|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nikolaj
Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28 Prispevkov: 42 Kraj: Vipavska
|
Objavljeno: 06 Avg 2016 19:09 Naslov sporočila: Vlaganje jajčevcev v olju |
|
|
Pozdravljeni!
Forum spremljam že dalj časa - v njem sem našel že kup koristnih informacij. Ker pa so jajčevci letos pri nas (S Primorska) pridno obrodili sem se odločil, da ponovno poskusim z vlaganjem. Ponovno, ker mi je pred leti poskus spodletel, večina vloženih jajčevcev se je pokvarila.
Delam po receptu brez kisa: rezine jajčecev najprej posolim, da iločijo grenčico, nato popečem in jih nalagam po plasteh. Vmes dodajam sesekljan česen in peteršilj. Na koncu zalijem z oljčnim oljem.
Za prejšnji polom so bili verjetno krivi žepki zraka ali nečist rob kozarcev, ne vem... kozarce sem steriliziral v peči.
Moje vprašanje pa je, če je ta postopek pravilen in če ob pravilni izvedbi zagotavlja, da jajčevci zdržijo kakšno leto? Kako je s pasterizacijo pri konzerviranju v olju? Je potrebna oz. "bolj ziher"? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
malcek
Pridružen/-a: 23.11. 2015, 19:27 Prispevkov: 191 Kraj: Ljubljana - Bela Krajina
|
Objavljeno: 08 Mar 2018 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jajčevce vlagam po naslednjem postopku:
Najprej jih narežem na 1cm kolobarje, potem pa le te na 1cm palčke. Posolim in pustim da izločijo vodo. Ali jih obtežim ali pa na koncu stisnem. Ko je to narejeno, zavrem mešanico kisa in vode. Razmerje je stvar okusa. Meni je všeč 1/3 kisa, lahko bi bilo pa tudi samo v vodi ali pa pol/pol. Ko stvar vre, po obrokih notri mečemo razgrenjene jajčevce in jih kuhamo (vremo) eno minuto.
Poparjene dajemo na pladenj s papirnatimi brisačkami in pokrijemo s čisto krpo. Ko se ohladijo, jih prestavimo v skledo. Zalijemo z malo sončičnega olja, da se lepše meša. Dodamo na lističe narezan česen. Jajčevci nimajo veliko okusa, tako da je s česnom dobro biti varčen. Strok na dva jajčevca. Meni zelo pašejo notri še narezani suhi čiliji. Po okusu še solimo. Jaz drugih začimb ne dajem.
Nežno premešamo in vložimo v čiste kozarce. Sproti nalivamo sončično olje, ker je mehurčke kasneje nemogoče dobiti ven.
Še par besed okoli olja. Zelo rad imam olivno olje, a za tu mi je premočnega okusa, nekako preglasi ostale stvari. Tudi kis je bolje, da je nežen. Čilijev pa začuda vedno premalo dam.
Zapremo in to je to. Vsaj dva tedna jih ne odpiramo, so pa dalj časa vloženi boljši. Jaz imam problem da mi ne zdržijo dolgo, samo s tem ima več obseg mojega trebuha kot pa mikrobi za opravit. Pokvarilo se mi pa še ni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 08 Mar 2018 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz pa jih vlagam kot paprike. Razrežem, popražim par minut na eni strani in par minut na drugi strani in dam v kozarec. Zalijem z vročo mešanico kisa in vode - moja mešanica 1/4. Pa dodam česen.
Nam so taki všeč.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|