|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Maj 2017 11:45 Naslov sporočila: "Špinača" iz nadomestnih rastlin |
|
|
Danes bomo že tretjič to pomlad jedli "špinačo", čeprav gojene na mojem vrtu ni.
Sestavine: -regačica, 1/4, blitva 1/4, vrtna loboda 1/4 čemaž 1/4. Priprava po receptu za špinačo Felicite Kalinšek.
Vse zelene dele poparimo, odcedimo (odcejeno vodo spravim za zalivanje vrta) , nasekljamo.
V posodi na malo stopljenega masla na hitro popražimo žlico ostre moke, zalijemo z mlekom in vodo razmerje 50:50, prevremo, začinimo s česnom in poprom, soljo, pokuhamo, dodamo zelenjavo in še enkrat prevremo. Po želji lahko dodatno sesekljamo s paličnim mešalnikom .
Po enakem receptu pripravljam tudi same koprive in samo regačico. Naslednjič bom poskusila še mešanico koprive: regačica:čemaž.
Ravno danes sem debatirala z gospo, zaradi katere sem sploh poskusila skuhati prilogo iz regačice (za tiste, ki špinače in kopriv zaradi putike ne smejo uživati). Oba s sinom sta ugotovila, da je ne samo užitna ampak prav okusna. Z dodatki zelišč po lastnem okusu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 01 Maj 2017 12:45 Naslov sporočila: |
|
|
Me čaka borba z regačico med fižolom in krompirjem, bom pa mlade liste pobrala, dodala čemaž in še kaj in pokusila. In še malo mletega muškata sodi zraven.
Sicer pa, poleti, ko ni bilo špinače in ustreznih nadomestkov, se je včasih porabila solata, njeni temni, zunanji listi, pa kak list krmne pese (pri nas se ji reče runkl) tudi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 01 Maj 2017 13:22 Naslov sporočila: |
|
|
Malo lanske blitve, malo divjih rastlin, koprive, kislica krebuljica, plučnik, konjska kislica, pa nekaj zraven je super. Narava nam toliko nudi, pa ne znamo izkoristit. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 01 Maj 2017 17:34 Naslov sporočila: |
|
|
Regačica je moja nočna mora v cvetličnem delu vrta in pa med jagodami .Iz same trme in jeze jo do zdaj nisem uporabljala v kulinariki.
Ali jo mogoče kdo nabira tudi za čaj?
V Švici pa "za špinačo" pripravijo tudi velike liste regrada .Liste blanširajo,dodajo česen in nekaj smetani podobnega.
Zraven postrežejo polento in pa nekakšne ribe v svetli omaki .Žal ne obvladam toliko jezika da bi kaj več kot "ribe" razumela. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Maj 2017 18:41 Naslov sporočila: |
|
|
notranjka je napisal/a: |
Ali jo mogoče kdo nabira tudi za čaj?
. |
Nisem je še, letos jo pa bom.
Ups , Tule pišejo, da se uporablja sveža . No, ampak nekaj učinkovin bo gotovo ostalo tudi v posušeni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|