|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Avg 2017 02:47 Naslov sporočila: |
|
|
Jest, k sem velik tradicionalist , imam letos tudi crtaste paradajze (zelene z rumenimi progami), pa crne. Slednji mi delajo najvec preglavic. Sem upala, da bodo s casom postali rdeci, vendar so samo vedno bolj crni. Me prav skomina enega probat... Tako jih kar puscam na rastlini...
Nisem jest za te novotarije.
Ali obstaja kaksna moznost, da postanejo rdeci? Ce jih skuham, kaksne barve bo omaka? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Avg 2017 07:31 Naslov sporočila: |
|
|
Kate, tistega, ki je prvi na najbolj spodnji vejici, preveri, če je enako trd kot ostali, potem pa ga kar odtrgaj in prereži. V sredi je zagotovo rdeč, tako, da bo omaka iz takih paradižnikov rdečkasta, ne pa taka kot iz rdečih, seveda. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 16 Avg 2017 10:06 Naslov sporočila: |
|
|
Kate, moji ta črni imajo temno rdeče meso in zelen gel s peškami. Omakca je rdeča, kot je treba. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 20 Avg 2017 20:48 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni se na nekaterih paradižnikih na prostem že začenjajo kazati znaki bolezni. Pri Black Sarah in Red zebra sem danes porezal kar nekaj listov.
Hladnejše, daljše noči in močnejše rose bodo verjetno kmalu terjale svoj davek. Na srečo so plodovi zaenkrat še zdravi.
Najbolje se mi pa držijo pelati: Goldfish, Auria in San Marzano ( na sliki ).
Slednji je letos res lepo poln, precej bolj kot lani. No, saj so vsi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 20 Avg 2017 22:30 Naslov sporočila: |
|
|
Ah, pri meni obolevajo že kar lep čas. Nič ne ukrepam, razen da bolne liste odstranjujem. Plodovi še lepo zorijo in so zdravi. Bolezen je tudi na steblih in rastline prav dolgo ne bodo.
Me je to obolevanje presenetilo. Bom videla drugo leto, če je to zaradi lokacije, ki je bistveno bolj vlažna kot moja prejšnja. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
julijak
Pridružen/-a: 25.01. 2015, 19:18 Prispevkov: 146 Kraj: Ormož, 183 nmv
|
Objavljeno: 21 Avg 2017 07:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, pri meni isto. Pri kakšnih treh sem opazila plesen. S tem, da so stebla še v redu, listi pa obolevajo in jih trgam stran. Bom morala nad njimi dati neprepustno folijo, da bodo zdržali vsaj do konca septembra. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
thag
Pridružen/-a: 22.02. 2016, 20:05 Prispevkov: 345 Kraj: Malija/ Izola
|
Objavljeno: 21 Avg 2017 19:35 Naslov sporočila: |
|
|
Kako lepo !!!
Moji paradajzi niso niti pol tako lepi! so dokaj polni ma...
Se morem pa lotit semena shranjevat preden bo prepozno.
Naslednje leto bom pa vse dal pod zatirko, ki pri cilijih vidim kaksna je razlika _________________ http://myminiwondergarden.blogspot.si/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Avg 2017 19:56 Naslov sporočila: |
|
|
Moji zapoznelci pa so tik pred glavnim zorenjem. Zdaj jih je že preveč za sproti in se pripravljam na prvo kuhanje mezge. Zaenkrat so zdravi. Le pri nekaterih sortah spodnji listi začenjajo rumeneti. Jih pa kar pogosto škropim z mešanico kefirja/mleka/vode ali pa sode/vode. Poškropim jih takoj po dežju, ko so rastline še mokre. Če ni dežja, pa enkrat na teden zgodaj zjutraj. Rasetjo zunaj in niso pokriti. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JERCA
Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13 Prispevkov: 146 Kraj: DOLENJSKE TOPLICE
|
Objavljeno: 22 Avg 2017 14:44 Naslov sporočila: |
|
|
Meni pa v rastlinjaku ne zorijo tako, kot bi lahko. Rastline so še polne zelenih plodov, ki čakajo(ne vem koga. )Pred časom so se ustavili, barv pa ni in ni. Takoj ko se malo obarvajo, jih odtrgam, da ima rastlina moč za nadaljne plodove, vendar gre vse skupaj počasi.
Kaj bi jim manjkalo? Mislim da smo o tem že enkrat govorili.....
Vodo imajo, vroče je bilo.... spomladi so bili močno pognojeni, kasneje ne več, le Protifert, enkrat kalcij in parkrat špricani s sodo. Imate kakšen predlog? Pri meni se sezona ponavadi kmalu zaključi. Noči so že hladne in vlažne. _________________ JERCA- nekdanja ERIENNE |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 24 Avg 2017 16:00 Naslov sporočila: |
|
|
Očitno se sezona sušenja paradižnikov še ni končala. Danes, ko sem prišel iz službe, sem hitro narezal še en pladenj, pokril z gazo in dal ven na sonce.
Letos so res izjemni pogoji za to. Vremenski in zaradi količine pridelka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 24 Avg 2017 16:39 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej Banko, a si jih dal sušit kar tako, samo prerezane a si kaj odstranil (npr. peške z gelom, "trn", kožico, ...)? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 24 Avg 2017 16:57 Naslov sporočila: |
|
|
Nič posebej nisem kompliciral. Trna seveda nisem uporabil, pa malo sredine je pri nekaterih večjih ostalo.
Odrezal sem najprej spodnji del, približno 1/4, pa potem še 3 ali 4x kakšen centimeter in pol debele kose naokoli paradižnikove osi.
Pri manjših pelatih pa lahko samo izrežeš trn ven na "V", pa potem sadež prerežeš po sredini, da dobiš dve simetrični polovici.
Potem sem pa te kose zložil na pladenj tako, da je bila kožica spodaj, da se sok ne izceja ven - se zasuši v svoji "lupini".
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 24 Avg 2017 19:46 Naslov sporočila: |
|
|
postopek za sušenje poteka tako, da pelato, pravim pelato paradižnik prerežeš po dolgem na deski na 4 ali tri ali dva dela. položiš, da se ne dotikajo na pladanj z papirjem za peko, posoliš in daš na sonce. pokrivat ne rabiš, ker muha in druga mrčes ne gre na slano. nobenega obrezovanja ni potrebno in res uporabiš pelate, ker ti imajo tršo lupino in nimajo veliko gela. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 24 Avg 2017 23:14 Naslov sporočila: |
|
|
Prosim za pomoc...
- tile paradizniki prav zdaj zorijo v nasem vrtu. Rastline so zrastle nekje med 150 in 180 cm v visino in so zelo plodne, plodovi so "dolgi" dobrih 6 cm, vsi imajo znacilno konico.
Seme je sosedino, zanima pa me, katere sorte je? Soseda tega ne ve. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 25 Avg 2017 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me...
po nekaj letih preizkušanja se bomo, kot kaže, pri nas ustalili na kombinaciji Marianna's peace + Black and brown boar + Indian stripe.
Zdaj pa bi poleg teh želeli še vsaj eno sorto, ki izrazito dobro prenaša visoke temperature in mirno naprej cveti in zori v takih razmerah.
Pa da so to hkrati lepo mesnati paradajzki (kakor ti našteti) - ne rabijo bit ogromni (tudi BBB ni), le da je dosti mesa in izrazit okus, kar je skupno vsem naštetim.
Prosim za vaše izkušnje. Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 58, 59, 60, 61, 62 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 58, 59, 60, 61, 62 Naslednja
|
Stran 59 od 62 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|