Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Shranjevanje paradižnika za zimo v pepelu
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18776
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 07 Jun 2017 06:16    Naslov sporočila: Shranjevanje paradižnika za zimo v pepelu Odgovori s citatom

Bodika se je potrudila in mi prinesla v branje članek iz revije - Pomagaj si sam ( št.25,2017 datum 29,5,2017)

V tem članku avtorica Mateja A. Hrastar povzema lastne izkušnje s poskusnim shranjevanjem paradižnika v lesnem pepelu.

Tak način naj bi bil splošno uveljavljen v srednjem veku in še prej in deloma kasneje, vse do pojava hladilnikov. Tako se je shranjevalo tudi mesnine, sire in še kaj. Avtorica je recept preverila sama, sicer na trgovinskih eko-paradižnikih. Po štirih mesecih so se paradižniki nekoliko skrčili, ne pa nagubali in imeli normalno dober okus. Velja poskusiti, jaz bom prav gotovo. Samo ne vem, če letos. Lanskega pepela nimam več, če bo jesen ustrezna za paradižnike, pa tudi ne bo treba kuriti kamina . Confused

Navodilo:

- vzamemo izključno lesni pepel od bukovih, brezovih drv ali drv sadnih dreves (nikakor tistega od lesnih odpadkov).
- ga presejemo, da izločimo večje drobce
- posujemo 5 cm na debelo na dno posode
- nanj postavimo paradižnike (po moje jih ne škodi oprati, jih je pa treba potem osušiti) s "pecljem" (delom, kjer je pecelj bil) navzdol
- dobro prekrijemo s pepelom
- nadaljujemo, dokler imamo še kaj paradižnika in pepela.

V reviji je tudi mnenje strokovnjakinje o takem načinu konzerviranja in še marsikaj. Upam, da se še najde na policah.


Nazadnje urejal/a muha 16 Sep 2017 18:26; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4235
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 07 Jun 2017 07:43    Naslov sporočila: Re: Shranjevanje paradižnika za zimo v pepelu Odgovori s citatom

Tudi na nasem koncu so tako hranili hrano. Za paradiznik se nisem slisal, za klobase in salame pa vem. Sem jih imel priliko poizkusiti in so bile zelo dobre,
smo jih zmazali Very Happy. Dodal bi le, da se je (na nasem koncu) tako hranilo mesnine le v krusni peci ( hlad! ) v bukovem pepelu - in preko poletja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9311
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Jun 2017 08:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz se spomnim takega načina, kot ga opisuje mravlja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7774
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Jun 2017 09:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole je pa zlata vredno in bom gotovo poskusila. Sem spomladi nafehtala kar nekaj lesnega pepela. Ga bom shranila. Muha, ače ti ga bo jeseni manjkalo, ti ga bom dala jaz...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18776
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2017 09:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos je idealno leto za prvi poskus.

Paradižniki so zdravi, mraza pa dovolj, da smo že pričeli kuriti v kaminu in proizvajati pepel. Tvegala bom nekaj najlepših plodov v upanju, da bodo zdravi in okusni počakali do novega leta. V članku piše, naj bi jih po priporočilu mednarodne zdravstvene organizacije tako shranjevali do 3 mesecev. Če bodo čez 3 mesece še v redu, bom na svojo odgovornost čas še malo raztegnila Embarassed .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7992
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2017 09:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, tole je pa zanimiv način shranjevanja. Pepel še imam, samo kaj, ko moje blede paradižnike pere dež dan na dan, drugih pa nimam Rolling Eyes
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18776
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2017 11:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami: razmišljala sem, da bi najbrž lahko dala v pepel tudi nekaj napol zelenih paradižnkov, domnevam, da bi lepo dozoreli. Se pravi takih, ki že kažejo malo barve ali je vsaj opaziti "zvezdne žarke" svetlejše barve, ki potekajo od muhe navzven (info. Ivčk) . Jasno, da bom preverila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7992
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2017 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, Muha, to bi pa lahko tudi jaz preverila Smile
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18776
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2017 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, in potem sledi slika košarice domačih paradižnikov na novoletni mizi, a ne? Pa, saj nama ne bodo verjeli. Rekli bodo, da sva fotografilari kakije Rolling Eyes Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4235
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2017 13:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V kolikor imate pepel bukovih drv, le poizkusite, ce pa za kurjavo uporabljate "vse zivo" (odpadni les, vezane plosce...), bi pa tako hranjenje znalo biti problematicno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7992
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2017 14:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mravlja, hvala za dobronamerno opozorilo, ampak toliko časa sva pa z Muho že na svet', da to veva Wink Wink
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4235
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2017 16:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ah, ne, mami, za "stare sablje" se ne bojim Wink

Je pa danasnja "kosmopolitanska vzgoja" meni, milo receno, nekam "cudna" (macek se ne susi v mikrovalovki, +, + ... ) in se mi zdi, da pospeseno izgubljamo stik z obicaji, navadami, naravo... potem pa kaksno recem (tudi doma Laughing ) in zapisem ... Kdo bi razumel?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18776
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2017 18:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami je napisal/a:
Mravlja, hvala za dobronamerno opozorilo, ampak toliko časa sva pa z Muho že na svet', da to veva Wink Wink


Res je! Very Happy
Ampak zato mimogrede pozabiva, da vsi te šole še niso dali skozi Embarassed . Mravlja, hvala za opozorilo, sem dopolnila v prvem prispevku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7992
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2017 12:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tale krepki solkanc je šel v pepel v septembrskem deževju.


Nekaj temnih Black moore in en zapoznel vipersneperček malo kasneje...


Takole so izpolnili svojo življenjsko nalogo:



Okus je bil zelo dober, seveda pa ne več poletni. Sem si privoščila lepo paradižnikovo pojedino, zadnjo letos. V pepelu imam še nekaj češnjevcev, na vrtu sem včeraj pobrala zadnje, srednje debele. Če bodo lepo zoreli, brez "skritih napak", bo za skromno popestritev jedilnika.
Pri enem sem spregledala gnilobo ali pa je imel "skrito napako". V pepelu je popolnoma zgnil, ostal je moker pepel in nekaj mehkega mokrega, mušic pa ni bilo.
Zaenkrat se shranjevanje/zorenje v pepelu obnese zelo dobro.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18776
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2017 16:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri meni je še vedno ... bom, bom ... a nekako ne pride na vrsto Embarassed . Si me spodbudila, da jih nekaj dam v pepel še ta vikend. Letos bi bilo res škoda ne probat, ko so vsaj po zunanjem videzu lepi in zdravi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.