|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Jun 2017 06:16 Naslov sporočila: Shranjevanje paradižnika za zimo v pepelu |
|
|
Bodika se je potrudila in mi prinesla v branje članek iz revije - Pomagaj si sam ( št.25,2017 datum 29,5,2017)
V tem članku avtorica Mateja A. Hrastar povzema lastne izkušnje s poskusnim shranjevanjem paradižnika v lesnem pepelu.
Tak način naj bi bil splošno uveljavljen v srednjem veku in še prej in deloma kasneje, vse do pojava hladilnikov. Tako se je shranjevalo tudi mesnine, sire in še kaj. Avtorica je recept preverila sama, sicer na trgovinskih eko-paradižnikih. Po štirih mesecih so se paradižniki nekoliko skrčili, ne pa nagubali in imeli normalno dober okus. Velja poskusiti, jaz bom prav gotovo. Samo ne vem, če letos. Lanskega pepela nimam več, če bo jesen ustrezna za paradižnike, pa tudi ne bo treba kuriti kamina .
Navodilo:
- vzamemo izključno lesni pepel od bukovih, brezovih drv ali drv sadnih dreves (nikakor tistega od lesnih odpadkov).
- ga presejemo, da izločimo večje drobce
- posujemo 5 cm na debelo na dno posode
- nanj postavimo paradižnike (po moje jih ne škodi oprati, jih je pa treba potem osušiti) s "pecljem" (delom, kjer je pecelj bil) navzdol
- dobro prekrijemo s pepelom
- nadaljujemo, dokler imamo še kaj paradižnika in pepela.
V reviji je tudi mnenje strokovnjakinje o takem načinu konzerviranja in še marsikaj. Upam, da se še najde na policah.
Nazadnje urejal/a muha 16 Sep 2017 18:26; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 07 Jun 2017 07:43 Naslov sporočila: Re: Shranjevanje paradižnika za zimo v pepelu |
|
|
Tudi na nasem koncu so tako hranili hrano. Za paradiznik se nisem slisal, za klobase in salame pa vem. Sem jih imel priliko poizkusiti in so bile zelo dobre,
smo jih zmazali . Dodal bi le, da se je (na nasem koncu) tako hranilo mesnine le v krusni peci ( hlad! ) v bukovem pepelu - in preko poletja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Jun 2017 08:03 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz se spomnim takega načina, kot ga opisuje mravlja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Jun 2017 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je pa zlata vredno in bom gotovo poskusila. Sem spomladi nafehtala kar nekaj lesnega pepela. Ga bom shranila. Muha, ače ti ga bo jeseni manjkalo, ti ga bom dala jaz... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 16 Sep 2017 09:29 Naslov sporočila: |
|
|
Letos je idealno leto za prvi poskus.
Paradižniki so zdravi, mraza pa dovolj, da smo že pričeli kuriti v kaminu in proizvajati pepel. Tvegala bom nekaj najlepših plodov v upanju, da bodo zdravi in okusni počakali do novega leta. V članku piše, naj bi jih po priporočilu mednarodne zdravstvene organizacije tako shranjevali do 3 mesecev. Če bodo čez 3 mesece še v redu, bom na svojo odgovornost čas še malo raztegnila . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 16 Sep 2017 09:56 Naslov sporočila: |
|
|
Hm, tole je pa zanimiv način shranjevanja. Pepel še imam, samo kaj, ko moje blede paradižnike pere dež dan na dan, drugih pa nimam _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 16 Sep 2017 11:05 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami: razmišljala sem, da bi najbrž lahko dala v pepel tudi nekaj napol zelenih paradižnkov, domnevam, da bi lepo dozoreli. Se pravi takih, ki že kažejo malo barve ali je vsaj opaziti "zvezdne žarke" svetlejše barve, ki potekajo od muhe navzven (info. Ivčk) . Jasno, da bom preverila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 16 Sep 2017 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, Muha, to bi pa lahko tudi jaz preverila _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 16 Sep 2017 12:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, in potem sledi slika košarice domačih paradižnikov na novoletni mizi, a ne? Pa, saj nama ne bodo verjeli. Rekli bodo, da sva fotografilari kakije |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 16 Sep 2017 13:34 Naslov sporočila: |
|
|
V kolikor imate pepel bukovih drv, le poizkusite, ce pa za kurjavo uporabljate "vse zivo" (odpadni les, vezane plosce...), bi pa tako hranjenje znalo biti problematicno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 16 Sep 2017 14:39 Naslov sporočila: |
|
|
Mravlja, hvala za dobronamerno opozorilo, ampak toliko časa sva pa z Muho že na svet', da to veva _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 16 Sep 2017 16:50 Naslov sporočila: |
|
|
ah, ne, mami, za "stare sablje" se ne bojim
Je pa danasnja "kosmopolitanska vzgoja" meni, milo receno, nekam "cudna" (macek se ne susi v mikrovalovki, +, + ... ) in se mi zdi, da pospeseno izgubljamo stik z obicaji, navadami, naravo... potem pa kaksno recem (tudi doma ) in zapisem ... Kdo bi razumel? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 16 Sep 2017 18:28 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami je napisal/a: | Mravlja, hvala za dobronamerno opozorilo, ampak toliko časa sva pa z Muho že na svet', da to veva |
Res je!
Ampak zato mimogrede pozabiva, da vsi te šole še niso dali skozi . Mravlja, hvala za opozorilo, sem dopolnila v prvem prispevku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 13 Okt 2017 12:50 Naslov sporočila: |
|
|
Tale krepki solkanc je šel v pepel v septembrskem deževju.
Nekaj temnih Black moore in en zapoznel vipersneperček malo kasneje...
Takole so izpolnili svojo življenjsko nalogo:
Okus je bil zelo dober, seveda pa ne več poletni. Sem si privoščila lepo paradižnikovo pojedino, zadnjo letos. V pepelu imam še nekaj češnjevcev, na vrtu sem včeraj pobrala zadnje, srednje debele. Če bodo lepo zoreli, brez "skritih napak", bo za skromno popestritev jedilnika.
Pri enem sem spregledala gnilobo ali pa je imel "skrito napako". V pepelu je popolnoma zgnil, ostal je moker pepel in nekaj mehkega mokrega, mušic pa ni bilo.
Zaenkrat se shranjevanje/zorenje v pepelu obnese zelo dobro. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 13 Okt 2017 16:11 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni je še vedno ... bom, bom ... a nekako ne pride na vrsto . Si me spodbudila, da jih nekaj dam v pepel še ta vikend. Letos bi bilo res škoda ne probat, ko so vsaj po zunanjem videzu lepi in zdravi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|