|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 18 Okt 2016 23:18 Naslov sporočila: Sušilnik sadja in zelenjave |
|
|
Pozdravljeni.
Zanima me katera jabolka so boljša za sušenje?
Verjetno ste poskusili sušit več vrst jabolk, kakšna je sploh razlika med različnimi vrstami?
Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 19 Okt 2016 01:01 Naslov sporočila: |
|
|
Definitivno starejše sorte, oz. tiste z zelo močnim okusom. (bobovec, kanadka, kosmač je sploh zmagovalec)
Razlika med starejšimi sortami in novejšimi je na koncu v okusu krhljev. Drugega jaz nisem opazil, ... razen tega, da so starejše sorte bolj suhe nasploh (mislim na sadeže) in je tako manjša razlika med težo svežega in suhega materiala. Ampak to recimo da ne igra neke pomembne vloge pri ocenjevanju.
Na kratko. Ko poizkusiš nekaj krhljev starih sort in nato še iz novejših, se sprašuješ ali je to sploh naravna zadeva. Ni okusa, ni kisline, ni sladkega. Razočaranje.
Dopuščam pa tudi možnost, da je jedec novejših sort bolj navajen na blage okuse in bi bilo nasprotje temu odvračajoče. Tudi to bi verjetno lahko bilo mogoče. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Okt 2016 06:30 Naslov sporočila: |
|
|
Mimogrede: od danes je v Sparu sušilnik Gorenje z njihovo kartico okoli 25€, dober nakup.
Za sušenje so dobra čimbolj uležana oz. zrela jabolka, ker imajo več sladkorja. Pred nekaj leti mi je znanec prinesel vrečko jabolk Jonagold, ki jih nabral z dreves, ki so jih pozno jeseni v nasadu posekali. Plodovi so bili prezoreni, na površini je bile že plast maščobnih snovi. Na tanko narezane so bile kot sladek čips, suhe, seveda. Nikoli boljših.
Sicer pa sušim zrela jabolka, če le gre, domačih dreves, neškropljena ali pa tiste iz zaupanja vrednega nasada. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Okt 2016 06:36 Naslov sporočila: |
|
|
Doma smo na veliko sušili sadje za ozimnico. Od jabolk smo sušili le "hlebčarje". Ne vem uradnega imena, je seveda stara sorta manj sočnih a zelo sladkih jabok. Precej veliki plodovi, ki lepo nakazujejo dve polovici, kot da so namenjeni za razrez. Rezali smo jih samo napol. Za sveže uživanje so bili presuhi in presladki, v kompotu so pa lepo uravnovesili kislino suhih češp.
Tudi od hrušk smo večinoma sušili le eno sorto (domače ime "krhlavka"). Bolj drobne, podolgovate, rumeno-rdeče, pozne, suhega in sladkastega okusa. In pa tepke.
Če zaključim: primernejši so bili manj sočni sadeži, ker so se hitreje in lepše posušili. Mogoče je bila pomembna tudi sladkoba, kot konzervans, da se je sadje bolje ohranilo. Sočnih in kislih smo se izogibali. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 19 Okt 2016 19:10 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore.
Do sedaj smo suha jabolka kupovali, smo se pa letos odločili, da jih bomo sami sušili. Zanima me še, ali je tisti, rahlo kisel priokus, ki ga imajo kupljene suhe jabolke, naraven ali kaj dodajo? Na vrečki piše: Jabolka, antioksidant k-metabisulfit.
Ta žveplov dodatek verjetno nima kislega priokusa!?
Skoraj bi stavil, da dodajo tudi malo citronske kisline, ampak tega ne piše.
Krhlji so tudi lepi svetli, bolj beli.
L.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Okt 2016 19:24 Naslov sporočila: |
|
|
Rahlo kisli priokus je lahko zaradi sorte. Doma tudi zato nismo sušili drugih jabolk, ker so nam bili suhi (in kuhani v kompot) krhlji prekisli. Belina ... tu pa pridejo na vrsto dodatki, ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franci
Pridružen/-a: 08.01. 2015, 22:53 Prispevkov: 126
|
Objavljeno: 20 Okt 2016 07:27 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas sušimo izključno jabolka sorte Majda. Imajo prijetno kiselkast okus in ostanejo po sušenju bele, ne potemnijo. Majda je stara slovenska sorta in jo uvrščamo med bolj odporne sorte. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 24 Okt 2016 15:45 Naslov sporočila: |
|
|
V eni reviji, so ravno delali teste sušilnikov. teh poceni. Potrošniška revija, se splača pogledat.
Treba se je pa odločit, ali enega poceni plastičnega, ali ornk leseno omaro _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 24 Okt 2016 15:57 Naslov sporočila: |
|
|
Kravžlj, nujno je treba upoštevati še količine sadja/zelenjave, ki jih nameravamo sušiti. Pri majhnih količinah je večja sušilnica neprimerna in obratno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 24 Okt 2016 18:15 Naslov sporočila: |
|
|
Vsako leto sušim manjše količine sadja za svojo uporabo, imam električni sušilnik z regulacijo temperature, vendar je to dolgotrajno, za banane tri dni, kanadke sušin nad kaminčkon na vikendu, traja samo en dan, ker ne maram preveč suhih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 24 Okt 2016 19:55 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen
In če ni preveč suho, kako potem skladiščiš? Hvala za odgovor in
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 26 Okt 2016 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
Test sušilnikov je naredila revija VIP (revija za potrošnike).
Sama imam že več kot 10 let slabše ocenjenega zaradi sedaj visoke cene. Pladnji so celi, beli (brez lukenj), mislim, da so štirje, 3 stopnje sušenja in nastavitev ur.
Sem zelo zadovoljna z njim.
Žal v zadnjem času premalo v uporabi zaradi pomanjkanja jabolk (stara sorta je požagana zaradi poškodb snega) in potrpežljivo čakam, da bodo nasajene sadike začele roditi. Letos sem že imela 8 jabolk sorte Pilot. Stare sorte pa bodo verjetno čez 7 let rodile.
Če bo imel Furman spet obilo sadja in jaz pravočasno pogledala njegovo ponudbo, pa morda spet... _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 26 Okt 2016 12:26 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija, ne skladiščim, ker te male količine razdelim družini za sprotno"žvekanje".Se mi je pa pred leti zgodilo, da so mi v zaprt kozarec prišli neki molji, samo v jabolka v banane nikoli.
LP Franc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 12 Nov 2016 20:13 Naslov sporočila: |
|
|
Najbolje se mi skladiščenje obnese,tako da jih zavakumiram po 20 dek.
Za manjše količine sušenja je dovolj dober ABC sušilnik z pladnji brez luknjic.
Po sušenju sliv ali kakija,se lepo očisti.
Je pa fajn če si dokupiš pladnje(v kompletu so štirje)tako znižaš ceno vložene energije na maso sadja.
Jaz sušim tudi na dvanajst pladnjev zloženih enega na drugega.Čas sušenja ostane isti. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|