|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 19 Nov 2016 18:19 Naslov sporočila: |
|
|
Chokolatino je trdoužiten in oprašuje tako Tipota kot Vanilijo.Je pa po okusu malo boljši kot Jiro.Dokler je trd je še nekaj od njega takoj ko se prične mehčati pa vidno izgublja na okusu.Moteče so pri njem tudi koščice.
Kaki je mali ima pa cca 5 koščic _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 19 Nov 2016 18:22 Naslov sporočila: |
|
|
Battagelli hvala za to informacijo. Drugo leto se ne naslednje pa upam da bodo ti ta mladi kakiji ze zaceli rodit.
In pa prosim poglej, ti sem poslala zs. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 19 Nov 2016 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
... aha @battagelli, potem so to tisti mali in navznoter rjavi kakci čokolatinčki. Jih je bilo nekaj v lesenih gajbicah. Res je, v glavnem imajo vsi kosti in trenutno, ko so še čvrsti kar dobri. Kako bo pa z dozorevanjem se bo šele izkazalo - potrdilo tvoje besede.
Ampak, kot sva že razpravljala, tipo bo po okusu verjetno kar pred vsemi ostalimi sortami.
Če kar tu omenim še tisto drugao stvar ...
Sem šel na ogled onega starega kakijevega drevesa.
Star naj bi bil okoli 100 let, prinešen iz Trsta, drevo zelo visoko, ozke krošnje, skratka po izgledu v stilu dreves travniškega sadovnjaka, deblo premera 30 ali več cm. Plodovi nekoliko koničasti, po obodu rebrasti - štirje prekati, lepe oranžne barve.
V primerjavi s sorto hiratana zori počasneje in v kleti zdrži nekje do februarja. Nekaj plodov zorim z jabolki, da jih poizkusim.
Slikce https://www.dropbox.com/sc/jmwoppfhwy91st1/AAC-XEoflmoKn0RvTjynK6Uda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 19 Nov 2016 21:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ja to je kaki res izpred obdobja več kot stotih let.
Ob najinem pogovoru ga nisem prepoznal,po sliki pa ga poznam.
Takega imamo v soseščini višji je od hiše,vsako leto rodi po cca 300kg NEOKUSNIH kakijev.Spomin mi seže 40 let nazaj in že takrat je bil enake višine in obsega.V prvi priliki ga poslikam.
Mogoče je neokusen zaradi preobilice plodov kateri so vsako leto obilno naloženi.Sicer zelo lep,oranžen brez črnih lis in kolobarjev a nažažost podpovprečnega okusa.
Izgleda da se je pred sto leti dobila v večini ta sorta,ali pa je toliko odporen da je preživel mrzle zime katere se vsake toliko let pojavijo in pobereji tudi oljke.[/img] _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 19 Nov 2016 21:50 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa Cioccolatino v primerjavi s Tipotom; čas zorenja, odpornost na mraz? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 19 Nov 2016 22:24 Naslov sporočila: |
|
|
V zorenju ni kake bistvene razlike.
Odpornost na mraz pa nebi vedel,ker na našem koncu lahko gojimo večino sort.
V glavnem ta kaki gojijo v južni Italiji kot opraševalec za Vanilijo.
V severni Italiji gojijo v glavnem sorto Tipo.izgleda da se Vanilija ni obnesla posledično ni prisoten tudi Choccolatino.
Se pa zadnja leta tudi v severni Itakiji širi Rojo Briljante.Predvsem ker se zelo lepo pusti razgreniti.Kot razgrenjen potem prihaja na trgovske police pod imenom Vanilija.
Tako da originalen kaki Vanilija kateri je naravno trdoužiten zelo hitro stagnira.Mislim da ga bo R.B.v par letih popolnoma izpodrinil iz trgovskih polic.
Kot zanimivost : pri razgrenitvi Tipota nimajo še tako dobrih uspehov.
