|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 29 Dec 2016 08:27 Naslov sporočila: mleti čili |
|
|
Prosim poznavalce za nasvet: jeseni so mi ostali zeleni čiliji različnih sort, ki so na okenski polici lepo dozoreli (celi potrgani plodovi). Dosušeni na krušni peči so že zdavnaj godni za mletje, pa ne vem, kako se lotiti. Meljete cele ali odstranite semena?
Hvala in lp _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 29 Dec 2016 08:49 Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno boš sedaj, ko so že suhi težje čistila seme, zato jih zmelji kar kompletno z njimi. Jih, oz. ga boste pač malo skromneje nasipali v jedi. (če bi bili premočni)
Sicer pa se sam čiščenja lotevam pred sušenjem, ali pa tudi ne. Odvisno kako močnega želim.
In previdno dihaj med mletjem, da ne boš na grob način pregnana od mlinčka stran. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Dec 2016 08:49 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz meljem cele, v kavnem mlinčku. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 29 Dec 2016 11:10 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete, se že "veselim" aromaterapije . _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Dec 2016 11:35 Naslov sporočila: Re: mleti čili |
|
|
stara postaja je napisal/a: | Prosim poznavalce za nasvet: jeseni so mi ostali zeleni čiliji različnih sort, ki so na okenski polici lepo dozoreli (celi potrgani plodovi). |
Me firbec daje, kako pa je s skovili pri tako dozorelih čilijih?
Drugače tudi nimam predpisanega sistema, čilije meljem s semeni, ali očiščene semen, kakor kdaj.
V namenskem čili mlinčku, nekoč je bil kavni . _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 29 Dec 2016 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz nameravam uporabiti star kavni mlinček.
Kako je s skovili pa ne vem. S tem se niti ne obremenjujem, tudi z imeni ne. Imam nekaj hudih, nekaj blažjih in nekaj vmes (beri skrižano). Za nas odgovarja namenu, omaka je kar huda.
P.s. če ne bi imela rešpekta pred vami gurmani, bi ti ponudila ščepec za probo.
Mimogrede, tvoja bavarska figa je letos že kar lepo obrodila in se te vedno s hvaležnostjo spomnim, ko utrgam sadež . To je dodana vrednost podarjenih rastlin. _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 30 Dec 2016 18:53 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz meljem v smuti-mejkerju, se lepo opere v pomivalcu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 30 Dec 2016 19:04 Naslov sporočila: |
|
|
Posušeni čili ima po mojih izkušnjah še vedno polno pekočosti in aromo. Odvisno seveda od vrste.
Je pa stvar vsakega posameznika ali bo semena odstranjeval ali ne. Jest jih ne odstranjujem, saj imam nek super truper mlinček z dvojnimi rezili, ki čilije v popoln prah zmeljejo v manj kot pol minute.
Tako pripravljeno zadevo dam lepo v steklen glažek in redno uporabljam. Splača se tudi poigrati in narediti bavni spekter - en glaž rumenih, en rdečih, en črnih in en zelenih čilijev.
Če drugo ne, zadeva strašno lepo izgleda kot darilo... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
thag
Pridružen/-a: 22.02. 2016, 20:05 Prispevkov: 345 Kraj: Malija/ Izola
|
Objavljeno: 26 Mar 2017 16:58 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz za "redčenje" pikantnosti po potrebi dodam mleto papriko, oz lani sem nekaj svoje posušil in jo zmlel notri. Pride prav tudi pri kuhanju, saj papriko rad dodajam-o v jedi. hkrati sem pa naredil tudi z suhimi gobami, sem posušil in zmešal skupaj črne trobente. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|