Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Proizvodnja rastlin v umetno ustvarjenem okolju
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Vzgoja sadik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4198
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2017 17:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:
...
Sem pa kar precej prepričan, da svetloba ni vzrok za diskutabilni okus (govorim samo o okusu, ker strokovnjki trdijo da analize ne pokažejo nobenih razlik?)

Voda, zanimivo tole o Masanobu Fukuoka, in njegovem mnenju o "umetni" svetlobi. Lahko pomagaš kaj več, da to najdem? Ev. kak link, konkretna knjiga, itd?


mfranc pozdravljen,

en od razlogov, da nisem odpiral nove teme in sem ga zjutraj pozabil navesti je ta, da me je minilo, da bi o tem se kaj gledal, bral, pisal... Kot sem stran nazaj zapisal, raje se vidim v vlogi kosobrina, ki za svoje "rozce" sam skrbi. Se se enkrat opravicujem.

Tole je literatura, ki pa tudi mene se caka... http://www.onestrawrevolution.net/One_Straw_Revolution/One-Straw_Revolution.html

Pa fejst bod.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4527
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2017 17:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

P.S. Wink

Mimogrede, ravno včeraj je bil na TV dan podatek, da že 50% svetovne populacije živi v blokovskih objektih. Ne v "hišicah v cvetju" Wink , ampak v manjših ali večjih stanovanjskih enotah, ki kvečjemu premorejo balkon. Pa še tega nimajo vsi taki objekti, tudi v Sloveniji ne.

Pa trend gre v smer nadaljevanja rasti svetovnega prebivalstva, no ja, vsaj dokler se ne bomo "samoupravno" domenili kdo bo pri sebi poskrbel za realizacijo, prosto po Prešernu: Ne sina ne hčere, po meni ne bo .... Rolling Eyes
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2017 17:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:
Pa trend gre v smer nadaljevanja rasti svetovnega prebivalstva, no ja, vsaj dokler se ne bomo "samoupravno" domenili kdo bo pri sebi poskrbel za realizacijo, prosto po Prešernu: Ne sina ne hčere, po meni ne bo .... Rolling Eyes


Nak, ne bo držalo, to je rekel Valentin Vodnik.

O okusu zelenjave/sadja/nasploh hrane.......pa tole:
Če pogledamo povsem biološko. Če rastline normalno rastejo, zacvetijo in normalno semenijo, njihova semena pa kalijo, je več kot očitno, da so imela v času svoje rasti vse, kar so potrebovala za ta razvoj. K okusu pripomorejo mnoge sekundarne snovi, ki jih rastline tvorijo kot obrambo pred morebitnimi plenilci, pred preveliko količino svetlobe, pred napadi uši, gliv, bakterij, virusov,....pred nihanji v dostopnosti ustrezne količine vode, pred,........ niso pa za njen obstoj in nadaljevanje vrste nujno potrebne. Rastlina torej prihrani material in energijo, če jih tvori le toliko in le takrat, ko jih potrebuje in skozi evolucijsko zgodovino se je uravnavanje tega pač ustrezno razvilo (tiste, pri katerih se ni, so pač izumrle, ker niso bile konkurenčne).
Sorte, ki jih je selekcioniral človek, so lahko tako selekcionirane, da dajo, recimo, velik pridelek, so lepe, všečne na pogled, a imajo manj okusa, ker to pač potrošnikom ni (bilo) pomembno. In trg se pač prilagaja. (kot danes menda večina potrošnikov ne mara hrenovk, ki so prekajene in imajo temu ustrezen okus).
V tem polju nekje se vrtimo.
Kdor lahko pridela domače, ima prostor, čas, voljo, znanje,.........super. Kdor ne more, mora pač kupiti in kje, koliko in po čem, je, žal, pogosto odvisno od razpoložljivih sredstev in ne želje.
Še o vzgoji znotraj domačih logov bi lahko kakšno rekli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2017 18:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc, sedaj jo prebiram, ker jo je prej bilo težko dobiti v knjnižnici. torej za link ne vem, po mojem je treba vzeti obe knjigi v roke, eno za drugo, ker druga ti raztolmači marsikaj iz prve.

