|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 05 Okt 2017 15:51 Naslov sporočila: |
|
|
MijaLan je napisal/a: | Jaz bi tudi dala svoje v loncih na prezimovanje - kakšne izkušnje imate drugi? |
Jaz imam mešane občutke. Prezimim jih, a nimam primernega prostora za oživljanje, zato je zame bolj primerno vsako leto začeti znova. Kakšni gojitelji pa čisto lepo uspejo s prezimljanjem.
V službi na okenski polici (severna lega, torej brez sonca) mi na primer celo leto počasi, a lepo uspeva sorta Grandpa's Home Chilli.
Saj škoditi ne more, le prostor ti lahko po nepotrebnem zaseda. No, pa tudi uši zelo rade prezimijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 05 Okt 2017 15:53 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče zgolj debata... a čilije prerežete za sušenje na prostem, al pustite take kot pač so...?
Glede mojih prezimnih izkušenj pa lahko povem le to, da jih praviloma skoraj nič ne obrežem ko gredo v zimsko spanje. Zalivanje je zmerno, obrezujem pa po potrebi. Zagotovila da rastlina zimo dejansko preživi pač ni.
Do sedaj imam dobre izkušnje s Habanerom, Morugo in Savino. Med tem ko druge sorte zime niso ravno marale preveč in so se ali posušile ali pa so naslednjo sezono zgolj rastle, efekta pa ni bilo.
Letos bom (glede na prostorsko omejitev) vsekakor prezimoval tri leta starga mešančka lemon dropa in bogsigavedi česa še, ter po enega habanera, savino in morugo.
To je to.
Nazadnje urejal/a Zelenc 05 Okt 2017 15:57; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 05 Okt 2017 15:56 Naslov sporočila: |
|
|
Prerežem seveda, sicer znajo znotraj plesneti. Predvsem debelostenski imajo take težave. Tankostenski sredi poletja pa se posušijo tudi brez rezanja, a morajo biti malo več časa na soncu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 05 Okt 2017 15:59 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel je napisal/a: | ...tankostenski sredi poletja pa se posušijo tudi brez rezanja, a morajo biti malo več časa na soncu. | To se je pri meni letos dogajalo pri lemon dropu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 06 Okt 2017 07:54 Naslov sporočila: |
|
|
MijaLan je napisal/a: |
Jaz bi tudi dala svoje v loncih na prezimovanje - kakšne izkušnje imate drugi? |
Jaz sem do sedaj dvakrat prezimoval. Precej neuspešno. Letos bom mogoče pustil 2-3 zanimive primerke. Pri meni so tiste rastline, ki so prezimovale, slabo rastle in malo obrodile. Brez razlike ali so bile obrezane ali ne. Spomladi so bile vse presajene. Nekje sem prebral, da čili rodi maksimalno 4 leta. Vsako leto manj.
Zadnja bandima (če ne bodo tisti v rastlinjaku še kaj dozoreli):
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
thag
Pridružen/-a: 22.02. 2016, 20:05 Prispevkov: 345 Kraj: Malija/ Izola
|
Objavljeno: 06 Okt 2017 12:51 Naslov sporočila: |
|
|
Lani sem prezimil samo mojega cayennskega, ki se je letos cez zimo posusil ( sem pozabil zalivat verjetno ) letosnjo zimo sem prezimil nekaj cilijev, in nekaj se jih je posusilo. Mislim, da od 6h prezimljenih so se 3 posusili. Od prezivelih pa trinidad moruga scorpion, letos ni obrodila niti enega, in je zdaj ze skoraj vse liste izzgubila, je nekaj bolana in mislim, da je njen cas. Ostali pa so se obnovili, zrasli in obrodili. Sem pa jih pred zimo porezal.
