|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 16 Jul 2013 13:26 Naslov sporočila: Sušenje vrtnic in izdelava eteričnih olj |
|
|
Zanima me kako sušite cvetove vrtnic, in kaj kasneje uporabite za dišave?
Kako izdelujete eterična olja iz vrtnic? Namakate v olivnem olju, v etanolu? Koliko časa in kje (na soncu, v senci)?
Zanima me čimveč o tem, še posebej pa bi bil vesel kakšne razlage od začetka pa do konca.
Te dišave imam namen uporabiti predvsem za kreme, mogoče kakšno milo, svečo, eterično olje za mešanje z vodo in "žganje" nad svečo ipd... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40 Prispevkov: 2496 Kraj: okolica Kopra
|
Objavljeno: 16 Jul 2013 14:15 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz letos malo eksperimentiram s sušenjem.
Sušim jih kar v posodicah kalilnika na okenski polici kjer ni direktnega sonca.
Najprej opažam, da je rezultat zelo različen od sorte do sorte, zaenkrat nekega pravila po katerem bi vnaprej vedela, kaj se splača sušiti in kaj ne, nisem ugotovila.
Skoraj vse svetle, tudi rumene, posušene izgubijo barvo, nekatere ostanejo lepe bele, druge pa posivijo in so dokaj neugledne.
Podobno je z rožnatimi, večina posivi. So še najmanj hvaležne.
Temno rožnate in rdeče pa kot katera, nekatere so posušene krasne, druge počrnijo.
Najbolj se mi je obnesla Scabrosa, njeni posušeni cvetki ostanejo lepo rožnati. Niti Chevy Chase ni slaba, njeni celo prijetno dišijo. Vse ostale so vonj izgubile.
Predvidevam, da bi za sušenje bila primerna tudi Papa Meilland je pa sama nimam.
Kar se izdelave eteričnega olja tiče ...
Ja, to je pa zgodba zase.
Za izdelavo kg eteričnega olja je potrebnih približno 5 ton cvetnih lističev. In to ne katerihkoli sort ampak takih, ki so bogate z attarjem.
V kapljici eteričnega olja so petali cvetov tridesetih vrtnic.
Najcenejše rožno olje, ki sem ga videla, je na steklenično 10ml stalo nekaj manj kot 30€.
Pa destilator je potrebno imeti.
Kaj pa ostali? _________________ Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 16 Jul 2013 14:52 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jih trenutno sušim na keramičnem krožniku na podstrešju v senci - tiste katere se že v vazi niso dokončno posušile. Sušim pa kar cele popke - torej lističe s šipkom vred. Sušim pa zaenkrat samo angležinje - to je pač vse kar je dišečega okoli hiše
Ne vem, ali samo mene nos zajebava, ali res po tem ko iz cveta potrgaš lističe, zelo izgubijo na jakosti vonja?
Nimam ravno namena delati nekih hudih ekstraktov, ker bi v večini rad samo malce prikril vonje npr. masti za kreme, zato pa me tudi zanima kako je z namakanjem v olivnem olju ali etanolu.
Bi bilo mogoče bolje namakati sveže cvetove? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40 Prispevkov: 2496 Kraj: okolica Kopra
|
Objavljeno: 16 Jul 2013 17:57 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tudi pri meni je vonj izginil, edino Chavy Chase je obdržala nekaj vonja. Sem pa lističe pobirala že suhe z rastline, ker so se kar na njej lepo posušili. Morda zato?
Kako so se pa obnesle angležinje?
Pri meni ne najbolje, je pa res, da sem sušila samo svetle barve.
Ne vem, za namakanje v olju ali etanolu še nisem slišala, se pa lističe namaka v vodi in se potem dobi neke vrste rožno vodo.
Nam je pa Petrović ponudil rožno žganje, če se ne motim, je namakal vrtnice v žganju ali nečem podobnem, nisem dobro poslušala, ko pride dodo kaj naokoli, jo bo potrebno vprašat.
