo šele po štirih letih. Ni kaj, vsaj za eno leto si je še zasigurala prostor na mojem vrtu.




1vrtnica je napisal/a:
In tako je včeraj dobila svoj stalni prostor pri meni.



V ozadju je štiriletna sadika, spredaj sta jesenska mladička od Petroviča. Res počasi raste in se razvija, ampak ko ji uspe sta vonj in cvetenje odlična. In najbolj cveti ravno v času, ko druge vrtnice le še pocvetajo, tako da vzame zase celo pozornost. Garden-ja, prav si imela.


bobolino je napisal/a:
se pravi, je treba pri naročilu paziti, ali vzamemo climber ali ta nizko?

koliko ta manjša sploh lahko zraste? In vonj na celini - 1Vrtnica, lahko opišeš, je intenziven?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2013 00:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1vrtnica je napisal/a:
Ja, Bobolino, vonj je izjemen, prva liga, tako po všečnosti kot po intenzivnosti. Pri meni je letos dišalo do vhoda. Res ni zastonj v Hall of Fame.

Raste pa pri meni precej počasi, kot sem že pisala. Jaz imam grmasto varianto. Še vedno ni dosegla končnih dimenzij, ker sem jo precej kratko obrezovala, da bi se čimbolj zgostila. Spomladi bom jo prvič pustila malo daljšo, tako da ti še ne morem povedati kakšne dimenzije dosega.



bobolino je napisal/a:
a je grmasta malmaisonka z drugim imenom imanovana tudi Kronprinzessin Viktoria? Na HMF je njeno drugo ime Souvenir de la Malmaison Jaune?



Garden-ja je napisal/a:
Ne, nikakor.

SDLM grmasta:
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.2435.2

SDLM vzpenjalka:
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.5889



Jamain je napisal/a:
Kronprizessin Viktoria je sport (muntacija) od Souvenir de la Malmaison. Zato tudi tako ime.




Jamain je napisal/a:
V bistvu vleče na rumeno (v resnici je neke take belokrem barve, le čisto v notranjosti malo spominja na rumeno), zato tudi ime Souvenir de la Malmaison jaune (jaune = rumena). Je pa to izredna posebnost med burbonkami, ki so vse bolj na roza, belo ali približno rdečo.



1vrtnica je napisal/a:
Malmasonka me je letos totalno presenetila. Veliko smo imeli dezja, tudi v času odpiranja njenih popkov in prepričana sem bila, da ji cvetov ne bo uspelo odpreti. Videlo se je, kako se je začelo zalizovanje, a glej jo borko, razen treh ji je zaenkrat uspelo odpreti prav vse popke. izgleda, da le ni tako hudo občutljiva na vlago, kot sem se bala sprva. Najbrz z leti tudi pridobiva na odpornosti in borbenosti. Laughing

Letošnja moča ji izgleda prija, lepo se je razrasla. Razlika je le pri vonju. Lani je dišala prav neverjetno, letos pa skoraj ne. Prav zanimivo je to.






Jamain je napisal/a:
O, zanimivo! Moja pa se je letos tudi prav mučila (no, obe moji). Upam, da bosta z leti tudi pridobili na borbenosti. :grin:



Garden-ja je napisal/a:
Verjetno je preveč vlažno. Pri meni burbonke najbolj dišijo takrat, ko vanje buta sonce in pomožnosti vanje še odsevajo betonski tlakovci.
Če bo kaj sončnih dni, bo zagotovo zadišala.


1vrtnica je napisal/a:
Ja, čisto možno. Zato pa angležinje dišijo kot za stavo, zanje je dež domača zadeva. Ko bodo zacvetele vse, bom res lahko naredila pravo primerjavo vonjev.


doli je napisal/a:
Pozdravljena Marchela.
Kar sem prečitala o Malmaisonki -prezimna je do minus 22, 25 st.celzija, je vrtnica za tople kraje, tam najbolje uspeva in je najlepša, ne vem koliko mraza je pri vas. Jaz bi poskusila, če bi imela res lep zaveten in sončen prostor zanjo, ne kupuj jo v Italiji, naroči od Petroviča, kjer so vrtnice utrjene.
Več ve 1vrtnica, tudi pri njej zna biti kar mrzlo.