Se se odlocam, kaj bo letos prezimilo, bojda, rocotto je zelo vzdrzna raslina in sem razmisljal ga postaviti namesto benjamina ahah _________________ http://myminiwondergarden.blogspot.si/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MijaLan
Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04 Prispevkov: 736 Kraj: Ljubljana/Vipavska
|
Objavljeno: 06 Okt 2017 18:07 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za izkušnje. Veliko ne bomo izgubili, če bomo poskušali svojih pet korenjakov varno pospremiti skozi zimo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
thag
Pridružen/-a: 22.02. 2016, 20:05 Prispevkov: 345 Kraj: Malija/ Izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
MijaLan
Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04 Prispevkov: 736 Kraj: Ljubljana/Vipavska
|
Objavljeno: 06 Okt 2017 21:10 Naslov sporočila: |
|
|
thag je napisal/a: | Samo ne pozabiti zalivati |
Mhm. To šolo smo že dali skozi! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 08 Okt 2017 11:17 Naslov sporočila: |
|
|
Eno vprašanje glede vlaganja v kis - dodajate tudi rastlinsko olje v mešanico vode in kisa ali ne? Jest do zdej olja še nisem, sem pa bral da je tudi to pri nekaterih v praksi.
Se to obnese? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 08 Okt 2017 12:58 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam samo kis, vodo, sladkor in sol, brez olja.
Olje smo včasih dodajali v mešanico ko smo vlagali paprike, vendar opustili ker se je zgodilo da je bil na kozarcu potem masten rob, pa se ni dobro zaprl pokrov.
Ko smo že pri čilijih, rocoto red se je spomladi poslovil, pred tem iz stebla pognal še zadnji poganjek, kateri se je kasneje pod svojo težo odlomil, pa sem ga potaknil zraven v lonec, in kot kaže nekaj bo iz njega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 08 Okt 2017 19:00 Naslov sporočila: |
|
|
za pripravo kisanja paprik in čilijev: najprej kuham cca 10 min kis, vodo sol in sladkor ter žličko olja. dodam še nekaj lorberja, več popra v zrnu, čebulček in nekaj strokov česna. to se kuha cca 10 min. potem to precedim in v to tekočino dam paprike ali čilije naj vrejo od 3- 5 min (več mi je vse premehko). v čiste kozarce dam nekaj novih zrn popra in lorberja, kuhane plodove polovim z zajemalko v posodo, da se malo ohladijo in jih potem maksimalno lepo zložim v kozarce, nato zalijem z tekočino kjer so se plodovi kuhali. malo počakam, da se plodovi "napijejo", potresem in dolijem ter zaprem in obložim z dekico.
olje lepo "oglanca" plodove in so veliko bolj okusni.
precedim zato da se mi ne dela neka čudna mezga v kozarcih, ker česen in čebula tudi v kozarcih stalno "delajo" in čez je okus moteč. lpvoda
PS: shranek zdrži več let in je kot bi bil pravkar narejen
PS: na vrhu kozarca dodaj-zagozdi navzkriž 2 sterilni paličici, da ne "plavajo", ker ti bodo mehki. če plodove lepo zagozdiš pri zlaganju ne rabiš nobenih paličic. lpvoda
PS: sedaj sem opazila in se oproščam to je že recept in ne paše v ta predal. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Okt 2017 19:25 Naslov sporočila: |
|
|
T.P., lep grm si dobil
Koliko let pa ima sedaj? _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 08 Okt 2017 22:27 Naslov sporočila: vložene.. |
|
|
Pozdrav
O, Voda, o, hvala, super uporabno
Lepo bodi, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 09 Okt 2017 07:18 Naslov sporočila: |
|
|
Hej mfranc, v tretjem letu je bil, pa sem ga zgleda malce preveč obrezal Spomladi se je poslovila tudi pimenta da neyde, katera pa je šla v četrto leto...No ja, bo pa vsaj malce več prostora za "ta mlade" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 56, 57, 58 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 56, 57, 58 Naslednja
|
Stran 51 od 58 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|