Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čili 2016
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 58, 59, 60 ... 63, 64, 65  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
choco_chili



Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58
Prispevkov: 105
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2016 21:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pajo a pol je ratalo z "Sample" al si kaj drugega napisal na paket? Sploh pa ne dvomim, da ne bi bili zadovoljni z omakami ;)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 22 Okt 2016 15:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

choco_chili je napisal/a:
Pajo a pol je ratalo z "Sample" al si kaj drugega napisal na paket? Sploh pa ne dvomim, da ne bi bili zadovoljni z omakami ;)

Je šlo čez brez problemov. In celo. Ko sem pa v Fužine 1 pasto poslal pa zavito v mehurčke, da me je še žena spraševala če je bomba notri, da tako zavijam je prišlo pa razbito!
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2016 18:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja moji čiliji se še kar veselo barvajo. Sem jih nekaj iz senčne vrtne lokacije prestavil v teglce in dal na južno stran balkona. Namenjeni so za zimsko spanje, ostali pa gredo tekom praznikov v večna lovišča. Tokrat zimovalčkov ne bom obrezoval, bom pa opazoval njihovo dogajanje glede na to, da sta dva v vrtni zemlji, dva pa v umetnem substratu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1222
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2016 23:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[quote="goIdhorn"]
Zelenc je napisal/a:
Imate čilije še zunaj?


Bishops Crown

Če kdo rabi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 27 Okt 2016 08:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja jih je še kar nekaj od različnih Habanerotov dalje ter Queen Lourie. Vse še super deluje in tudi na barvi še pridobivajo.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
goIdhorn



Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03
Prispevkov: 455
Kraj: okolica NG

PrispevekObjavljeno: 27 Okt 2016 11:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zadnja in predzadnja "bandima"





Pa še par slik, ki so nastale v letošnji sezoni:























Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4672
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Okt 2016 13:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam dilemo, uporaba čilija iz zamrzovalne skrinje za pripravo čili omak.

Kaj izkušenj, med drugim tudi kdaj je bolje čilije vsak v grobem narezati, pred zamrznitvijo ali potem?

Pajo, choco_chili in ostali?
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7976
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Okt 2016 14:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izkušenj nimam. Moje prepričanje pa je, da dvakratno konzerviranje hrane ni dobro - samo siromaši shranek. Zna biti, da je shranek okusen, vendar jedcu razen okusa ne da toliko, kot, če bi bil predelan samo enkrat.

Pravijo, da je naša hrana v bistvu sončna energija shranjena v rastlinah, živalih (več je imajo, kvalitetneje nas nahranijo) in, da z zmrzovanjem to sončno energijo uničimo (ali vsaj znatno zmanjšamo). Zato bolj priporočajo sušenje, pasteriziranje, soljenje, kisanje,.... Recimo: bilo bi zanimivo čilije kisat. Me prav zanima, kaj bi nastalo.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 28 Okt 2016 15:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:
Imam dilemo, uporaba čilija iz zamrzovalne skrinje za pripravo čili omak.

Kaj izkušenj, med drugim tudi kdaj je bolje čilije vsak v grobem narezati, pred zamrznitvijo ali potem?

Pajo, choco_chili in ostali?

Nikoli niti probal nisem. Samo frišni pa dokler so pač so. Ja delajo pa nekateri in pravijo, da je v redu.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
choco_chili



Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58
Prispevkov: 105
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Okt 2016 20:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako kot Pajo, tudi sam uporabljam samo sveže. Zamrznjenih nisem še nikoli, pa tudi skrinje nimam oziroma zmrzovalnika, da bi jih zamrznil.
Drugače jih pa ta veliki proizvajalci sigurno uporabljajo zamrznjene. Že dalj časa spremljam enega japonca Takukondo, ki ima večji nasad habanerov na Japonskem in jih konec sezone zamrzne skoraj cca 500 kg, da lahko potem sproti kuha omake. Smo s sodelavci že probali njegove omake, saj smo se zmenili za zamenjavo in mu poslali naše on pa nam njegove in so res dobre.

http://www.mellowhabanero.com/english/home.html

Redno spremljam njegov Instagram profil in tukaj je na sliki 150 kg spravljenih v skrinjo. Jih pa s posebno mašino pren naseklja na manjše kose.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 28 Okt 2016 20:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mnja, res je vredno besed...

...sveži čili je nedvomno prva liga, med tem ko sem za zmrznjene tudi že slišal veliko pohval in tudi poizkusil zadevo. Priznam, razlike ni bilo občutiti. No, jest sem si za letošnjo sezono shranil in zamrznil kar precej čilijev, saj sem prepričan, da bo z njimi vse ok in da bodo uredu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4672
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Okt 2016 22:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O, fino, če je za Takukondo dobro, bo tudi zame Razz . Pa prej naseckati, no ja, saj je logično (čeprav sem razmišljal, da so odmrznjeni bolj mehki za obdelavo). Verjetno tudi zaradi prostora; kar pri meni sicer ne bo problem.

Hvala, choco_chili!
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 28 Okt 2016 22:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker si omake v manjših količinah kuham sproti, da imam vedno sveže, uporabljam izključno zamrznjene čilije. Nobene razlike ni v okusu, le na trdoti
izgubijo, ko se odtalijo, zato jih pred zamrzovanjem vedno prerežem na pol in očistim semena, da mi je prihranjeno kasnejše mučenje. Wink


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 29 Okt 2016 08:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spiridon je napisal/a:
Ker si omake v manjših količinah kuham sproti, da imam vedno sveže, uporabljam izključno zamrznjene čilije. Nobene razlike ni v okusu, le na trdoti
izgubijo, ko se odtalijo, zato jih pred zamrzovanjem vedno prerežem na pol in očistim semena, da mi je prihranjeno kasnejše mučenje. Wink


LP

Ja saj kaj pa delajo vsi veliki izdelovalci omak? Ne more biti napačno in sam goto NE bi opazil neke razlike moram priznati.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
choco_chili



Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58
Prispevkov: 105
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2016 09:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juhej, končno prvi pridelek Bishops crown ;) /sarkazem off

Toliko pa se še nisem načakal. Za 1. novembra prvi dozoreli Bishops crown čiliji. Pa so nekateri reklil, da je že konec sezone ;) So pa nenormalno veliki za svojo vrsto - cca 8 cm premera.



Zunaj imam še 10 sadik (3 bishope, 1 jalapeno, 2 benija in 4 habanere), ki zaenkrat še delajo dobro. Vsi ostali razen bishopov bodo verjetno dozoreli, bishopi, ki pa so še precej polni, pa vsi verjetno ne bodo dozoreli.



Notri pa se dogaja na polno. FOTR je skoraj do končno dozorel še z zadnjimi cca 70 komadov. Poletg tega še cveti in je v zadnjem mesecu naredil še nove plodove. Prav tako je orange lantern naredil še kopico novih plodov. Odlično za dnevno uporabo ;)



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 58, 59, 60 ... 63, 64, 65  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 58, 59, 60 ... 63, 64, 65  Naslednja
Stran 59 od 65

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.