|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Dec 2016 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
Joj, joj, mi že pošteno kruli po želodcu po vseh telih mislih.
Hvala vsem za ideje. Muha, imam prostor, kjer skladiščim ozimnico in rastline. Pozimi je tempreatura okoli 10st. Poleti pa je topleje. Govorila pa sem s prijateljico, ki pravi, da mast in ocvirke shranjuje v steklenih pozarcih za vlaganje, ki ji pospravi v shrambo, v omaro. Tako so na temnem. Pravi, da tako zdržijo tudi 3 leta. Verjetno bom tako naredila tudi jaz - kozarce napolnila do vrha, dobro zaprla in v omaro z njimi. Potem bom pa enega po enega nosila v kuhinjo in načetega hranila v hladilniku. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franci
Pridružen/-a: 08.01. 2015, 22:53 Prispevkov: 126
|
Objavljeno: 21 Dec 2016 23:11 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi midva z ženo že celo življenje delava mast in ocvirke doma. Ker pa po cvrenju masti vedno smrdi po stanovanju, sva letos prvič cvrla v tistem električnem picopeku, ki ima steklen pokrov. Postavil sem ga na mizo na balkonu, super se je scvrlo, nobenega duha po stanovanju, odslej vedno tako. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 31 Jan 2017 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem se zadnja tri leta sama lotila pol prašiča razrezat, delat krvavice, pečenice, dati sušit rebra, parklje...
Mast cvrem počasi zunaj na plinu, posoda je črna železna Emo Celje.
potem pa mast uporabljam vsepovsod, še v moko za kruh jo dam, ker ima otrok alergijo na olja.
Mast nalijem v steklene kozarce, ocvirke posebej. Hranim v temni kleti, kjer je verjetno okoli 13 stopinj. Mast ne postane žaltava po dveh letih. Ocvirki tudi ne. Ko začnem kozarec praznit, pa je v hladilniku do porabe. Od pol prašiča ni veliko masti, če daš malo še v pečenice, salame...
Mast da odličen okus vsaki hrani, kjer je notri. Kar pogumno, brbr _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 31 Jan 2017 11:26 Naslov sporočila: |
|
|
Domači ocvirki, mi jim pravimo grumpe njam. Mišljenje, da je svinjska mast škodljiva je zavržena seveda pretiravat ni dobro, rafinirana olja pa???? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 31 Jan 2017 12:30 Naslov sporočila: |
|
|
Poročam, da je moje prvo cvrenje masti in ocvirkov dobro uspelo. Bila sem dodobra oborožena s teorijo od vsepovsod. V bistvu pa mi je najbolj pomagalo navodilo iz knjige "Velika kuharica", kjer je celo poglavje o kolinah, Navodila so zelo podrobna...
No, vseeno pa je ostala ena skrivnost, ki jo poskušam razrešiti. Mogoče bo vedel kdo od vas... V tej kuharici je tudi navodilo za cvrenje sala. Takole pravi: "na 1kg sala računamo 1 kozarec mleka. očiščeno salo zrežemo ali zmeljemo. Cvremo ga kot drugo maščobo. Namesto vode prilijemo takoj na začetku malo mleka. Ko dobe ocvirki pravo barvo, maščobpo odlijemo v drugo kozico. Počakamo, da se strdi, zalijemo z mlekom in vremo približno pol ure. Odstavimo, in pustimo, da se maščoba v isti posodi strdi. Tedaj naredimo ob strani v mast luknjo. Skoznjo odlijemo mleko, ki se je nabralo na dnu. Maščobo znova raztopimo in nekoliko ohlajeno zlijemo v posodo, kjer jo bomo hranili. Ko se mast strdi, kozarec zapremo in hranimo na hladnem.
No, meni se je zataknilo pri odlivanju mleka. Ko sem naredila luknjo, je mleko le počasi (po kapljicah) curljalo iz posode. Tako sem imela posodo več kot en dan zvrnjeno na bok, da bi se melko odteklo. Potem sem se pa bala, da se bo vse skupaj pokvarilo in sem mast segrela, da se je utekočinila. Na dnu posode je bilo še precej mleka. Tako sem mast z zajemalko pobirala v kozarce, vse do tankega sloja nad mlekom - to je šlo na kompost. Zanima me, kaj sem naredila narobe, da mleko ni hotelo steči iz posode, oziroma, kakšne so vaše izkušnje s pripravo po tem postopku. Moram pa reči, da je ta salova mast tako snežno bele barve, da te zabojijo oči, ko pogledaš kozarec..
