Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




mleti čili

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2016 08:27    Naslov sporočila: mleti čili Odgovori s citatom

Prosim poznavalce za nasvet: jeseni so mi ostali zeleni čiliji različnih sort, ki so na okenski polici lepo dozoreli (celi potrgani plodovi). Dosušeni na krušni peči so že zdavnaj godni za mletje, pa ne vem, kako se lotiti. Meljete cele ali odstranite semena?
Hvala in lp
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2016 08:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjetno boš sedaj, ko so že suhi težje čistila seme, zato jih zmelji kar kompletno z njimi. Jih, oz. ga boste pač malo skromneje nasipali v jedi. (če bi bili premočni)

Sicer pa se sam čiščenja lotevam pred sušenjem, ali pa tudi ne. Odvisno kako močnega želim.

In previdno dihaj med mletjem, da ne boš na grob način pregnana od mlinčka stran. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7677
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2016 08:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz meljem cele, v kavnem mlinčku.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2016 11:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za nasvete, se že "veselim" aromaterapije Rolling Eyes .
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4528
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2016 11:35    Naslov sporočila: Re: mleti čili Odgovori s citatom

stara postaja je napisal/a:
Prosim poznavalce za nasvet: jeseni so mi ostali zeleni čiliji različnih sort, ki so na okenski polici lepo dozoreli (celi potrgani plodovi).

Me firbec daje, kako pa je s skovili pri tako dozorelih čilijih?

Drugače tudi nimam predpisanega sistema, čilije meljem s semeni, ali očiščene semen, kakor kdaj.
V namenskem čili mlinčku, nekoč je bil kavni Cool Wink .
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2016 11:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz nameravam uporabiti star kavni mlinček.
Kako je s skovili pa ne vem. S tem se niti ne obremenjujem, tudi z imeni ne. Imam nekaj hudih, nekaj blažjih in nekaj vmes (beri skrižano). Za nas odgovarja namenu, omaka je kar huda.
P.s. če ne bi imela rešpekta pred vami gurmani, bi ti ponudila ščepec za probo.
Mimogrede, tvoja bavarska figa je letos že kar lepo obrodila in se te vedno s hvaležnostjo spomnim, ko utrgam sadež Laughing . To je dodana vrednost podarjenih rastlin.
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pika



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18
Prispevkov: 1350

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2016 18:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz meljem v smuti-mejkerju, se lepo opere v pomivalcu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2016 19:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Posušeni čili ima po mojih izkušnjah še vedno polno pekočosti in aromo. Odvisno seveda od vrste.

Je pa stvar vsakega posameznika ali bo semena odstranjeval ali ne. Jest jih ne odstranjujem, saj imam nek super truper mlinček z dvojnimi rezili, ki čilije v popoln prah zmeljejo v manj kot pol minute.

Tako pripravljeno zadevo dam lepo v steklen glažek in redno uporabljam. Splača se tudi poigrati in narediti bavni spekter - en glaž rumenih, en rdečih, en črnih in en zelenih čilijev.

Če drugo ne, zadeva strašno lepo izgleda kot darilo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thag



Pridružen/-a: 22.02. 2016, 20:05
Prispevkov: 345
Kraj: Malija/ Izola

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2017 16:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz za "redčenje" pikantnosti po potrebi dodam mleto papriko, oz lani sem nekaj svoje posušil in jo zmlel notri. Pride prav tudi pri kuhanju, saj papriko rad dodajam-o v jedi. hkrati sem pa naredil tudi z suhimi gobami, sem posušil in zmešal skupaj črne trobente.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.