|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 18 Feb 2018 12:43 Naslov sporočila: |
|
|
Tajana danes sva pojedla na kruhu.
Muha čisto vse sem pobrala, zato pa je bilo še zraven malo mleka.
Ja res je fajn mleko.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Feb 2018 23:27 Naslov sporočila: |
|
|
Mi že nekaj let smetano s kuhanega mleka posnamemo naslednji dan in jo potem uporabljamo kot maslo. Ker kuhamo tudi mleko za jogurt, se je kar nabere. Otroci jo včasih zjutraj sicer vso "popasejo". Občasno vanjo primešam čokolado v prahu in mlete lešnike in tako naredim domačo "nutelo". Ali pa dodam malo soli, drobnjak, peteršilj, šalotko ... in je tu zeliščno maslo. Včasih dobimo kakšno šalčko posnete smetane še od tašče, ker ji ne sede. Meni se pa zdi to res uporabna zadevica in smetane v trgovini ne kupujem več, razen za okraševanje tort. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Feb 2018 07:52 Naslov sporočila: |
|
|
MARTINKA: res je, zelo uporabna je. Pa še v mleku ostane veliko manj maščob, ne da bi kaj izgubilo na okusu. Za primerjavo jemljem recimo alpsko z 1,6 % maščobe, ki je za moj okus že malo podobno mlečnim pomijam . Tudi mi delamo jogurt doma, a iz neposnete smetane. Preprosto zato, ker ga nalijem v skodelice preden se po kuhanju surovega mleka povsem ohladi. Takrat smetane še ni lahko pobrati. Zato pa ima potem jogurt povrhu dober milimeter kisle smetane. Tudi mljask.
cinija1: Včeraj sem spet delala maslo. Iz 4 litrov sem dobila reci in piši le dobrih 8 dag masla . Je pa res, da jemljem mleko na kmetiji, kjer kravice dobivajo večinoma le seno brez dodatkov in brez silaže. In menda je količina maščob odvisna tudi od pasme. Kakorkoli, to naše mleko je izredno okusno . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 28 Feb 2018 14:00 Naslov sporočila: |
|
|
Muha pozdravljena
Danes sem pobrala smetano s kuhanega mleka in naredila putr. 110 g ga je prišlo. Mogoče tebi pride zato manj, ker verjetno pobereš surovo smetano. Jaz ga kuhan čisto počasi , potem ga dam v shrambo, kjer je res mrzlo.
Morda zato pride meni več, ker se izloči več smetane iz mleka.
lep pozdrav
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Feb 2018 15:02 Naslov sporočila: |
|
|
Ne bo razlog v tem. Po mleko grem zvečer, ga takoj nalijem v posodo, v kateri ga bom skuhala, čez noč čaka v hladilniku, zjutraj ga zavrem (no, to pa res ne počasi, 35 minut traja, da zavre 5 litrov v loncu). Potem ga spet ohladim in čez noč v hladilnik. Posnemam šele tretji dan, ko bi pa res morala vsa maščoba biti na vrhu v "pokrovu". Edinole to bom še probala, da ga bom bolj počasi zavrela. Današnji izplen iz slabih 4 litrov = 11 dag.
Sicer res navadno dobim že ohlajenega na 5 °C, a tudi, če sem kdaj tam takoj, ko pričnejo z molžo, je rezultat enak. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 28 Feb 2018 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, je mleko namolženo zvečer? Pri nas so vedno rekli, da je "najmočnejše" jutranje mleko. In so se kunte prav "greble" zanj. takrat, ko je bila maščoba v mleku še vsesplošno dobrodošla, seveda. In, konec koncev, pomembna za prežiuvetje uporabnikov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 28 Feb 2018 15:15 Naslov sporočila: |
|
|
pri kmetu kjer smo včasih kupovali mleko in jajca je gospodinja imela bolj na robu šporheta v dveh ne globokih posodah mleko katero je zelo počasi kuhalo tudi cel dan in je sproti vsaj 2x na dan pobrala povlako. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Feb 2018 15:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ja metuljlc, zvečer hodimo ponj. Jutranjo molžo je težko ujeti, ob 7. uri jo že pretočijo v sirarno. Pa saj mi je čisto všeč tako kot je, le začudila sem se, ker je taka razlika med količino maščob pri meni in pri ciniji1. Zanimivo, spet vem nekaj več. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 28 Feb 2018 15:26 Naslov sporočila: |
|
|
A veš Muha, da tudi meni ni to čisto nič jasno.
Ko ozdravim in ko bom šla sama po mleko, bom vprašala tega mojga kmeta gasilca kaj jim daje za hrano. Da bi kdaj smrdelo po kakšni silaži nisem opazila. Pa tudi mleko bi bilo takrat čudno. Jaz bi to hitro zavonjala.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 28 Feb 2018 15:31 Naslov sporočila: |
|
|
Muha veš kaj probaj za hec ali pa kar zares.
Zvečer daj mleko kuhat na počasi in naj čisto počasi vre tako, da skoraj ne vidiš , da vre. Probaj, me res zanima kako bo potem.
Pusti ga čez noč in ga daj na hladno za en dan. Poberi smetano in naredi putr. Pa poročaj, če si ti bo to ljubilo tako delat. Za probo.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 28 Feb 2018 15:42 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas velja, da je mleko s hribov boljše, bogatejše (zaradi boljše prehrane krav), kot mleko z ravnine. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Feb 2018 16:06 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija1, bom probala z 2 litroma. Z vsem si ne upam, da ne bo šlo kaj narobe. Poročam. Vem pa iz domačih izkušenj, da je bilo smetane občutno več, kadar smo kravicam dodajali otrobe ali kupljena "močna krmila". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 28 Feb 2018 17:58 Naslov sporočila: |
|
|
Mi pravi zadnjič moja gospa, ki ima pri 85 kravice, ki se jih lepo godi: Lani je bilo toliko krompirja, da ga dajemo kravam, zato je taka smetana, ko sva pili kavo in sem si prilila mleko (in smetano). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 01 Mar 2018 12:16 Naslov sporočila: |
|
|
Mimogrede nekaj o vonju po silaži. Mleko se navzame vonja po silaži, če se molze v hlevu, kjer se krmi silaža. Kot je znano, ima mleko maščobo v drobnih kapljicah z veliko površino, kamor se absorbirajo plini iz okolice. Še posebej je to intenzivno, če se molze z molzmim strojem (vakuum v sistemu!). Kmetje, ki imajo molzišče ločeno od hleva, pridelajo mleko brez tujih vonjev, čeprav krmijo silažo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Mar 2018 13:55 Naslov sporočila: |
|
|
Mi je kar logično, mleko se res hitro navzame vonja. Je že v časih ročne molže veljalo, da je treba s sveže namolženim mlekom čimprej iz hleva.
Kaj pa glede odstotka maščobe, o čemer se pogovarjamo v prejšnjih prispevkih, lahko tudi kaj razjasniš? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|