Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Mar 2018 21:54 Naslov sporočila: |
|
|
Vredno ogleda!
Zanimivo, da je novi trend uporabe šentjanževke kot antidepresiv . In da uživanje zelenih in cvetočih delov ajde lahko povzročij preobčutljivost na sonce, če sem prav slišala. In da se pri ameriškem slamniku v glavnem uporablja cvet in zelene dele, manj pa korenine. Doslej sem mislila ravno obratno. In še in še zanimivih ugotovitev! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 04 Mar 2018 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
Čisto po naključju sem včeraj naletela na to oddajo in res je zanimivo! _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Mar 2018 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, prav si razumela, muha. Ajda, pa tudi šentjanževka povzročata preobčutljivost na sonce.
Samo pa pogosto nastopa tudi v oddaji Dobro jutro na SLO1, vredno najti v arhivu. Ko se povežeta znanost in izkušnje naših prednikov, pa zdrava pamet, so take informacije iz prve roke zlata vredne.
Mimogrede, oče Ivan Kreft je zaslužen, da se pri nas spet vzgaja tatarska ajda in da je Rangusov mlin (seveda so zaslužni tudi njegovi lastniki) edini v Evropi, ki zna pripraviti drobna semena tatarske ajde tako, da odstrani semensko lupino.
Ja, Slovenci smo eni od redkih, ki imamo ajdo kot pomemben del naše kulinarične preteklosti in tudi sedanjosti. Še knjiga, vredna branja in uporabe. Ajda/BUchwheat
Podobni knjigi sta še Proso/Millet in pa Ječmen/Barley.
Tradicija in sedanjost, prepleteni z znanstvenimi izsledki in številni recepti.
Ja, pa smo pri naši, domači, superhrani. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 04 Mar 2018 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Ja, prav si razumela, muha. Ajda, pa tudi šentjanževka povzročata preobčutljivost na sonce.
... |
Metuljc, ajda... v kakšni obliki? Zelena ali zrnje tudi? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Danilo
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 14:37 Prispevkov: 746 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 04 Mar 2018 12:42 Naslov sporočila: |
|
|
Muha,
kar sem doslej prebral o Ameriškem slamniku , so zdravilne učinkovine v vseh njegovih delih. Da se korenine uporabljajo manj, je najbrž bolj posledica praktičnosti. Nadzemni del odrežeš (požanješ) in že lahko obdelaš. Izkopati, očistiti in obdelati korenine pa je s stališča ekonomike že bolj zahtevno. Za nas ljubitelje brez urne postavke pa je korenina po moje enako uporabna.
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Mar 2018 13:32 Naslov sporočila: |
|
|
Mravlja, si pogledal oddajo? Tam je odgovor.
Ja, Danilo, se kar strinjam, ampak, zakaj ne bi uporabljali nadzemnih delov, če sta 2 žetvi letno? In seveda, v butične namene lahko tudi korenike. Je kar dela z eno ogromno njivo (pleveli,...), da bi gojil nekaj let in šele potem dobil korenike za predelavo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 04 Mar 2018 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
Najbrž je že kje omenjeno, da je voluhar velik ljubitelj podzemnih delov am. slamnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Venusta
Pridružen/-a: 04.02. 2016, 11:37 Prispevkov: 73 Kraj: Idrija (Idrijske Krnice - 1000 mnv)
|
Objavljeno: 04 Mar 2018 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
V nekaterih državah naj bi depresijo najprej zdravili s šentjanževko, šele nato posežejo po sintetiki.
Je pa res potrebna previdnost ob jemanju šentjanževke, sploh v kombinaciji s tabletami, ker šentjanževka izniči oz. zmanjša delovanje nekaterih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 04 Mar 2018 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
Bom. Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Mar 2018 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
Saj ne, da ti nočem povedat, ampak, oddaja je res vredna, da si jo ogledaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 04 Mar 2018 22:17 Naslov sporočila: |
|
|
O, nočeš, nočeš... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 04 Mar 2018 22:38 Naslov sporočila: |
|
|
da je toliko antioksidantov v iglavcih, oziroma bolj točno v beli jelki pa sem prvič slišal.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 04 Mar 2018 22:41 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi pa rajši meni povedala? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 05 Mar 2018 08:05 Naslov sporočila: |
|
|
Venusta je napisal/a: |
Je pa res potrebna previdnost ob jemanju šentjanževke, sploh v kombinaciji s tabletami, ker šentjanževka izniči oz. zmanjša delovanje nekaterih. |
Drži! Če jemljete katerekoli tablete, se je treba prej posvetovati s svojim zdravnikom. Moj sosed je dodajal v čaj precej šentjanževke in je na lastni koži občutil posledice. Šentjanževko je moral črtati iz čajne mešanice. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|