|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Avg 2016 08:20 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami, to je bilo zato, ker o drugačnih načinih kompostiranja nismo nič vedeli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 01 Avg 2016 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Saj ... osvojiti novo znanje in opustiti staro prakso...
Zanimajo me termometri, s katerimi merite temperaturo v kompostnem kupu. Kako je videti (kakšen link ali slika takega, ki ga kdo uporablja pri sebi doma). Jaz sem s termometri bolj na tanko, še pri barvanju imam samo eno nerodno stekleno reč. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Avg 2016 09:58 Naslov sporočila: |
|
|
Imam nekaj podobnega, samo da na mojem piše, da ga lahko uporabljamo vse od kuhinje, proizvodnih procesov do merjenja toplote tal. Kje je bil nabavljen ne vem, je bilo darilo. V kuhinji pa tegale. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 01 Avg 2016 10:02 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Muha, bom vedela, kaj iskati. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 14:20 Prispevkov: 363 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 01 Avg 2016 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
Kompostiram kar po starem. Traja dobri dve leti kompost je odličen, soseda me je prišla vprašat, če ga lahko nabere za saditev rož. Da traja, preden nastane takšna lepa črna zemlja sploh ni vedela. _________________ http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija |
|
Nazaj na vrh |
|
|
robi14
Pridružen/-a: 04.01. 2016, 23:13 Prispevkov: 252 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 01 Avg 2016 20:23 Naslov sporočila: |
|
|
Meni začenja masa (večinoma trava) gniti (črn izedek), na določene trenutke pa ima vonj kot silos.
V kup sem dodal mlad odrez žive meje, potem mlade poganjke drevja in malin. Z njimi sem poiskušal narediti nekakšne plasti, da je kup bolj zračen, ampak ni željenega učinka.
Vseskozi dodajam fermentin.
Lahko mogoče kakšen nasvet, kaj popraviti, oz. kako "izboljšati" pogoje že obstoječi masi?
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Parangalus
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 12:14 Prispevkov: 158 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 02 Avg 2016 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
robi14 je napisal/a: | Meni začenja masa (večinoma trava) gniti (črn izedek), na določene trenutke pa ima vonj kot silos.
V kup sem dodal mlad odrez žive meje, potem mlade poganjke drevja in malin. Z njimi sem poiskušal narediti nekakšne plasti, da je kup bolj zračen, ampak ni željenega učinka.
Vseskozi dodajam fermentin.
Lahko mogoče kakšen nasvet, kaj popraviti, oz. kako "izboljšati" pogoje že obstoječi masi?
Hvala |
In če izmeriš ph tej črni masi je 10 ali več in ni pogojev za razmnoževanje pravih mikrobov.
To se zgodi zaradi preveč zelene mase na kupu torej preveč dušika in premalo ogljika. Tvorit se začnejo amonijeve spojine in posledica je izguba dušika v atmosfero.
Enostavno dodaj rjav material, najbolje listje ali seno ali pa eno rundo trave, ko jo pokosiš, popolnoma posuši, da postane rjava in jo vmešaj. Če je potrebno ponovi večkrat in spremljaj vlago. Ne potrebuješ nobenih dodatkov saj so zdaj zunaj odlični pogoji za kompostiranje. S fermentinom v tvojem primeru še poslabšaš zadevo ker mu je dodan dušik. Jeseni ali spomladi pa lahko poliješ s sladko vodo (ogljik) za pospešitev procesa če je zunaj premrzlo.
Na grobo rečeno je osnovna filozofija kompostiranja ta, da skrbiš za kombiniran material - malo zelenega, malo rjavega itd. Pa seveda ne smeš dovolit da se ti vse skupaj izsuši.
Glede termometrov so pa poleg profesionalnih najbolj priročni kuhinjski, ker so narejeni za višje temperature. (kompost se lahko segreje nekje do 75 stopinj) Analogni ali digitalni, cene se gibljejo med 10 in 20 eur. Sam termometer ali sonda mora bit pač toliko dolga, da jo je možno zarinit vsaj ene 15 cm v kup. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 02 Avg 2016 13:41 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami je napisal/a: | Saj ... osvojiti novo znanje in opustiti staro prakso...
Zanimajo me termometri, s katerimi merite temperaturo v kompostnem kupu. Kako je videti (kakšen link ali slika takega, ki ga kdo uporablja pri sebi doma). Jaz sem s termometri bolj na tanko, še pri barvanju imam samo eno nerodno stekleno reč. |
Jaz imam nekaj takega . Ima precej daljšo sondo. Drugače pa je tak ugodno na eBay-u.
Lahko pa si napraviš nekaj cenejšega 2$ -DIY-compost-thermometer-build |
|
Nazaj na vrh |
|
|
robi14
Pridružen/-a: 04.01. 2016, 23:13 Prispevkov: 252 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 02 Avg 2016 21:49 Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
In če izmeriš ph tej črni masi je 10 ali več in ni pogojev za razmnoževanje pravih mikrobov.
