Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kako, kdaj, kaj kuhati v vročih dneh
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2024 11:22    Naslov sporočila: Kako, kdaj, kaj kuhati v vročih dneh Odgovori s citatom

V vročih dneh je priprava obrokov kar problem, ker kuhanje dodatno segreva bivalne prostore. Lepo bi bilo, če bi v tej temi delili svoje strategije in recepte za jedi, ki jih pripravjate, ko nastopijo "pasji dnevi".

Za začetek naša priljubljena jed za vroče dni:

Kumarična poletna juha

- 500g solatnih kumar,
- 3žlice oljčnega olja,
- 4 stroki česna,
- 8dcl jogurta,
- 1dcl kisle smetane,
- koper,
- sol,
- peteršilj,
- jabolčni kis

Kumare naribamo kot za solato, posolimo, dodamo jogurt, k.smetano, nasekljan česen, sol, poper, malo jabolčnega kisa. Vse zmešamo s paličnim mešalcem. Dodamo nasekljan koper in peteršilj in popopramo. Ponudimo dobro ohlajeno. Lahko pred serviranjem na krožnik dodamo kocko ali dve ledu.



Takole sem jo nekoč servirala (v ledeni skledi s cvetovi) za poletno praznično kosilo.

Danes bomo imeli poleg te juhe še pečen sir in zeleno solato. Mislim, da se bomo kar dobro najedli Smile
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Beki



Pridružen/-a: 08.07. 2021, 19:43
Prispevkov: 92
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2024 14:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj, pri nama je bil ponedeljek dan za kuhanje. Od takrat, štedilnik vklopiva samo še za kavo zjutraj. Mogoče se bo komu zdelo robinzonsko, ampak za naju (stanovanje v 3. nadstropju, klima ni opcija) se zelo obnese.

V ponedeljek sem pripravila tri jedi:
hladna paradižnikova juha "Gazpacho":
V blenderju zmiksaš do ustrezne konsistence par paradižnikov, 1 papriko, peteršilj, baziliko, strok česna... Receptov je mnogo, vsak se v nečem razlikuje... midva začiniva juho tik pred serviranjem z malo soli, popra in dobrega olivnega olja, ob serviranju še ledena kocka.. njam!

Testeninska solata z bučkami in mozzarelo
; v ponvi popražm 3 bučke, nasekljam šopek mete in šopek bazilike in 2 mozzareli. Skuham 1 vrečko testenin, ohladim pod mrzlo vodo in vse skupaj zmešam v veliki skledi. Sol poper, olivno olje, spet, po okusu. Jaz sem dodala tokrat še malo naribanega parmezana, za močnejši okus.

Kvinoja v solati
Kvinojo skuhaš, ohladiš na hitrco pod hladno vodo, nato pa dodaš svojo najljubšo zelenjavo. Za naju tokrat solatna kumarica, več barv paprike, velik šopek peteršilja. Preliv sem naredila iz sezamove paste in limoninega soka. Če bi imela doma, bi dodala verjetno še koruzo iz konzerve, ali pa kuhano čičeriko.. v trgovino pa nisem šla samo zaradi tega.

Te jedi se super ohranijo v hladilniku, in ob povratku iz službe super paše:
1.) ker so jedi v hladilniku, so take temperature, da te lepo osvežijo
2.) ko prideš popolnoma razgret domov, v stanovanje, ki je kljub ukrepom še vseeno bolj toplo kot bi si želel, ni treba kuhati.

Je pa pač malo repetitivno - če se komu to upira, potem taka rešitev ni zanj. No, nama je bolje jesti parkrat isto, kot sopihati pri 30tih stopinjah za štedilnikom ;)
Prilepim še slikico, ko bo priložnost Smile Drugače je pa teh hladnih solat iz žitaric neskončno. Drugo žito, druga zelenjava, malo drugačen preliv, pa je že čisto drugačen okus..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2024 14:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Veliko solat (tržaški solatnik mi dela odlično in je mehak, sočen), kumarice, hrastov list, vse z vrta v tej vročini. Dodam kuhan krompir (če ni prevroče, takrat raje jem s kruhom), včasih sirarsko skuto, drugič trdo kuhano jajce. Ali pa zraven jem popečen sir.
Moja kosila so v poletni vročini skromna.
Zajtrkujem pa kraljevsko.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje


Nazadnje urejal/a lpmami 12 Avg 2024 14:51; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Beki



Pridružen/-a: 08.07. 2021, 19:43
Prispevkov: 92
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2024 14:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oh, od daleč sem mislila, da imaš na sliki skledo z rožicami, potiskano. Šele zdaj sem dojela, kako izvirno si to pripravila! Čudovito! srce
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2024 15:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za opis vaših obedov v teh časih.