Mislim pa, da je namakal sveže cvetove in to fajn potlačene. _________________ Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 16 Jul 2013 18:46 Naslov sporočila: |
|
|
V vazi sta se mi posušili dve - Winchester Cathedral in Falstaff, in moram reči da sta še vedno imeli svoj vonj, čeprav ne tako močan kot sveži. Ker je Falstaff začela malce gniti zaradi tega ker je še vedno imela vodo v vazi, sem pri obeh potrgal lističe, šipek pa vrgel proč.
Potem pa sem vonjal samo lističe in dobil občutek, kot da se je vonj popolnoma izgubil, zato pa sem tudi vprašal.
Sicer so recepti za izdelavo olja in alkohola tudi na spletu, vendar je še vseeno bolje slišati iz prve roke.
Kolikor berem, povsod uporabljajo sveže lističe, olje se lahko uporabi katerokoli, pri alkoholu pa večinoma vodka oz. nekaj kar nima izrazitega vonja.
Tudi meni se zdi da bi bilo najbolje namakati cele cvetove, ne pa samo cvetne lističe.
No, upam da se je že kdo lotil tega, pa napiše kaj več |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 18 Jul 2013 09:33 Naslov sporočila: |
|
|
Prvi poizkus je mimo, in skoraj nobenih dišečih rezultatov.
Delal sem z olivnim oljem po tem receptu: http://www.hgtvgardens.com/beauty/coming-up-roses-diy-rose-oil-and-rose-water
<hr>
1. Za test sem vzel dva sveža cvetova - enega od prešerna ki je bil prelomljen, in enega od neznanke iz lidla ki lepo diši.
2. V možnar sem dal cele cvetove in začel mečkati - takoj sem zavohal vonj zelenja, in odstranil šipek ter ostalo zelenje
3. Zmečkane cvetne lističe sem stresel v kozarček in prelil z olivnim oljem toliko da so bili prekriti.
4. Kozarček sem postavil v posodico s predhodno zavreto vodo, posodico pa pokril s pokrovko, da je kozarček na temnem.
5. Posodico sem postavil v pečico na 90°C za 4ure, in tam pustil čez noč.
6. Zjutraj sem kozarček prestavil v temno škatlo od kapučina ter jo postavil na balkon, da jo je grelo sonce.
7. Po 24urah sem "mišungo" stresel na cedilo in robec, kjer sem ožel lističe.
Rezultat?
Zelo zelo malo vonja, in še ta je po zelenju. Precejeno olje sem prelil nazaj v kozarček in ga pospravil na temno do naslednjega obiranja.
Kaj sem se naučil?
Nikoli ne stiskaj in namakaj zelenja, ampak samo cvetne lističe!
<hr>
In še en video od pobiranja pa vse do destilacije iz Bolgarije: http://www.youtube.com/watch?v=V-1qp2TedIQ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40 Prispevkov: 2496 Kraj: okolica Kopra
|
Objavljeno: 18 Jul 2013 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, pozabila sem ti napisati, da sem pod "sveže cvetove" mislila samo cvetne liste, hotela sem zapisati da morajo biti pravkar pobrani in ne sušeni. Bistvena je tudi ura ob kateri jih nabiramo, naj bi bilo čimbolj zgodaj zjutraj, še preden se posuši rosa, vsaj tako pravijo, da počnejo v Bolgariji.
Kot rečeno je bistvenega pomena tudi sorta, v Bolgariji uporabljajo različne sorte, ki jih imenujejo kar z enim imenom, in sicer Kazanlik, v Turčiji pa menda uporabljajo bolj stolistnico, ne vem pa katero sorto.
Pa ne vem, če lahko to kar je pod cvetom že imenujemo šipek, po moje je šipek šele kasneje, ko se oplodi, odebeli in napolni s semeni. Bo povedala metuljc.
Kako se sploh spodnji del imenuje, čaša? _________________ Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|