1vrtnica je napisal/a:
Marchela, tudi jaz sem se je na začetku bala. Kupila sem eno sadiko v Nemčiji, ki ji še zdaj gre zelo počasi. a vendar. Zato ti tudi jaz priporočam Petrovičeve sadike, ki so izgleda prilagojene tudi na njihove razmere, kjer je pozimi zelo mrzlo, poleti zelo vroče. Rasteta mi Petrovičevi sadiki neprimerno hitreje kot nemška.

Če si jo res želiš, poskusi, saj ne boš veliko izgubila, pridobiš pa lahko veliko veselja, če ti bo uspelo. Res jo pa poskusi dati v kak malo bolj zaščiten konec, da ne bo ravno najbolj izpostavljena.



TANJA TT je napisal/a:
Rene, malo ti moram oporekat Laughing glede hitre rasti in velikosti burbonk,pa tudi lahko rečem,na sploh, vseh vrtnic,tu na Primorskem,seveda govorim za področje Krasa in o mojih izkušnjah. Moja LO je naredila samo drugo leto po 2.5m dolge veje ,lepo je cvetela in zdaj STOJI. se ne premakne, ni novih vej, ni novih poganjkov,isto se dogaja z MMIP,ker nima dovolj vlage v tleh in v zraku,tudi ostale se bolj mučijo.Ravno zaradi tega traja pri nas malo dlje, da se naredijo in če v optimalnih pogojih rabijo 3 leta do končne velikosti, rabijo tu 5 ali več,pa še vprašanje če dosežejo velikost, ki naj bi jim pripadala.Mislim, da so na teh vaših višinah boljši pogoji za vse, res pa je, da rabijo zimsko zaščito,veliko je pa odvisno od lege same,sigurno pa nimate večernih ritualov z cevmi in zalivalniki po parceli
Laughing
lp



1vrtnica je napisal/a:
Spet nove ugotovitve glede moje malmasonke. Spomladi je kljub obilici moče krasno cvetela, zadovoljna sem bila z njo. Zdaj je v drugi turi nastavila spet precej popkov in že sem se veselila oblaka cvetov. Vendar se je izkazalo, da je gospodična občutljiva tudi na sušo. Pri nas v zadnjih tednih ni bilo kaj preveč dežja in izgleda, da ji tudi preveč sušne razmere ne odgovarjajo, vsaj pri nas. Cvetovi so se prav tako zalizali in delno celo posušili, niti približno se niso odprli vsi.

Pa imam še eno nalogo za naslednje leto - zalivanje malmasonke ob suši.



bobolino je napisal/a:
jaz imam enake probleme z vrtnico Perles des Jardins - ogromno popkov, ki pa se zaližejo, ne glede na to, ali je suša ali moča. Pa je letos na drugem mestu v popolnoma drugi zemlji. A je kaka splošna ugotovitev, zakaj se popki ne odpirajo?

naslednje leto pa bo Malmaisonka tudi pri meni, pa bova lahko primerjali.



1vrtnica je napisal/a:
Eh, Bobolino, po moje neke splošne ugotovitve ni. Katera stvar pa v svetu vrtnic drži v splošnem? Vsaka ima svoje finte, nekatere so na zalizovanje pač občutljive, druge pa ne. Ni druge, kot da se o tem predhodno informiraš pri tistih, ki tako vrtnico že imajo, ali pa sprobaš sama. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2013 20:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ta vrtnica se mi še ni odprla, je pri meni prvo leto, nastavljen ima popek ali dva, je pa cvet naredila Souvenir de la Malmaison Jaune, njen sport, imenovan tudi Kronprizessin Viktoria



grmiček je pri meni prvo leto, visok je le kakih 25 cm, zaenkrat je odprt le en cvet, ki nima nekega izrazitega vonja. Se je pa cvet odpiral med največjimi nalivi prejšnji teden, pa se še vedno drži. Na listih je opaziti nekaj pegavosti še iz časov pred škropljenjem.
_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1vrtnica



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 19:43
Prispevkov: 549
Kraj: Maribor-okolica

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2013 22:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A veš, da so se pri meni odprli vsi cvetoci malmasonke! Sem bila ziher, da zaradi toliko dežja, kot ga je bilo ravno v dneh pred odpiranjem cvetov, letos s cvetovi ne bo nič. A sem zelo prijetno presenečena. Izgleda, da se rastlina z leti nekako utrdi in zalizovanje cvetov ni več problem ?!? Upam, da imam prav...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4421
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2018 22:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sorte vrtnic
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.