Se jim Tipo krčevito upira pri njihovi manipulaciji z kakiji. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 09:47 Prispevkov: 578 Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno: 20 Nov 2016 12:42 Naslov sporočila: |
|
|
Kako je z odpornostjo posameznih sort ne vem, ker mi še nobeden do sedaj ni propadel. Imam pa 7 ali 8 različnih dreves. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 20 Nov 2016 12:50 Naslov sporočila: |
|
|
Tale razgrenitev kakijev: je to neki postopek, ki ga izvajajo na plodovih ali selekcija dreves, ko rodijo manj grenke plodove? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 20 Nov 2016 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
Tinko, kako bi ti ocenil Hiratano? Men še ni rodil... _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 20 Nov 2016 13:55 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami je napisal/a: | Tale razgrenitev kakijev: je to neki postopek, ki ga izvajajo na plodovih ali selekcija dreves, ko rodijo manj grenke plodove? |
Menda to počnejo tako, da obrane trde plodove postavijo v CO2 atmosfero ( brez kisika ). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 20 Nov 2016 14:14 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej Banko je napisal/a: | lpmami je napisal/a: | Tale razgrenitev kakijev: je to neki postopek, ki ga izvajajo na plodovih ali selekcija dreves, ko rodijo manj grenke plodove? |
Menda to počnejo tako, da obrane trde plodove postavijo v CO2 atmosfero ( brez kisika ). |
Izgleda da le ni tako preprosto.ker našim še ni uspelo pogruntat. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 20 Nov 2016 16:04 Naslov sporočila: |
|
|
battagelli je napisal/a: | Andrej Banko je napisal/a: | lpmami je napisal/a: | Tale razgrenitev kakijev: je to neki postopek, ki ga izvajajo na plodovih ali selekcija dreves, ko rodijo manj grenke plodove? |
Menda to počnejo tako, da obrane trde plodove postavijo v CO2 atmosfero ( brez kisika ). |
Izgleda da le ni tako preprosto.ker našim še ni uspelo pogruntat. |
No, jaz sem tole tukaj prebral. Potem pa tale stric laže:
http://www.deloindom.si/sadne-vrste/kaki-zlato-jabolko-sadez-bogov-za-navadne-smrtnike |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 09:47 Prispevkov: 578 Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno: 20 Nov 2016 16:15 Naslov sporočila: |
|
|
Optimist! Ker je letos prvič rodil (kljub temu, da ima najbolj bujno rast od vseh drevesc, ki sem jih tisto leto posadil), sem poskusil le enega, pa še tisti ni bil v popolni zrelosti (zaradi moje nepotrpežljivosti). Ko poskusim naslednje, sporočim, kakšen okus je v primerjavi s Tipom in Vanilo. Po velikosti pa je večji, kot Jiro (ki je letos tudi prvič rodil 6 plodov). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 20 Nov 2016 17:03 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej Banko je napisal/a: | battagelli je napisal/a: | Andrej Banko je napisal/a: | lpmami je napisal/a: | Tale razgrenitev kakijev: je to neki postopek, ki ga izvajajo na plodovih ali selekcija dreves, ko rodijo manj grenke plodove? |
Menda to počnejo tako, da obrane trde plodove postavijo v CO2 atmosfero ( brez kisika ). |
Izgleda da le ni tako preprosto.ker našim še ni uspelo pogruntat. |
No, jaz sem tole tukaj prebral. Potem pa tale stric laže:
http://www.deloindom.si/sadne-vrste/kaki-zlato-jabolko-sadez-bogov-za-navadne-smrtnike |
Načeloma,da se razgreni z co2 vemo že kar nekaj let.Ampak mora biti še nekaj da so rezultati taki kot pri Španskem.
KGZ-NG je imel v načrtu v sadjarskem centru Bilje letos postaviti zorilno komoro,žal jim ni uspelo pridobit sredstva na razpisu.Obljubljajo za naslednje leto.
Od g.Kneza razgrenjenega pa še nisem jedel,morda pa mu je res uspelo. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 20 Nov 2016 21:12 Naslov sporočila: |
|
|
Optimist je napisal/a: | Tinko, kako bi ti ocenil Hiratano? Men še ni rodil... |
Morda pa ti ga nebo potrebno žagati.Če je vsaj pol tako dober kot ga je pohvalil bo o.k.
http://sadnisvet.si/kaki-hiratana-no-96/
Mene ni prepričal je pa res da mi je rodil prvič in sem obral le par plodov. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 28, 29, 30 ... 68, 69, 70 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 28, 29, 30 ... 68, 69, 70 Naslednja
|
Stran 29 od 70 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|