|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 06 Dec 2016 22:31 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, saj postopek kako pripravljaš marmelado si že predstavila na prejšnji strani, ampak nisi pa posebaj omenjala detajla z dlačicami.
Malo me zanima kaj več okoli tega.
Citiram: | saj prav te (pravilno obdelane) poleg okusa dajo razburljivost brbončicam v ustnih in zadovoljstvo |
Se tu skriva še kaj drugega, kot je bilo že povedano?
Citiram: | "problem pri šipkovih dlačicah je", da ni enostavno narediti dobro šipkovo marmelado.
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 06 Dec 2016 22:56 Naslov sporočila: |
|
|
Se pridužujem juglansu, voda mene tudi zanimajo podrobnosti glede šipkove marmelade.
Delala sem jo samo enkrat, pa sem očitno imela srečo, ker je dobro uspela. Sem pa kuhala kar cele šipke in potem pasirala. Malo tečno je bilo to pasiranje, ampak se je splačalo, ker je bila marmelada res odlična. Letos bi ponovila vajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Dec 2016 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
No, tole debato in navodila bom pa pozorno spremljala - so me same oči in ušesa, zato Voda, kar pogumno in podrobno, prosim. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 07 Dec 2016 11:22 Naslov sporočila: |
|
|
Tiana tvoja uspešna marmelada ni bila slučajnost ampak enostavno pravilno narejena. torej, nikakor miksat ampak pasirat. seveda je pasiranje dolgočasno in utrujajoče. če imaš več kg plodov lahko delaš tudi v presledkih (kakšen drug dan).
zadeva je popolnoma enostavna: v lonec z zrelimi plodovi daš zelo malo vode mogoče 1-2 dcl (odvisno od količine plodov). kuhaš na lahkem ognju, mešaš, da se ne prime. z mečkalom za krompir poštafaš po plodovih. ko vidiš, da so dovolj mehki jih skozi cedilo za juho (zelo gosta mrežica) s veliko zajemalko pasiraš tako, da zajeto močno pritiskaš (pasiraš) ob mrežico . cedi se gosta rdeča pasta katero prekriješ z sladkorjem (cca 1 kg šipka 60 do 70 dkg sladkorja-jaz stresam sladkor od oka, a obvezno cca 70 dkg-merila starih receptov). pustiš pokrito čez noč. drugi dan (kadarkoli) zmešaš i znova daš na ogenj. na lagani vatri in s stalnim mešanjem pride gosta okusna marmelada. kuhaš lahko uro in pol. proti koncu daš kapljico marmelade na krožniček in ko se ta čez 30 sek ne cedi, če obrneš krožniček, je gotovo.
redka bo, če niso plodovi dovolj zreli - tudi dlačice se zelo občutijo
redka bo, če ni dovolj sladkorja - tudi dlačice so bolj občutijo
redka bo če se ni dovolj kuhala - tudi dlačice so bolj občutijo
kuhano obvezno pasirati - (v cedilu pri pasiranju ostanejo skoraj popolnoma suhe peškice in nekaj kožice debele kot pergament)
prepovedano miksati
kot pri ostalih marmeladah, če je sadež zrel lahko dodaš manj sladkorja (pri šipku to ne veljaa) in čas kuhanja je krajši
po vsem tem na kaj sem opozorila so brbončice pri degustaciji zelo zadovoljne. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 07 Dec 2016 12:15 Naslov sporočila: |
|
|
Voda pozdravljena,
za tale navodila se ti tudi jaz zahvaljujem.
So te le nahecali |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 07 Dec 2016 12:17 Naslov sporočila: |
|
|
Ste slišali za,VSE POTI VODIJO V RIM, receptov je več in kdo misli, da je njegova edina pot je idiot.To ni moja zamisel, verjetno koga pametnejšega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Dec 2016 12:26 Naslov sporočila: |
|
|
pep je napisal/a: | Ste slišali za,VSE POTI VODIJO V RIM, receptov je več in kdo misli, da je njegova edina pot je idiot.To ni moja zamisel, verjetno koga pametnejšega. |
No, no, malo več prijaznosti pa res ne bi škodilo. Na tem forumu gojimo prijazne odnose. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 07 Dec 2016 12:45 Naslov sporočila: |
|
|
Saj imaš prav, nisem mislil nikogar žalit, najmanj pa Vodo. Se opravičujem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Dec 2016 13:28 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, tale navodila si bom pa kar skopirala med recepte kakšno drugo priložnost, ko bom imela več šipka kot letos. Hvala lepa. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 07 Dec 2016 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
Voda tudi jaz sem vesela tvojih navodil za marmelado. Saj imam samo ene 2 kg sipka, pa bo kolikor bo, za priboljsek. Nikakor se nisem mogla odpravit cistit sipka, odstranjevat dlacice. Za caj pa mi je to prevec. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 08 Dec 2016 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
recepti so tu in tam različni a vsak od nas priseže na svojega. pri nas doma se tako dela že tretjo generacijo in to vsako leto nekaj kg (seveda poleg ostalega). počasi opuščamo stare recepte in hočemo hitro in z manj sladkorja narediti marmelade, a to bi rekla je popolnoma nekaj drugega.
PS: še en način priprave šm.
na 2 litre očiščene mase se doda 1.10 kg sladkorja, in strok vanilije.
skuhamo šipek, pasiramo, stehtamo pasirano maso, pripravimo primerno količnino sladkorja. pasirano maso kuhamo brez sladkorja z vanilijo, da se zgosti. šele potem dodamo sladkor in kuhamo pri močnem mešanju še 15 min.
želim, da vam šipkova marm. uspe ne glede kateri recept uporabljate.lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazadnje urejal/a voda 08 Dec 2016 14:09; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 08 Dec 2016 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | , in mahuna vanilije.
|
Strok najbrž? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 08 Dec 2016 14:08 Naslov sporočila: |
|
|
tako je Muha strok je pravilno. se oproščam, žal nikoli nisem perfektno govorila slovenščino a sedaj mi gre samo na slabše, ker sem cca 7 mesecev v Hr. Istri in že totalno mešam besede. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 08 Dec 2016 16:58 Naslov sporočila: |
|
|
voda: nič hudega, se še mi kaj naučimo. Meni je tole tvoje mešanje jezikov prav simpatično |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Stran 4 od 6 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|