Masanobu Fukuoka:
1.) Revolucija ene travice (po tej obvezno prebrati)
2.) Živeti z Naravo.

Namreč druga knjiga je napisana po sistemu "vprašaj- odgovor", saj ti razjasnjuje marsikatero videnje iz prve knjige, s katerim se ne strinjaš oz. dvomiš vanj. lpvoda

PS: knjige razlagajo: popolno življenje z naravo v vseh pogledih ne samo o umetni svetlobi, ker dokler ne spoznaš naravo ne moreš soditi o zdravi prehrani in marsičem drugem.
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Oldi



Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16
Prispevkov: 858
Kraj: Cerklje na gorenjskem

PrispevekObjavljeno: 12 Dec 2017 14:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iščem nekoga oziroma več soexperimentatorjev, predvsem z znanjem hidroponike. Imam utiliti prostor s cca 16 do 18°C in bi gojil solato in motovilec.
Sam bom lahko ponudil:
-Spektrometer, ki bo meril vse živo, tudi količino svetlobe na pisamezni klorofil. Gradnja lepo napreduje, še kak dan in bo kalibriran.
-Znanje in bogate elekktrotehniške izkušnje.

To dvoje in nabor LEDic iz Kitajske, kjer lahko sila poceni dobiš robo z napako ali kak višek iz proizvodnje (recimo zadnji krik mode modre z rdečim fosforjem 200 realnih W moči za 15€ http://www.ebay.com/itm/321834649301 ), ki pa je po analizi ponavadi zelo uporabna, bo zagotovilo hiter odziv in ustvarjanje luči skoraj poljubnega spektra.

Najprej pa bo treba prečesati raziskave in jih kritično ovrednotiti, recimo:
Tole zanimivo primerjavo sem našel. RYB je neverjetno boljša tudi od BRB, ki je zelo podobna, slednja ima več modre in manj rumene. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5377472/#!po=20.3125
SRB ima povsem napačne valovne dolžine rdečih LEDk, ali pa so prave in zato tako slabi rezultati. Je pa v tabeli odstotkov glede na optimalno osvetlitev navedeno tudi 680nm, ki jih na grafu ni.

Bo pa treba narediti korak naprej, PAR meritev je recimo po moje brez veze, kar trdijo tudi tule https://www.inda-gro.com/IG/sites/default/files/pdf/McCree%201972%20Revisited.pdf

Realno gledano je situacija še veliko hujša, samo si niso upali McCreeja povsem sesuti.
Predvsem imam v mislih vpliv kombinacije valovnih dolžin, recimo malo zelene v modro-rdeči konstelaciji naj bi krepko povečalo pridelek. Skratka smo na spolzkem terenu.

Ob pomoči spektrometra in LED diodk bi lahko hitro in dokaj poceni naredil poljubni spekter. Ali si zainteresiran za raziskavo v tej smeri, hidroponska solata bi bila verjetno optimalna za to, jaz pa o hidroponiki pojma nimam.

Še nekaj linkov na moje nedavne teme.
http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about2428-0-asc-88.html
https://slo-tech.com/forum/t711794
http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=18&t=70557


Nazadnje urejal/a Oldi 13 Dec 2017 12:00; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Oldi



Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16
Prispevkov: 858
Kraj: Cerklje na gorenjskem

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2017 11:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede eko bio oh in sploh in tem kar je @metuljc malo više napisala:
Ne vem kaj je zdravstveno bolj neoporečno, hidroponsko gnojilo ali drek iz kravje riti, ki je pižrla vsemogoče zadeve.
Glede polnovrednosti solate sem prebral študije, kjer so ugotovili, da se da zadeve uravnavati z razmerji valovnih dolžin svetlobe in doziranjem gnojenja, recimo teden pred pobiranjem ji daš samo vodo in bo imela bistveno manj nitratov. Skratka verjamem, da je solata lahko boljša kot na soncu na sonaravni način, samo jaz bi moral naštudirati kup raziskav, en poznavalec bi jih pa samo prebral in bi mu bilo takoj vse jasno.
Če samo preveč pognojiš in dvigneš temperaturo na optimalno za divjo rast, boš imel pridelek trikrat prej ampak bo plastik fantastik. Moje ambicije so ravno kontra, če mi uspe, da raste 1m^2 solate za 1€/mesec mi ni problem 2 meseca čakati na optimalno kakovosten pridelek.
Skratka rabili bi tudi nekoga, ki bi lahko solato na šverc pomeril na vsebnost vsemogočih substanc.


