|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 14 Feb 2018 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
cinija1: tvoj recept mi je zelo všeč, ker je na 1 kg le 5 rumenjakov. Domnevam, da pridejo zato še malo bolj rahli. Preizkusim ob priliki polovično količino, v kruhomatu. Sovražim stepanje na roke!
brbr: včeraj je bil en tak čuden dan. Po kar nekaj letih so tudi meni ratali bolj "bobi" kot "krofi". Naredila sem jih iz običajnega testa, le da sem dala marmelado notri že pri oblikovanju (ne prvič). Moja domača je preveč tekoča pa mi je možiček prinesel Podravkino iz trgovine. Vse je lepo šlo, tudi vzhajali so kar lepo. Le sem in tja se je na kakem pokazala mala luknjica v smeri marmelade. "Zalepila" sem jo z beljakom .
Cvrenje pa katastrofa! . Ena tretjina se jih je odprla, marmelada je stekla v olje in ker je bila od sile sladkana so vsi krofi dobili močno sladkast priokus. Venčki pa na prvi ali zadnji krajec .
Okusu ni bilo kaj reči, le nič jih nisem dodatno potresala s sladkorjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Feb 2018 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
Ha, ha, Metuljc, sem prav ponosna, da sem vzgojila tako močne upornike.
Ker sem trenutno kar pošteno prehlajena, so prijatelji včeraj modrovali, da so se krofi verjetno nalezli od mene in so se prehladili - saj veste, kaj pravijo: kvašenega testa ne smeš prehladit...
Muha, mogoče so pa res zvezde narobe stale... Tudi jaz bom probala Cinjin recept iz polovične doze, samo toliko, da sprobam, ali tudi meni uspejo tako lepi. _________________ naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 14 Feb 2018 15:30; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 14 Feb 2018 14:02 Naslov sporočila: |
|
|
Sem prepričana, da vam bo uspelo.
Dobre ste, da dajete marmelado v surove. Nikdar še nisem to delala, ker me je strah, raje jih nafilam potem.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 14 Feb 2018 15:18 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr ko začnem peči odkrijem dekico in imam pokrito samo s prtom.
V testo sem pa tudi jaz dala zmlete limonine lupine. Dala sem tudi zvrhano žličko kandiranih posušenih in zmletih mandarininih olupkov.
Brbr saj notranja lepota res največ šteje.
Pred veliko leti sem stalno pekla po trikrat krofe. Vedno se jezila, ker so imeli luknje velike kot bunker. Ja, res, a bili so okusni, da ni nikoli nič ostalo. Nevem če smo sploh kdaj pojedli kakšnega, ki bi se ohladil. Otroka sta kar stala zraven, pa ta večji otrok tudi. Jaz pa sem morala biti zraven tako ali tako.
Pa lep pozdrav cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 14 Feb 2018 21:55 Naslov sporočila: |
|
|
Škoda, da nimam možnosti kot na FB, bi ti dala za tale prispevek gotovo obožujem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Mar 2019 09:55 Naslov sporočila: |
|
|
No, kako kaže z letošnjo kolekcijo krofov? Pri meni potekajo intenzivne priprave. Po ogledu, zdaj že razvpitega videa o peki krofov gospe Rosane, sem se odločila, da jih poskusim narediti (predvsem vzhajati) po njeno. No, ali pa po Cinjino, saj je razlika le v dolžini vzhajanja. Bom videla, kako hitro bodo vzhajali.
Vem, vem, da se vsako leto sama sebi zaobljubim, da ne bom eksperimentirala, a očitno to pri meni ne gre. Kako se bo tokrat izteklo, povem malo kasneje...