Aja, vse sem delala v pečici ogreti na cca 125 stC. Moram reči, da je to elegantna rešitev, ni potrebno mešati, pa tudi v prostoru ni skoraj nikakršnega vonja.
Živa, hvala za spodbudo. Če bomo vse dobrote s katerimi nas je obdaril prašiček do druge sezone porabili, bomo tole vajo gotovo ponovili. Čeprav nisem kdovekašen mesojedec, priznam, da med telim našim prašičkom in tistimi, ki smo jih ponavadi jedli sploh ni primerjave... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 31 Jan 2017 12:50 Naslov sporočila: |
|
|
Prvič slišim, da bi se s pomočjo mleka to delalo. Si poskusila tudi brez? Moji starši delajo vedno samo z mastjo na vročini in dovolj dolgo, se nikoli ne pokvari v kleti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 31 Jan 2017 13:04 Naslov sporočila: |
|
|
pika: si mislila špeh ali salo? Kajti s salom se drugače postopa. Da se na začetku cvrenja sala doda mleko sem vedela, tale kasnejša obdelava mi je pa popolna neznanka. Nekaj podobnega se rado zgodi, ko doma narejen puter spreminjam v maslo (ghee). Tam tudi na ta način odlivam tekočino z dna.
brbr: mogoče pa salu temperatura pečice ne ustreza, da se mleko in mast nista dobro ločila??? Pojma nimam, samo ugibam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 31 Jan 2017 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
meni tudi ni jasno zakaj je v receptu še drugič mleko.
pri nas smo dodajali mleko predvsem zaradi ocvirkov. ti niso bili debeli kot sem jih tukaj v trgovinah srečala in skoraj vsaki je imel košček rdečega. mleko se je dajalo zato, da so bili zlato rumeni. potem se jih je še vroče dalo v stiskalnico za krompir (stiskalnica za krompir za delat njoke), močno se je stiskalo, da se je izcedila vsa maščob. malo so se posolili in lahko si jih jedel "kot bombončke". lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 31 Jan 2017 14:20 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | ... močno se je stiskalo, da se je izcedila vsa maščob. malo so se posolili in lahko si jih jedel "kot bombončke". lpvoda | Take "bombončke", hrustljave, je enkrat prinesla sodelavka iz Medžimurja. Rekla jim je "čvarci", tako da najprej sploh nisem vedela, kaj ima. Bili so enkratni, neustavljivo dobri ... Je povedala, da se salo kuha z mlekom, kaj bolj natančnega pa ne vem. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 31 Jan 2017 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
Tale salova mast se cvre iz maščobe - sala, ki se nahaja okoli notranjih organov (mislim, da okoli ledvic) in je čisto drugačna kot podkožni špeh. Mleko naj bi se drugič dodalo zato, da se mast dodobra prečisti. To sem prečitala nekje drugje...
Muha: ko sem drugič dodala mleko, sem imela posodo na štedilniku, kjer je vse skupaj počasi vrelo pol ure... Res ne vem v čem je štos. Ko sem do dna naredila luknjo, se na dnu ni videlo nič mleka. Šele potem je počasi začelo kapljati, kot da bi bila mast prepojena z njim in bi se mleko le počasi izcejalo iz nje. Ko pa sem vse skupaj segrela, je bilo mleko na dnu lepo utekočinjeno in je z lahkoto izteklo izpod tanke plasti masti (strjene), ki je nisem uspela pobrati. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 31 Jan 2017 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ta bela mast od sala je bila še posebej cenjena. Uporabljali so jo za cvrtje pustnih krofov, mišk in podobnega. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 31 Jan 2017 14:59 Naslov sporočila: |
|
|
ja, reče jima se -s. čvarak, pl. čvarci,- a mislim da je to beseda južnega izvora. kako se ocvirkom reče v Istri se ne spomnim. enako so debeli in masni kot slovenski. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 31 Jan 2017 18:21 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem vedela, da se to tudi cvre, poznam samo podkožno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 31 Jan 2017 18:45 Naslov sporočila: |
|
|
mmm...
sem tudi sam postal svinjskosneden... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 31 Jan 2017 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, pri nas se je vedno dalo mleko k salu le na začetku in ko je bilo salo scvrto, ni bilo kaj odliti. Le precedilo se je, z ocvirki so imeli gostijo ptiči, salo je bilo običajno za piškote, sploh salove rogljičke oz. blazinice, polnjene z marmelado. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|