Nazadnje urejal/a Oldi 13 Dec 2017 11:52; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2017 11:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oldi, sicer nimam kaj pametnega prispevati k tvoji raziskavi - razen - da izrazim zanimanje in strinjanje z razmišljanji.

Tole:
Citiram:
da se da zadeve uravnavati z razmerji valovnih dolžin in doziranjem gnojenja

je to uravnavanje valovnih dolžin svetlobe?

Imamo kar nekaj kemikov na forumu, upam, da bo kateri lahko naredil meritve. Tvojih vzorcev in še kakšnih, ki rastejo v "navadnih" pogojih.
Kakšno sposobnost vezanja ima solata, hmm? Če bi recimo gojil alge klorela, bi bila njihova čistost v nadzorovanjih pogojih zagotovo višja kot v bazenih npr. na kitajskem. Solata ni klorela - ali pač?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2017 12:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oldi je napisal/a:
Glede eko bio oh in sploh in tem kar je @metuljc malo više napisala.


Spoštujem tvoje početje, očitno si, kot praviš, človek elektro stroke, z zanimajnem bom spremljala tvoje poskuse in rezultate, verjemi.

Ampak, rastline so živa bitja, različni genskih zasnov, različnih odzivov na stresorje iz okolja, pod vplivom različnih intenzitet in kvalitet svetlobnega spektra razvijejo različne količine fotosintetskih pigmentov (ker gre za semenke, so to klorofil a, klorofil b, ksantofil in beta karoten), različno izrabljajo razpoložljive minerale, ti se med seboj ovirajo pri privzemu v rastlino, biološka razpoložljivost je lahko ob enaki vsebnosti v mediju različna, manjka lahko kak mineral v sledeh, recimo bor, UV svetloba, ki so ji rastline izpostavljene v naravi je pomembna, količlina CO2 v zraku tudi, pa vlaga v zraku (odprtost listnih rež je v neposredni povezavi z njo) in še bi se našlo. Kot gotovo veš, iz tega sledi, da se rastline ne vedejo kot mehanske naprave, katerih delovanje lahko vnaprej nastavimo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2017 13:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S temle pisanjem ne bom prispevala k razvoju vzgoje rastlin v umetnih pogojih, vendar moram povedati, kar mi leži na duši. Obljubim, da potem ne bom več smetila...

Po vsem poglabljanju v svet rastlin in živali, ki v zvezi s pridelavo zelenjave pri meni intenzivno poteka zadnjih 15let, sem vedno bolj prepričana, da se "ta prava hrana" lahko pridela le na čimbolj naraven način. To pa zato, ker so v naravi vsi organizmi izpostavljeni vplivom druge žive in nežive narave. V naravi vsi med seboj nekako sodelujejo in vplivajo drug na drugega in se skupaj spreminjajo/razvijajo. Tudi človek je del tega naravnega procesa.

Problem pri človekovem ukvarjanju z naravo je ta, da ne vidi/pozna vse narave, zato se ukvarja samo z drobci, ki mu jih je uspelo do tega trenutka spoznati/odkriti. In na podlagi teh drobcev hoče naravo popraviti/izboljšati. To pa je pogubno početje, kar se kaže na vseh področjih.

Kako je zadeva kompleksna samo tale zanimivost:
- že kar nekaj časa se ukvarjam s fenomenom prsti, korenin, mikroživlja v tleh... Prst z vsem mikro življem deluje pri rastlinah podobno kot črevo pri človeku. Ravno tako kot mikroorganizmi v črevesju živali/človeka pripravljajo hrano v tako obliko, da jo telo lahko uporabi, tudi mikroorganizmi v živi prsti pripravljajo snovi, ki jih potem rastlina lahko uporabi. In, da bo zadeva še bolj zanimiva: odkrili so, da so si mikroorganizmi v tleh in v našem črevesju precej podobni in, da s hrano, ki je rastla na zgoraj opisani način, v naše telo vnesemo tudi nekaj teh "zemeljskih" mikroorganizmov... In zna biti, da tudi ti potem sodelujejo pri naši prebavi...