Beki, ideja ni moja. Našla sem jo v knjigi "Babičini recepti za dom". Zelo lepa knjiga...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2024 16:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kuham na balkonu. Zjutraj pod senčnikom, po 12. uri je balkon že ves v senci. Moj možiček bi se sicer prilagodil tudi bolj enolični skoraj-nekuhani hrani, bi pa delal kaj žalosten obraz in kar naprej pogledoval v hladilnik, če je v njem kaj salami podobnega Wink .


Danes: pečeni puranovi zrezki ( 4 minute na vsaki strani, to ne vzame veliko časa). Francoska solata. Brez juhe ne gre, danes je bila fižolova, ker sem včeraj skuhala en cel lonec fižola in ga zamrznila po porcijah. Brez fižola pri nas ni solate.

Včeraj: goveja juha iz kock, kuhana z obilo jušne zelenjave, gosta zakuha z domačo ribano kašo. Glavna jed: Poletna solata s tuno.

Jutri: verjetno bom ob tedenski nabavi kupila kaj že pripravljene hrane in doma naredila le juho in solato.

Naslednji teden bo vsaj 2x za glavno jed solata iz včerajšnjega jedilnika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2024 07:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem včeraj zvečer kuhala govejo juho. Jedli smo dva dni goveje zrezke v omaki z rižem in veliko skledo kumarne solate.

danes selitev in ne vem, mogoče gremo na malico, če bo kaj prida.

popldne bom kuhala domače nadevane paprike (bo prevroče za karkoli zunaj, ker bo verjetno do 40 stopinj prilezlo), da bodo za dva dni, poleg bo vsak dan pire krompir, solata, še prej pa končno domača goveja juha.
brez juh pri nas ni kosila, bučk je polno, kuham nič drugače kot pozimi.
kruh se zmeraj peče, peciva tudi.

edino, česar poleti ne kuham, je kislo zelje/repa s krvavico. to mi v vročini ne potegne.
Tudi jaz skuham več fižola za fižolovko, boljša polovica ima rado gosto, da žlica stoji v njej, naredim vlivance vanjo.

nekako sem vajena vsak dan jesti toplo hrano, vroč čaj je obvezna sestavina zajtrka (tudi na morju).
pojemo pa več domačega sadja, trde breskve jem že dva tedna.
če kuharica štrajka, so pa jajca (štrajk je zelo redek).
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1553
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2024 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Občudujem vse,ki v tej vročini kuhate.

Pri nama skuham šele zvečer.Pa še to res zelo na hitro.Včasih samo tople sendviče.
Obvezna je edinole skleda solate in latvica domačega kislega mleka.Tega pripravljam vsak dan.
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2024 13:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz skuham vsak teden 200-250g fižola v zrnju. Ga dodajam čez teden v solate. V bolj hladnih dneh je enkrat kot topla jed, zdaj bo pa enkrat fižolova solata, verjetno z jajčki. Čeprav je meni zelooo všeč tudi solata iz fižola v zrnju, pora, narezanega na trakce in vmešana tuna iz konzerve. Odlična samostojna jed, ki pa g.Brbru ne potegne.
Zdaj fižol kuham zvečer.

Goveje juhe pa čez poletje ne jemo, ker nama je po njej preveč vroče Embarassed .

Ker imamo pri nas bolj pozno kosilo (okoli 16.ure), je to zadnji obrok v dnevu.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2024 14:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem imela na jedilniku špinačo iz pesinih listov, pire krompir in jajček na oko. Sicer je nekaj kuhanja, pa spet ne preveč.
Tako je bilo dobro, da sem krožnik polizala Smile
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2024 15:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mož je zjutraj napekel dovolj palačimk, da bodo še jutri za posladek s sladoledom.

Testeninsko solato bova prav tako jedla danes in jutri za kosilo, poleg fussilov so v njej še kumara, dve papriki, trije paradižniki, koruza in konzerva tune.

Poleti večinoma kuham v provizorični kuhinji v pritličju, da nama kuha ne greje stanovanja, najraje kaj v pečici, da mi ni treba biti zraven.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2024 14:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

33 °C

Danes je bil sataraš. Jutri bo poletna solata s tuno. Velike porcije, da ostane kaj še za večerjo.
Zame bi bilo že to dvoje dovolj, a je bilo pod mus v teh vročini skuhati še juho. Rolling Eyes Gospodinjino maščevanje: juha iz kocke. Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2024 14:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas bo pod večer, veeeliko blitve s krompirjem in piščančja krilca za žar, v pečici na vroč zrak. Čez dan pa sadje, so že nova jabolka, pa breskve, kak jogurt,....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2024 14:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc, točno tak dnevni jedilnik imam rada poleti. Če ni piščanca (nimam tistega na vroč zrak, kaj več se mi v vročini ne da), pa tudi ni hudega.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2254
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2024 00:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nama je bila pa danes boranja, za v skrinjo za še dvakrat veganska, za danes pa zmešana z že pripravljenim in zamrznjenim golažem - božansko Very Happy .
Jutri bo pa dimljen losos v smetanovi omaki s širokimi rezanci in paradižnik z veliko rukole za solato.
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.