To se zgodi zaradi preveč zelene mase na kupu torej preveč dušika in premalo ogljika. Tvorit se začnejo amonijeve spojine in posledica je izguba dušika v atmosfero.
Enostavno dodaj rjav material, najbolje listje ali seno ali pa eno rundo trave, ko jo pokosiš, popolnoma posuši, da postane rjava in jo vmešaj. Če je potrebno ponovi večkrat in spremljaj vlago. Ne potrebuješ nobenih dodatkov saj so zdaj zunaj odlični pogoji za kompostiranje. S fermentinom v tvojem primeru še poslabšaš zadevo ker mu je dodan dušik. Jeseni ali spomladi pa lahko poliješ s sladko vodo (ogljik) za pospešitev procesa če je zunaj premrzlo.
Na grobo rečeno je osnovna filozofija kompostiranja ta, da skrbiš za kombiniran material - malo zelenega, malo rjavega itd. Pa seveda ne smeš dovolit da se ti vse skupaj izsuši.
|
Ali naj potem pri mešanju s suho travo vzamem kompost s kupa in ga dobro premešam ter potem vanj zmešam še suho travo?
Bi vanj zmešal še slamo, ki mi jo je ostalo nekaj?
Kako bi se pa obnesla šota v takšnem bazičnem kupu, predvsem z namenom nižanja pH?
Hvala za nasvete in lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Parangalus
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 12:14 Prispevkov: 158 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 02 Avg 2016 23:11 Naslov sporočila: |
|
|
Kombiniraj po 5 cm plasteh kompost in slamo.
Pa ne skrbi za ph, se bo sam uravnal ko bos dodal ogljik in se bojo razvile termofilne bakterije. Sote pa ne mesaj, ti bo prevec znizala zracnost in s tem dostop kisika. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
robi14
Pridružen/-a: 04.01. 2016, 23:13 Prispevkov: 252 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 03 Avg 2016 08:48 Naslov sporočila: |
|
|
Parangalus je napisal/a: | Kombiniraj po 5 cm plasteh kompost in slamo.
Pa ne skrbi za ph, se bo sam uravnal ko bos dodal ogljik in se bojo razvile termofilne bakterije. Sote pa ne mesaj, ti bo prevec znizala zracnost in s tem dostop kisika. |
S čim naj dodam ogljik?
S toplo sladko vodo ali s posuseno travo in slamo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Avg 2016 12:01 Naslov sporočila: |
|
|
V topli (ali mrzli) sladki vodi pač ni dušika. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Parangalus
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 12:14 Prispevkov: 158 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 03 Avg 2016 22:59 Naslov sporočila: |
|
|
S suho travo, suhim listjem, slamo, senom.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 18 Sep 2016 16:55 Naslov sporočila: |
|
|
Imam eno vprašanje, za katerega ne vem, v katero temo naj ga dam, pa sem se odločil, da bom kar sam napisal ...
In sicer, na parceli, kjer imam sadovnjak, mi raste pretežno detelja.
Vmes je nekaj regrata, na enem delu precej rmana, na drugem celo gabez. Prave trave je dejansko zelo malo.
Parcelo kosim z običajno vrtno kosilnico in verjetno bo večini jasno, kako potem izgleda tak odkos.
Če pobiram v košaro, se materiala nabere za 15-20 košar. Moja želja je, da bi ta odkos lahko nekako skompostiral.
Če sveže naložim na kup, dobim v nekaj dneh - po domače povedano - drek.
Tudi s premetavanjem kupa nekako ni bilo uspeha, ker se že enem dnevu v notranjosti tako segreje, da se kar kadi ven, ko odpreš.
V vročih in suhih dneh je možnost razgrniti na tanko, pa še takrat se tak material res izjemno počasi suši.
Poleg tega ga je pa potem zelo težko spet zgrabiti skupaj, ker vrtna kosilnica seveda zreže na tako majhne kose, da ti uidejo med zobmi grabelj.
Ta teden sem nekaj čaral z nalaganjem po plasteh, vmes pa trosil listje in slamo. Bom videl, kaj bo ratalo ...
Sicer mi še vedno ostane košenje brez košare z izmetom, pa da tisto ostane kar na tleh.
Ne vem... Morda kakšno vaše mnenje ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 18 Sep 2016 17:13 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas tudi kosimo v kosaro. Ta odkos imam najraje. Vsa odkos iz kosare stresemo na pokoseno povrsino in razgrnemo na debelino do 10 cm ter na ta nacin delno posusimo. Nato uporabimo kot zastirko ali pa za kompostiranje. V kompostnik mešamo po plasteh z napol narejenim kompostom. Potem kompostnika ne premetevamo nic vec. Obcasno ga zalijemo z rezredceno vsebino iz organka ali z prevrelko iz kopriv. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 21, 22, 23 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 21, 22, 23 Naslednja
|
Stran 11 od 23 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|