|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 11:57 Naslov sporočila: Doma narejen "putr" - maslo |
|
|
Pozdravljene
Danes sem pobrala smetano s kuhanega mleka. Sinoči sem ga skuhala in ga dala na hladno.
Smetane je bilo 3 dcl. Vmes je bila tudi kakšna žlica mleka, ker pač se ne da tako natanćno pobrati samo smetane.
Stečala sem to smetano in dobila 139 g putra.
Drugič bom delala naslednji dan, ko bo stala smetana v posodi v hladilniku in bom z žlico malo odgrnila smetano in se bo tako mleko lažje odlilo in tudi lažje se bo delalo Gre za žlico ali dve mleka.
Ker pa nisem naredila zajtrka, sva imela zajtrk in malico kar skupaj. Naredila sem mlečno juho s farfeljci (obrušenje).
Pa lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 12:56 Naslov sporočila: |
|
|
Mmmmmmmmmmmmmmmmm, za oboje.
Ja, te dni moram naredi mlečni močnim (kot mu rečemo ni) z marelicami. To je še posebej dobro, veš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 13:07 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija1, a to je potem kuhano maslo? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 13:26 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ni, kuhano maslo je to, čemur danes fino rečejo ghee. Dolgo časa kuhano maslo, da ostane res samo maščoba, odlijemo od tropinic. Dolg rok trajanja, tudi izven hladilnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 13:32 Naslov sporočila: |
|
|
Pa res ne vem, kako bi se lahko dobilo surovo maslo, če je "pobrala smetano s kuhanega mleka"? Ali se tej specialiteti reče še kako drugače kot "doma narejen putr"? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je pa všeč ta močnik z narezanimi suhimi češplji. Jih bo treba kupit.
Ker ne vem kako bi se mu reklo, sem ga poimenovala, kot sem ga.
Nekaj sem ga dodala k rižu, ki bo danes za kosilo. Pa skoldelica graha je not padla.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 15:05 Naslov sporočila: |
|
|
Lpmami, pri nas tej smetani, ki jo poberemo iz kuhanega mleka, rečemo škrljupci. Na mleku se naredi škrljup. Zgoščena kuhana sladka smetana. Puter ali surovo maslo se dela iz smetane, ki jo poberemo iz nekuhanega mleka, katerega pustimo stati do en dan na sobni temp. Ghee ali pri nas smo mu rekli kuhano maslo, pa se dela iz surovega masla s počasnim kuhanjem. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 15:18 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi to, kar je delala cinija1, imenujemo surovo maslo, da ga ne zamenjujejo s kuhanim - kot pravi metuljc, moderno imenovanim ghee, po slovensko pa kuhano maslo.
Maslo iz nekuhane smetane je dalj obstojno, je pa smetano ročno težko učinkovito pobrati. Moja teta je imela posebno napravo, posnemalnik smetane, skozi katero smo vsak dan spustili vse namolženo mleko. To smetano smo ves teden shranjevali na hladnem in temnem, vmes se je malo zakisala, kar je za trajnost masla samo dobro. Njen "puter" je šel pri strankah za med.
Maslo iz kuhane smetane (dela se oba na enak način s stepanjem) je manj obstojno, a za mene neprimerljivo okusnejše. Tako maslo zadrži okus tam ene tri/štiri dni, potem prične greniti, zato ga je smisleno skuhati in porabiti za peko.
cinija1: jaz kuhano mleko vedno pustim čez noč v hladilniku, da se naredi iz smetane čvrst pokrov in da potegne iz mleka čimveč maščobe. Iz koliko mleka si dobila tole količino?
Mleka iz smetane pred stepanjem nič ne odlivaj, boš dobila pinjenec. Zame je ta iz kuhane smetane s koščkom kruha posebna poslastica, le vedno ga pride premalo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 15:24 Naslov sporočila: |
|
|
pri nas v I. rečemo škorup. odlično ga je bilo pobrat in dati na rezino kruha in malo cukra posipati. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 15:36 Naslov sporočila: |
|
|
He-he, bi tudi jaz delala maslo iz kuhane smetane, a kaj, ko jo je tako slastno pobrati z ohlajenega mleka in kar takoj pojesti
Smo pa tudi mi kot otroci dobili "kruh pa smetano" z malo sladkorja. To je bil poleg doma skuhanega slivovega džema edini namaz, oba pa sta bila zelo dobra (no, meni še danes, sicer brez sladkorja...). _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 16:20 Naslov sporočila: |
|
|
Tako. Ni mi dalo mira, tako, da sem morala še to probat. Počasi sem ta putr segrevala. Čisto čisto počasi je brbotalo in nastalo je tole:
V kuhinji pa res prijetno diši. Tega masla je malo manj kot 1 dcl.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 19:16 Naslov sporočila: |
|
|
zadnjič sem hotela okrasit eno sladico z kupljeno smetano za stepanje. imela sem v glavi, da se bolj naredi če je na sobni tem. zato sem tetrapak za kratek čas dala v vročo vodo in to večkrat. miksam, miksam a smetane od nikodar. nadaljujem z miksanjem in čez čas dobim zelo dobro rumeno maslo. v glavi mi naredi "škljoc" in se razjasni termin "sobna temperatura" za smetano - če delaš iz beljakov. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija lepo ti je uspelo. In tiste drobtinice, njami za štruklje ali pa kar tako na kruhu. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 17 Feb 2018 21:11 Naslov sporočila: |
|
|
Mleka sem imela slaba 2,5l.
Ja kar skrbim, da mi šlaufeki ne spustijo
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Feb 2018 00:31 Naslov sporočila: |
|
|
Uauu, to je bilo pa ekstra mastno mleko, nad 5 %, saj vse smetane gotovo nisi uspela dol pobrat. Pri meni pride toliko putra iz 4 do 5 litrov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|