Bolj ko se poglabljam v Naravo, bolj vem, da nič ali bore malo vem. Zato sem prepričana, da bom lahko vzgojila kar najbolj pravo hrano samo tako, da se bom kar najmanj vtikala v njeno in okoliško življenje. Tako bom dopustila, da bo rastlina vsebovala vse, kar potrebujem.

Kar se tiče slabih stvari, ki jih vsebujejo rastline in živali, pa je edini pravi način ta, da očistimo naše okolje. Potem bomo vsi čisti, oziroma samo naravno umazani.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Oldi



Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16
Prispevkov: 858
Kraj: Cerklje na gorenjskem

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2017 13:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z obema se pretežno strinjam, daleč premalo vemo, da bi vedeli, kaj zares delamo. Pri raziskavah moraš pa imeti pod kontrolo vse parametre, da lahko oceniš vpliv n-tega, ki ga spreminjaš.
Lep primer je vreme, včasih je bilo sila nepredvidljivo, danes pa neverjetno dobro zadanejo. Tudi rastline bomo enkrat tako dobro razumeli.

V bistvu se pa ne gre za tako znanost, samo več glav več ve in skupaj lahko pridemo nekam in od oka vemo, kje smo. Recimo moji motovilčki eni fajn rastejo, drugi ne, o tem še nisem pisal, pa pojma nimam zakaj, premalo vem, zato so rezultati raziskave skoraj nični. Vse to naj bi delali iz veselja do raziskovanja, zaradi sreče, ko ti recimo zadeva pri polovici moči daje boljše rezultate.

metuljc je napisal/a:

Ampak, rastline so živa bitja, različni genskih zasnov, različnih odzivov na stresorje iz okolja, pod vplivom različnih intenzitet in kvalitet svetlobnega spektra razvijejo različne količine fotosintetskih pigmentov (ker gre za semenke, so to klorofil a, klorofil b, ksantofil in beta karoten), različno izrabljajo razpoložljive minerale, ti se med seboj ovirajo pri privzemu v rastlino, biološka razpoložljivost je lahko ob enaki vsebnosti v mediju različna, manjka lahko kak mineral v sledeh, recimo bor, UV svetloba, ki so ji rastline izpostavljene v naravi je pomembna, količlina CO2 v zraku tudi, pa vlaga v zraku (odprtost listnih rež je v neposredni povezavi z njo) in še bi se našlo. Kot gotovo veš, iz tega sledi, da se rastline ne vedejo kot mehanske naprave, katerih delovanje lahko vnaprej nastavimo.

Po planu naj bi spektrometer, ki ga delam, meril svetlobni tok, ki ga vsrka vsak od navedenih fotosintetskih elementov, pri klorofilih ločeno modri, zeleni in rdeči del. Hudič je, ker ne dobim pravih podatkov oziroma še premalo vem.

Če bo dovolj energije, bi naredil 8 kanalni regulator toka v LEDice, nastavljal bi ga prek Androida, lahko bi nastavil počasni zagon zjutraj, z drugačnim spektrom kot opoldne. Da različnih avtomatskih časovno, barvno, inzenzitetnih shem ne omenjam.
Pa seveda vlažnost, CO2, ventilator..

Eno zanimivo primerjavo med fluorescenco in LED sem našel, pridelek so tudi poiskušali. Sicer gre za proizvajalca LED luči http://illumitex.com/effects-t5-fluorescent-vs-led-f3-spectrum-vs-led-x5-spectrum-two-lettuce-varieties-using-identical-light-intensities-white-paper-1159
F3 je klasična 660 450nm v razmerju približno 7:1, X5 pa je kombinacija 660 in tople bele (zelo malo modre in veliko rumene)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Vzgoja sadik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.