|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 02 Feb 2018 19:54 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: | ... dodatek nekaj koščkov praženega hrastovega lubja. ... |
Figula, znova presenečaš. Me zanima, od kje ti ta ideja, in za kakšen namen še uporabljaš lubje?
Se zahvaljujem za odgovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 02 Feb 2018 20:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to je spet eden mojih prebliskov nakopati si na glavo še eno dodatno zanimacijo
Torej ob raznih fermentacijah za nego rastlin in fermentacijah za našo prehrano, mi je "manjkala" še fermentirana pijača :
- mead (fermentirana voda in med, ne vem če sploh imamo SLO ime)
- fermentirani zeliščni toniki, napitki , .....
Ko sem kupovala kvasovke za moje zvarke, sem naletela tudi na hrastove koščke - različno pražene, ki naj bi pivu in vinu dodajali poseben "žmoht".
Ko sem delala kis, se mi je zazdelo, da bi nekaj teh koščkov koristilo. In mislim, da so res pomagali k ultra hitremu kisanju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 02 Feb 2018 22:59 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo.
figula je napisal/a: | ... - mead (fermentirana voda in med, ne vem če sploh imamo SLO ime)
|
Kar se pa gornjega tiče - saj je slovenska beseda, izvor je - med.
Pijačo, o kateri pišeš (med, voda), sem sam pil pred kakimi 45 leti. So jo na našem koncu znali napraviti. Takrat so ji rekli prava medica, tej današnji z žganjem pa "šnopcova" ali medeno žganje.
ps:
Imam v spominu, da je fermentacija prave medice (med, voda) takrat trajala kakih 6 mesecev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 02 Feb 2018 23:30 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, mravlja. Imam v mislih samo medico, ki je narejena z žganjem. Me veseli, da lahko to ime uporabljam tudi za moj zvarek.
Ja, fermentiram jo že nekaj mesecev. Sva jo 1x pretočila in že ima nek okus - skesano priznam, da sem mislila, da bo okus drugačen. Zaenkrat preveč spominja na vino, ki ga ne maram
V drugem demijohnu imam rabarbarino vino - kar je tudi ironija, ker - spet - ne maram vina
Sem dobila steklovino dokaj pozno, ko sem iz vrta "ujela" le še rabarbaro. Letos bodo na vrsti bolj zeliščni zvarki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 02 Feb 2018 23:42 Naslov sporočila: |
|
|
Imaš prav, ima nekako okus po vinu. Tudi "jakost" ima vinsko, zato mi jo je bilo kot otroku dovoljeno piti (malo seveda), medenega žganja pa takrat pač ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 03 Feb 2018 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
Objavljeno: 03 Feb 2018 08:45
tinko je napisal/a: | "Medica" je desertno vino iz vode in meda, "medeno žganje" pa izdelek iz meda in žganja. |
<hr>
Odlično , spet sem se nekaj naučila. Bo treba poiskat kak vinarski forum
Spet ena od tistih stvari, ko ima človek neko vsiljenjo mnenje, ki mu sledi brez razmišljanja in raziskav in ima občutek, da je pravilno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Feb 2018 11:13 Naslov sporočila: |
|
|
Medica, pijača naših prednikov, še v Pod svobodnim soncem nastopa, a ne? Jasno, fermentirana medena tekočina, torej res medeno vino (vino je le iz grozdja). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 03 Feb 2018 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče je jasno - a ne vsem. Kar vtipkaj v googla "medica" - bo padlo ven žganja, da bo zasmrdelo.
To je spet ena ljuba ljudska popačenka, kot pri kajenskem popru |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Feb 2018 11:21 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, vem, da ni vsem jasno. Mnogo je takih zablod, se strinjam. Zato je prav, da vedno in povsod reagiramo, če gre za take napake. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 03 Feb 2018 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Mi je zelo žal, da se ne spomnim vira (glavo si "razbijam" že od včeraj), ampak imam v spominu, da je bilo nekje zapisano, da so naši predniki "pili med" in njih otroci "jedli strd".
(mogoče bi tole debato o medu, medici, mead-u... prestavili nekam drugam)
ps:
Tinko, bi znal pripraviti medico (medeno vino)? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 08 Feb 2018 18:42 Naslov sporočila: |
|
|
Če me spomin ne vara, je bil kakšne 3 ali 4 leta nazaj, ko sem bil nazadnje v Tolminu na MC, tam prav en štant, kjer so prodajali ta "mead".
Mislim, da so to imeli eni nekje iz vzhodne Evrope, mogoče Slovaki, Poljaki ...
Vem, da je bilo kar nekaj kolegov čisto navdušenih. Jaz sem bil takrat samo za en dan dol, pa mi ni uspelo poskusiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ferdo36
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 20:07 Prispevkov: 1244 Kraj: Blizu Vrhnike 290m nm
|
Objavljeno: 08 Feb 2018 22:04 Naslov sporočila: Medica |
|
|
Medica je vino, medeno žganje ali "čebelca" pa so različne mešanice medu in
dobrega sadjevca v različnih razmerjih, odvisno ali je za ženske ali za moške.
Osnovno razmerje je 1:1!!! _________________ Narava vse povrne! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
malcek
Pridružen/-a: 23.11. 2015, 19:27 Prispevkov: 191 Kraj: Ljubljana - Bela Krajina
|
Objavljeno: 07 Apr 2018 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
Glede medenih alkoholnih pijač je kar precej slabega poimenovanja, če se prav spomnim s čebelarskega tečaja je celo zakonsko urejeno. No da ne bomo na gartlcu krive vere učili povzemam:
Medica: fermentiran med zmešan z vodo. Alkohola nekje tam kot vino lahko tudi malo več. Lahko, celo običajno s preostankom sladkorja. Je pa o pripravi medice pisal že Janša. Tisti ki je kriv za ime naše Muhe.
Medeno žganje: destilirana medica. Žganje, ki ni iz sadja. Niti ni sladko samo po sebi.
Medeni liker: Žganje (katerokoli) pomešano z medom.
Bolj podroben opis: http://www.cebelarstvo.com/cgi-bin/stran.pl?id=4&izris=izpisiNovico&st_pod=0&jezik=slo&templ=0
Pil sem že vse, delal pa še nič. Me pa mika. Zelo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 12 Apr 2018 09:47 Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen je recept za medeno vino?
Včeraj sem dobil kvasovke za medeno vino, sedaj rabim pa še zmešat.
Da bomo imeli poleti na srednjeveških dnevih kaj za piti _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|