Vsem, ki cvrete, želim lepe kranclje in veliko notranje dobrote _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 03 Mar 2019 12:24 Naslov sporočila: |
|
|
Zame je bolje, da krofov sploh ne cvrem, niso ravno dietna hrana za diabetike. Tudi naše maškare se niso nič najavile, pa sem sklenila, da letos jih pa ne bom cvrla. Ampak me je premamilo in sem sinoči zvlekla ven skledo, v kateri mesim kvašeno testo. Hočem pripraviti še ostale sestavine - nimam niti kvasa niti olja za cvrenje. Ob nedeljah pač ne hodim v trgovino, tako danes s krofi ne bo nič. Je bolj prav tako _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Mar 2019 14:19 Naslov sporočila: |
|
|
Cvrla sem jih včeraj, nič jih ni ostalo. Moji pravijo, da jih danes ne smem več, ker so tako dobri, da se jim ne morejo upreti in da je bilo kalorij včeraj več kot dovolj. V torek sem cel dan zasedena z drugimi opravki, tako je bilo včerajšnje cvrtenje vse v enem: generalka, premiera in repriza . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 09:43 Naslov sporočila: |
|
|
No, letos sem s krofi že skoraj popolnoma zadovoljna: krancelj je, notranja dobrota tudi, zdaj jim manjka le še lep enakomeren stas in gladka koža... To bom probala doseči pri naslednji peki tako, da bom namesto kuglic krofe izkrožila. Pri tem me zanima, če ima kdo izkušnje, kako debelo mora biti testo. Ene dva prsta?
_________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 10:22 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, krasni so!
Jaz jih letos raje kupujem, ker mi doma ne uspejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem jih doslej cvrla vsako leto. Testo sem razvaljala za dober prst na debelo (po kuharici sestre Vendeline). Vedno sem jih iz testa izrezovala s kozarcem. Vseeno je bila povrhnjica včasih podobna koži razbrazdanega krompirja Še vedno drži, da je pomembna notranja lepota (=dobrota), ane? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, hvala
Lpmami, kaj si pa naredila s testom, ki ostane med krogi? Si ga pregnetla , razvaljala in tudi iz njega oblikovala krofe, ali so služili kot kakšno drugo cvrtje? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
brbr: zelo lepi so!
Male nepravilnosti na spodnji strani se ne vidijo, zgoraj jih pa sladkor pokrije. Malo "rustikalnega" navdiha pa mora bit, da se vidi, da niso industrijski, no!
Tudi moji niso nikoli čisto gladki, pa se s tem ne obremenjujem. Pomembno mi je, da niso napiti maščob. Občasno zmerim porabo olja. Za krofe iz 75 dag moke je šlo slab deciliter olja, toliko ga je manjkalo do vrha, ko sem ga prelila nazaj v steklenico. In če računam, da sem zavrgla par plasti z oljem prepojenega papirja, na katerem so se odcejali, računam, da ga je v skorji ostalo bore malo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 12:06 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, tudi tebi, hvala. Ja, nad mojo letošnjo kolekcijo se res ne smem preveč zmrdovati. Ampak enkrat bi rada prišla zadevi do dna in scvrla krofe lepe kot v slaščičarni in dobre kot doma.
Naslednja, končna stopnja (gospod brbr pravi, da bo to krofovska fakulteta), mojega urjenja v pripravi krofov pa bo izdelava iz dveh plasti in marmelado v sredini. Tako, kot so krofe delali po starem, ko jih še niso injektirali.
Moje prve krofe sem naredila na ta način in so bili pojedeni zgolj iz čistega usmiljenja do kuharice....
Kar pa se tiče maščobe: z njo nimam več težav odkar imamo za cvrtje krofov cvrtnik, ki ima označeno temperaturo za cvrtje krofov. Prej, ko sem poskušala pravšnjo temperaturo določati s kuhalico ali koščki testa, so bili krofi ali preveč zapečeni ali pa preveč mastni. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Mar 2019 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
Dodajanje marmelade pred cvrenjem ima svoje zahteve. Marmelada mora biti termo stabilna, drugače prerada kje najde pot ven na prosto. Krofe je med vzhanjem dobro enkrat obrniti in potem cvreti kako minuto dlje, kot prazne. To o času velja le v primeru, če jih, kot jaz, na vsaki strani cvrete le 2 minuti. Če jih že tako dlje, časa ni potrebno podaljševati. Jaz se vsake toliko časa poigram in vnaprej napolnim tudi kroglice (kot bi delala buhtlje). Včasih uspe bolje, drugič slabše, odvisno od lepljivosti testa. Če se slabo sprijemlje je . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 2 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|