Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 16 Apr 2017 20:01 Naslov sporočila: kuhanje oglja |
|
|
Zdaj imam vso potrebno opremo za kuhanje oglja - velik kovinski sod) in nekaj manjših kovinskih veder s pokrovi.
Če koga zanima, lahko skupaj zakurimo - zdaj je požarna nevarnost minila, ko mine tole deževje... nekje za vikend verjetno bi se tega lotil.
V velik sod moram narediti še nekaj odprtin, pa luknje v pokrove od veder.
Kakšno čorbo naj naštimam, da bomo potem oglje noter metali, da se vanj naselijo prave kulture? Namočil bom nekaj komposta, za naštimat koncentrat z mikroorganizmi mi bo verjetno zmanjkalo časa - če ga ima kdo odveč, se priporočam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 16 Apr 2017 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
To bi bilo pa fino, aladin .
Imam vedro fermentiranih ribic in lignjev, imam vedro namočenega gabeza od lani .... tole mi najprej na misel pride, bi se še kaj našlo.
Za MOje se že nekaj domislimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 16 Apr 2017 22:22 Naslov sporočila: |
|
|
O, super... se še zmenimo.
Materiala (lesa) je kar precej, tako da vsak lahko dobi nekaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 16 Apr 2017 22:46 Naslov sporočila: |
|
|
Prineseva še najin biočar - bomo primerjali nakuhano kvaliteto in količino s tvojim sodom
Imaš valj in podstavek za zdrobit oglje? Lahko prineseva. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 16 Apr 2017 22:50 Naslov sporočila: |
|
|
Super za primerjavo.
Nimam... sem mislil kar v dve polivinil vreči od peletov zaviti in se malo z avtom čez vozit.
Ampak podstavek in valj je boljša varianta. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 16 Apr 2017 22:57 Naslov sporočila: |
|
|
Na srečanje lahko prinesem ferment koprivovo gnojilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 17 Apr 2017 07:27 Naslov sporočila: |
|
|
Za nas, oddaljenejše prinesite še fotoaparat/tapametnega in nardite kakšno fotko. Pa prste si malo ogrejte, da bodo lepo po tipkovnici stekli za kratek povzetek "akcije".
Sicer se pa tudi sam pripravljam za nekaj podobnega, Imam nekaj odpadkov konstrukcijskega lesa od gradnje, ki sem ga mislil pretvoriti v oglje.
Malenkostna težavica bi nastala le pri tretju oglja in domislil sem si, da bi ga zmetal v drobilnik vej. Kaj menite? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 17 Apr 2017 07:36 Naslov sporočila: |
|
|
aladin je napisal/a: |
Če koga zanima, lahko skupaj zakurimo - zdaj je požarna nevarnost minila, ko mine tole deževje... nekje za vikend verjetno bi se tega lotil.
|
aladin: upoštevaj prosim pri načrtovanju dneva kuhanja oglja, da je to soboto 22. 4. pomladansko srečanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 17 Apr 2017 07:47 Naslov sporočila: |
|
|
super, zuf!
ta pameten bo pa moral bit zraven... da bo vsaj nekdo pameten zraven |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 17 Apr 2017 08:15 Naslov sporočila: |
|
|
Jajks, moj oglje mojster pravi, da je mokro oglje zoprno za drobit, razen če si izjemno močen
Tako da je povsem možno, da bi se po oglju vozili
juglans - bi šlo. Sicer odvisno od velikosti kosov in izvedbe drobilnika. Bi se splačalo najprej kose razdrobit na obseg vejevja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 17 Apr 2017 11:05 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, upoštevam, seveda... morda nedelja.
Ne upam še čisto nič napovedat, v dežju tega ne bomo počeli.
Figula, na pamet mi je padlo, kaj pa če zdrobimo suho oglje in ga zdrobljenega potem stresemo v čorbo in nato precedimo ter posušimo? Kaj pravi tvoj oglje mojster na to? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 17 Apr 2017 11:46 Naslov sporočila: |
|
|
Aladin, seveda, suho oglje gre (oziroma ravno prav suho ). Ampak še ne bo suho, ko ga bomo skuhali?
Tako on meni naredi : skuha, posuši, zdrobi .... jaz namočim za cca 2-4 tedne in potem posušim. Suho je neprimerno lažje dodajat kot čorbo.
Se zdrobljeno oglje lahko kar direktno dodaja na kompostni kup - tam ni treba nič namakat . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Apr 2017 12:22 Naslov sporočila: |
|
|
Pa saj kuhano oglje ne more biti mokro, saj je ja v peči krepko več kot 100 stopinj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 17 Apr 2017 12:58 Naslov sporočila: |
|
|
Kuhano oglje seveda ni mokro - mokro postane, ko ga streseš v vodo, da prekineš kuhanje. Sicer dobiš pepel in ne oglje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Apr 2017 12:59 Naslov sporočila: |
|
|
Aja, v kopah gotovo niso delali tako. Sicer pa, če gre za nepopolno zgorevanje, pri čemer nastane oglje, ne more priti do pepela, bi rekla. je pa res, da ne obvladam kuhanja oglja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|