|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Mar 2018 07:55 Naslov sporočila: Rogljički - kvašeni |
|
|
Tole je recept za rogljičke, kakršne sem včeraj prinesla na kavico.
Osnova je sicer vzeta od tukaj, a ker se mi po tem originalnem receptu nikakor ni izšlo, kot bi želela, sem ga malo priredila.
KVAŠENI ROGLJIČKI
SESTAVINE:
75 dag moke
5 dl mleka
1,5 dl rastlinskega olja
1 jajce za testo
1 jajce za premaz
2,5 žlice sladkorja (lahko tudi manj)
1 zavitek vanilijevega sladkorja
3 dag kvasa
sol
Za nadev: marelična marmelada ali skuta ali orehi, lahko tudi čokolada
Zamesimo kvašeno testo.
Damo vzhajat, da naraste vsaj na dvojni volumen
Nato ga razdelimo na 6 kupčkov
Kupčke razvaljamo, vsakega razrežemo na 4 - 6 trikotnikov (odvisno, kako velike rogljičke želimo), na vsakega damo slabo kavno žličko marelične marmelade (lahko tudi nadev iz orehov ali skute), testo zavijemo v rogljiček. Rogljičke polagamo na pekač s peki papirjem.
Pustimo, da ša enkrat vzhaja 15 - 30 minut, odvisno od toplote v prostoru.
Vzhajane rogljičke premažemo s stepenim jajcem, damo v ogreto pečico in pečemo pri 180 do 200 stopinjah 20 minut. (Ventilatorska pečica 170 °C cca 15 minut). Ko pečem v ventilatorski pečici na polovici časa zamenjam pladnja, da se enakomerno spečejo.
Ohlajene po želji posipamo s sladkorjem v prahu. Jaz jih ne.
PS:Celo jajce je preveč za premaz, zato ga že vnaprej razžvrkljam in polovico razžvrkljanega prilijem v testo. In pa: gnete mi kruhomat.
PS2: če vam bo iztekala marmelada, to ne bo zaradi vaše nespretnosti, se kar preveč rado zgodi. Kot preventivo dobro zasukajte oba krajčka, temeljito premažite z jajcem. Ampak včasih si marmelada med vzhajanjem in peko najde pot na prosto kar skozi spodnjo plast testa . Včeraj sem imela srečo, malo je bilo takih in ti so ostali doma. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 07 Mar 2018 09:14 Naslov sporočila: |
|
|
Muha,
bi šlo s pirino moko? V nedeljo sem pekla potico - odlično mi je ratalo. Ta moka se tako lepo obdeluje.
Hvala za recept, že nekaj časa iščem enega uporabnega.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Mar 2018 10:49 Naslov sporočila: |
|
|
Irena: po moje bi šlo, zakaj pa ne, če se drugje lepo obnese.
Tonček: tudi Presadovo sem že uporabljala. Pri krofih mi ni bila všeč, ker je kljub cvrtju v olju ostala v koščku, je bilo 6 minut najbrž premalo. Tule pri rogljičih bi se pa zaradi daljšega časa pečenja znala lepo razlezti. Za probat je. Je pa res, da je vedno v vsaki trgovini ni dobiti. Da bi samo zaradi nje šla kam posebej nabavljat, za to sem prekomot . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|