 |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Parangalus
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 12:14 Prispevkov: 158 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 20:03 Naslov sporočila: |
|
|
Dobra knjiga, sem jo bral. V bistvu najboljsa od vseh knjig v zvezi z vrtnarjenjem. Potrdila mi je vec ali manj vse moje teorije, hkrati pa nisem zivcno hitel z branjem proti koncu v upanju da bom prebral vsaj kaj novega saj je bilo taga skozi celo branje kar nekaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
labia

Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 22:27 Naslov sporočila: |
|
|
juglans, v principu je tako, da se vsako uro (približno) količina bakterij pomnoži z 2 ( torej podvoji). Zdaj koliko je začetno število sem napisal le kot primer.
Zakaj so pomembnejše zadnje ure?
Ker se v 24-ti uri poveča število bakterij za več milijonov napram prvi uri, ko se le za nekaj tisoč.
Zakaj je to pomembno?
Ker aerobne bakterije poleg zraka rabijo tudi hrano. Zadnje ure jim hrane lahko zmanjka ( ker jih je "preveč") Zato dodajamo sladkor (melaso).
Za kaj se tako pripravljen čaj uporablja?
Za izboljšanje zemlje, naselitev mikroorganizmov, ker jo oživimo po uničenju z umetnimi gnojili. Škropimo tudi po listih in dosežemo s tem tudi boljšo obrambo rastlin pred boleznimi.
Kaj sploh nastane v kompostnem čaju?
Poleg koristnih bakterij so tudi njihovi produkti, encimi, proteini. Dober čaj se pozna po tem, da je na vrhu pena in "čaj" je temno rjave barve, kot črna kava.
Polarbear je dokaj dobro zapisal postopek. Akvarijska črpalka je dobra vsaka, bolje pa je če ima pretok vsaj 250 litrov na uro. Voda mora namreč brbotati, občasno jo premešamo.
ČIsto drugo teorijo pa ima znani Praxxus, ki objavlja vrsto youtube -video prispevkov o vrtnarjenju. Njegov recept za kompostni čaj je brez vpihovanja zraka:
http://www.youtube.com/watch?v=GCbeALuAYsg
Meni sicer ta metoda ni čisto OK.
Dobre so tudi take zračne črpalke (kompresorji) z dvemi ali 4 izhodi in na njih damo istočasno do 4 večje razpršilne kamne. Cene črpalk, ki ustrezajo so cca 20€, cene razpršilnih kamnov ( 15cmx2cmx3cm -modri) pa cca 2€ za kos.
Uglavnem če koga tematika bolj zanima je tukaj ena spletna stran, kjer se da marsikaj prebrati:
http://www.compostjunkie.com/making-compost-tea.html
Ta spletna stran pa je vrhunska in dejansko daje odlične napotke in odgovore na marsikaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 22:41 Naslov sporočila: |
|
|
Fajn prispevki. Muha, kaj če bi tehe nekaj zadnjih premestili/skopirali v temo Prehrana rastlin ali tam nekam, da bo lažje najti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Plamenka

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JERCA

Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13 Prispevkov: 146 Kraj: DOLENJSKE TOPLICE
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
No, končno sem vas našla..... šele včeraj me je Ivčk razsvetlila, kje najdem moje forumaše.
Danes zjutraj sem utrgala prve zrele plodove. Seveda tiste iz korit. Čast je pripadala Anmore Dewdrop.
V rastlinjaku se rastline dobesedno šibijo pod plodovi, vse so visoke nad 1,50 m. Prvi bo dozorel Paul Robeson, ki je že v ciljni ravnini. Sejala sem ga januarja, samo nekaj sadik za v rastlinjak.
Zunaj na vrtu pa je pa letos eno samo SRANJE s temi pardižniki. Vsaj pri meni. Rastline so sicer zelo lepe, visoke in košate za ponoret. In ker so bile predolgo košate in v vlažnem in hladnem jih je napadla krompirjeva-paradižnikova plesen. Morala sem jih pošpricat z Ranmanom, kar je začasno sicer ustavilo zadevo, vendar sedaj nadaljujem s sodinim škropivom.
Na mojem vrtu je težava, ker je vloga-rosa tam do 10.00, ko izza kozolca pride sonce in je takoj že vroče. Se pravi do 10.00 ne morem špricat zaradi rose, pol že sonce žge..... edino zvečer lahko. In letos sem ponovno zamudila obtrgovanje zalistnikov in sem trgala prevelike, pa so mi šli vsi v vrh...... Pa uši so na paradazu, ki jih ni bilo nikoli prej....
Skratka več moram naredit na preventivi, na začetnem škropljenju, pa bo šlo. Jaz pa kar pustim, ker so lepe rastline in ni težav, potem pa čez noč začnejo črnit listi in sem v riti.
No, pa sem se malo spucala.....me vsaj mož ne bo rabil poslušat....
Aja, paradajzmanija bo......sem v dogovarjanju za prostor in datum.
Več o tem bo pa Ivčk povedala, ko bo čas za to. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
Polarbear, labia mučos hvala
O zadevščini razmišljam od zime dalje in tako še vedno jemljem zalet, da se lotim... morda naslednje leto pa zares.
lp., in še enkrat hvala za povezave, knjigo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Plamenka

