|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 12 Jun 2013 18:59 Naslov sporočila: Malakhitowaja Shkatulka / Malachite Box |
|
|
Indeterminanten
Oblika: beefsteak
Velikost: velik
Barva: zelen
Listje: paradižnikovo
Zrelost: srednja
Odpornost na bolezni:
Opombe: |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 13 Jun 2013 06:49 Naslov sporočila: |
|
|
Leta 2012 je pri meni bil videti takšen:
Uvrstil bi ga med velike zelene. Kožica je tenka, mesnat- brez prekatov, sredica bolj svetlo zelena, sočen, osvežilen (kislo -sladek). vonj je izrazit.
Zrel plod, ko dozori se iz zelene prebarva v rahlo rumenkasto.
Sam ga ocenjujem z oceno ODLIČNO.
Za tiste, ki imajo radi paradižnike različnih barv je kot predstavnik zelenih na prvem mestu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 10 Jul 2013 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
Eden najboljših zelenih paradižnikov, ima srednje velike do velike (skoraj kilogram) plodove, ki dozorijo v bronasto-zeleno barvo, ki kar žari na lepo rodni rastlini. Plod je sočen, rahlo hrustljav in sladek. Če pa ga na rastlini pustimo dlje, da malo prezori in postane mehak, postane izredno sladek, pojemo pa ga kar tako, da vsebino izsesamo iz kože (ki jo kasneje seveda tudi pojemo), ker se v tem stanju skoraj ne da rezati. Okus je pa božanski.
Je napisala Ivčk, ko mi je poslala seme.
Sejal sem ga 17. februarja, pikiral 8. marca, na prosto presadil za prvomajske praznike. 9. julija je visok 190cm, začel je zoreti.
_________________ Viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 10 Jul 2013 21:55 Naslov sporočila: |
|
|
Tale levo spodaj se mi zdi, da je po barvi že ravno pravšnji za degustacijo. Ja, res je zelo okusen. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 10 Jul 2013 22:44 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV,
če povem pošteno, se mi zdi neokusen, ker je "tako grd". Moram počakati, da čisto dozori zaradi semena. Upam, da je za jezik in usta boljši kot za oči.. _________________ Viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 08:08 Naslov sporočila: |
|
|
viktorh, ta plod na sliki JE dozorel in ne rabiš nič čakati, ker bo drugače postal kašast, ker bo prezorel.
Pri paradižnikih je tako, da so semena v bistvu že zrela, tudi, če plod še ni dozorel do konca in so lepo kaljiva naslednje leto.
Pri čilijih je pa res treba počakati do končne barve, ker tam semena kasneje dozorijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 08:27 Naslov sporočila: |
|
|
labia je napisal/a: | viktorh, ta plod na sliki JE dozorel in ne rabiš nič čakati, ker bo drugače postal kašast, ker bo prezorel.
Pri paradižnikih je tako, da so semena v bistvu že zrela, tudi, če plod še ni dozorel do konca in so lepo kaljiva naslednje leto.
Pri čilijih je pa res treba počakati do končne barve, ker tam semena kasneje dozorijo. |
Hvala, storil bom danes in se opredelil ali okusnejši ali lepši, hi, hi. _________________ Viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 16 Jul 2013 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
Viktor, za seme moraš pobrati plod iz 3. - 5. etaže, ne prvega, ki dozori in je ponavadi spodaj.
tako pravijo proizvajalci semen. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 16 Jul 2013 12:05 Naslov sporočila: |
|
|
Živa s tem se ne strinjam v celoti. Seme je treba pobrati iz najlepšega ploda. Torej : da je karakteristične oblike (itd) za določeno sorto in da je največji in povsem zdrav.
Semena ne pobiramo iz obolelih rastlin ali iz slabih, netipičnih plodov. Podobno, kot pri živalih, kjer je najbolj zaželeno seme vrhunskega bika ( velikega,močnega zdravega), ne pa iz nekega kilavega , shujšanega krivonogega,....
Zato etaža ni pomembna vkolikor je plod prvovrsten.
Torej iz najlepše rastline izberemo najlepši plod, ne glede kje je. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nejevernež
Pridružen/-a: 15.07. 2013, 21:10 Prispevkov: 63 Kraj: Mirna peč - Novo mesto
|
Objavljeno: 18 Jul 2013 22:35 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem jih lani pustil predolgo na rastlini in so prezoreli.... Posledica tega je bil bljak okus. Letos jih poberem prej _________________ Lep pozdrav, nejevernež ;) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 07:53 Naslov sporočila: |
|
|
Labia, vse to moraš upoštevati, kar si ti napisal in kar sem jaz: torej najlepši, največji, naj... plod iz zdrave rastline, iz 3. - 5. etaže . Rezultat je odlično seme.
Zakaj? Če pobiraš iz spodnjih etaž, bo čez nekaj generacij rastlina bistveno nižja kot je njena splošna značilnost. To so povedali strokovnjaki, ki se ukvarjajo s pridelavo semen za prodajo. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 17:13 Naslov sporočila: |
|
|
živa, evo tega nisem vedel. Sploh pa BISTVENO NIŽJA, mi je malo tako-tako. Imaš morda kje kakšen vir, da si to zadevo preberem.
Nekaj logike sicer je, da je ob dozorelosti srednje etaže ( nikakor 5-te, ki je jaz skoraj ne dočakam nikoli) rastlina v najlepši moči in še ni izčrpana in bi po tej logiki tudi plod bil najbolj kakovosten.
Bom sicer malo tudi sam raziskal v tej smeri po podatkih interneta, ker me to zanima. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 18:08 Naslov sporočila: |
|
|
živa je napisal/a: |
Zakaj? Če pobiraš iz spodnjih etaž, bo čez nekaj generacij rastlina bistveno nižja kot je njena splošna značilnost. To so povedali strokovnjaki, ki se ukvarjajo s pridelavo semen za prodajo. |
Tole je pa težko razložljivo, se pridružujem labii v dvomu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 21:57 Naslov sporočila: |
|
|
Desetletja že izbiram prvi plod za seme. Razen, če ni prizadet od kakšne bolezni. Prvi plod je običajno tudi največji, je najmanj možnosti, da bi se križal...To počenjam pri vseh plodovkah. Druga semena pa ne zbiram, saj bi bilo preveč dela. Že s paradižniki, papriko - čiliji, jajčevci...je dovolj dela .
Peteršilj, korenje, solate, kapusnice...raje seme kupim.
p.s: cel današnji dan sem porabil, ko sem preverjal katera semena moram letos nabrati. Naredil sem ploščice, jih označil in jih navezal k vsem plodovom, namenjenim za seme.
A si predstavljate, da se odločite za lep, zdrav plod neke sorte paradižnika, pa ga nekdo, ki ne ve, da je namenjen za seme, POJE. TO JE POMEMBNO ŠE POSEBNO, ČE SE V VRTU GIBLJE VEČ LJUDI, PA NE POZNAJO TVOJE ODLOČITVE. _________________ Viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 22:20 Naslov sporočila: |
|
|
HI, HI Viktor, meni tole dobro znano. Sem pred dvema letoma tudi dobila kompliment od enega družinskega člana: "Ja, babi, veš, tisti z rdečo mašnico je bil pa res najleši in najbolj dober!" _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|