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ivčk

Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
O, Erienne, pa si le tu!!
Tudi jaz bom morala veliko več delati na preventivi, vendar ne zaradi bolezni, temveč zaradi raznih žužkov, s katerimi se vsako leto vse več srečujem.
Lani so to bili tripsi in uši, ki so mi prinašali viruse, letos so to pršice, ki zelo naskrivaj uničijo cel nasad paradižnikov v roku parih dni. Gosenic je letos tudi ogromno, tudi že na paradižniku  _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Plamenka

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
Letos se tudi jaz na veliko borim proti tem škodljivcem. Vsake toliko se pojavi rastlinjakov ščitkar, uši imam letos veliko več, kot druga leta na fižolu, ki raste med paradižniki, pa na nekaterih grmih, na breskvi...Pa seveda gosenice. Očitno je letos ugodno leto zanje.
Bom pa pozorna na pršice, zdaj, ko sem prebrala tvoj odgovor, Ivčk, da se listi sušijo in da jih potreseš na papir. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
labia

Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 19:31 Naslov sporočila: |
|
|
Ha, že par dni pobiram po 3 do 4 paradižnika, kolikor jih pač uspe dozoreti v tem terminu.
V bistvu mi prvi dozorevajo črni. Od teh je najprej dozorel Nyagous, nato Amazon Chocolate, Black from Tula in sedaj že tudi Sara black in danes še Black Iceberg.
Zanimivo: Siberian Early, še ni zrel, morda pa jutri ali pojutrišnjem pride na vrsto. Začeli pa so se rumeneti tudi Rumeni bosanski, na katere pa bo treba več počakati.
Res so manjši, kot bi lahko bili a okus je svetlobna leta daleč od trgovinskih. Dva tedna nazaj sem namreč kupil nekaj LEPIH v trgovini. Brez okusa, vodeni, brez kisline, sladkobe, vonja....za zjokat, kot bi jedel nedozorelo lubenico.
Sem prav rabil tak uvod, da sem potem užival v lastnem pridelku.
Eksplozija okusov, vonj po PARADŽNIKU ( že na 1m daleč)...njamiiiii.
Sem se kar potolažil, da vse to delo in skrb ni zaman. Vredno je vsake sekunde.
Sem kar pozabil prilepiti kakšno fotografijo prejšnje dni ( sem jih neučakan pojedel in pozabil pofotkati), se pa oddolžim z današnjimi junaki:
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borut70
Pridružen/-a: 12.07. 2013, 18:14 Prispevkov: 68 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
Zaenkrat samo pozdravcek vsem, vec pa ko pridem z morja :-D |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MARIJAV

Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 13 Jul 2013 07:53 Naslov sporočila: |
|
|
Uf, kar oko se mi pase po tem tvojem krožniku paradižnikov. Lani ta čas (12.7.) sem imela sezono že na polno zrelih. Imam v zvezku zapisano, da sem dala na fermentacijo že 16 sort in kuhala prvo rundo mezge.
Letos pa bom šele danes imela prve paradižnike za solato (predtem so bili posamezni zreli plodovi pohrustani kar na licu mesta!), dozorel je prvi Rab orjak, volovsko srce Val in več plodov Blodybutcherja ter Matine.
Očitno mi sezona kasni za najmanj 2 tedna, prvi večji naval zrelih bo ravno konec meseca, ko gremo na morje. Me bodo morali pač lepo počakati, kot jaz zdaj čakam njih . _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
paprika

Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 13 Jul 2013 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni še na prostem ne zori paradižnik,v rastlinjaku pa je pravkar začel.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobolino

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 13 Jul 2013 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem popedenala pardajzke, oskubila, kolikor se je dalo. Tisti v loncih so dobili dozo gnojila za paradižnik, tistim na prostem nič ne manjka, v rastlinjaku pa sem našla gosenico, nekaj plodov Goldfisch je bilo najedenih, kaže pa se kronično pomanjkanje kalcija, črnijo tu in tam dna plodov, tako da dobijo zvečer foliarno dozo. Nekaj pardajzkov sem nabrala, Nyagous, Orange Oxheart, ta najbolj trpi brez kalcija, Feuerwerk, Bianca Grande, v loncih pa je na novo Black Cherry, Sleeping Lady, Rosella Purple, Polički Divlji....ampak to ni množična dozorelost, le tu in tam kak plod, in pripravljeno že imam za vzeti semena. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 41, 42, 43 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 41, 42, 43 Naslednja
|
Stran 19 od 43 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|