|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Jul 2024 11:22 Naslov sporočila: Kako, kdaj, kaj kuhati v vročih dneh |
|
|
V vročih dneh je priprava obrokov kar problem, ker kuhanje dodatno segreva bivalne prostore. Lepo bi bilo, če bi v tej temi delili svoje strategije in recepte za jedi, ki jih pripravjate, ko nastopijo "pasji dnevi".
Za začetek naša priljubljena jed za vroče dni:
Kumarična poletna juha
- 500g solatnih kumar,
- 3žlice oljčnega olja,
- 4 stroki česna,
- 8dcl jogurta,
- 1dcl kisle smetane,
- koper,
- sol,
- peteršilj,
- jabolčni kis
Kumare naribamo kot za solato, posolimo, dodamo jogurt, k.smetano, nasekljan česen, sol, poper, malo jabolčnega kisa. Vse zmešamo s paličnim mešalcem. Dodamo nasekljan koper in peteršilj in popopramo. Ponudimo dobro ohlajeno. Lahko pred serviranjem na krožnik dodamo kocko ali dve ledu.
Takole sem jo nekoč servirala (v ledeni skledi s cvetovi) za poletno praznično kosilo.
Danes bomo imeli poleg te juhe še pečen sir in zeleno solato. Mislim, da se bomo kar dobro najedli _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Beki
Pridružen/-a: 08.07. 2021, 19:43 Prispevkov: 92 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Jul 2024 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
Oj, pri nama je bil ponedeljek dan za kuhanje. Od takrat, štedilnik vklopiva samo še za kavo zjutraj. Mogoče se bo komu zdelo robinzonsko, ampak za naju (stanovanje v 3. nadstropju, klima ni opcija) se zelo obnese.
V ponedeljek sem pripravila tri jedi:
hladna paradižnikova juha "Gazpacho":
V blenderju zmiksaš do ustrezne konsistence par paradižnikov, 1 papriko, peteršilj, baziliko, strok česna... Receptov je mnogo, vsak se v nečem razlikuje... midva začiniva juho tik pred serviranjem z malo soli, popra in dobrega olivnega olja, ob serviranju še ledena kocka.. njam!
Testeninska solata z bučkami in mozzarelo; v ponvi popražm 3 bučke, nasekljam šopek mete in šopek bazilike in 2 mozzareli. Skuham 1 vrečko testenin, ohladim pod mrzlo vodo in vse skupaj zmešam v veliki skledi. Sol poper, olivno olje, spet, po okusu. Jaz sem dodala tokrat še malo naribanega parmezana, za močnejši okus.
Kvinoja v solati
Kvinojo skuhaš, ohladiš na hitrco pod hladno vodo, nato pa dodaš svojo najljubšo zelenjavo. Za naju tokrat solatna kumarica, več barv paprike, velik šopek peteršilja. Preliv sem naredila iz sezamove paste in limoninega soka. Če bi imela doma, bi dodala verjetno še koruzo iz konzerve, ali pa kuhano čičeriko.. v trgovino pa nisem šla samo zaradi tega.
Te jedi se super ohranijo v hladilniku, in ob povratku iz službe super paše:
1.) ker so jedi v hladilniku, so take temperature, da te lepo osvežijo
2.) ko prideš popolnoma razgret domov, v stanovanje, ki je kljub ukrepom še vseeno bolj toplo kot bi si želel, ni treba kuhati.
Je pa pač malo repetitivno - če se komu to upira, potem taka rešitev ni zanj. No, nama je bolje jesti parkrat isto, kot sopihati pri 30tih stopinjah za štedilnikom ;)
Prilepim še slikico, ko bo priložnost Drugače je pa teh hladnih solat iz žitaric neskončno. Drugo žito, druga zelenjava, malo drugačen preliv, pa je že čisto drugačen okus.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 11 Jul 2024 14:22 Naslov sporočila: |
|
|
Veliko solat (tržaški solatnik mi dela odlično in je mehak, sočen), kumarice, hrastov list, vse z vrta v tej vročini. Dodam kuhan krompir (če ni prevroče, takrat raje jem s kruhom), včasih sirarsko skuto, drugič trdo kuhano jajce. Ali pa zraven jem popečen sir.
Moja kosila so v poletni vročini skromna.
Zajtrkujem pa kraljevsko. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 12 Avg 2024 14:51; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Beki
Pridružen/-a: 08.07. 2021, 19:43 Prispevkov: 92 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Jul 2024 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
Oh, od daleč sem mislila, da imaš na sliki skledo z rožicami, potiskano. Šele zdaj sem dojela, kako izvirno si to pripravila! Čudovito! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Jul 2024 15:58 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za opis vaših obedov v teh časih.
Beki, ideja ni moja. Našla sem jo v knjigi "Babičini recepti za dom". Zelo lepa knjiga... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Jul 2024 16:26 Naslov sporočila: |
|
|
Kuham na balkonu. Zjutraj pod senčnikom, po 12. uri je balkon že ves v senci. Moj možiček bi se sicer prilagodil tudi bolj enolični skoraj-nekuhani hrani, bi pa delal kaj žalosten obraz in kar naprej pogledoval v hladilnik, če je v njem kaj salami podobnega .
Danes: pečeni puranovi zrezki ( 4 minute na vsaki strani, to ne vzame veliko časa). Francoska solata. Brez juhe ne gre, danes je bila fižolova, ker sem včeraj skuhala en cel lonec fižola in ga zamrznila po porcijah. Brez fižola pri nas ni solate.
Včeraj: goveja juha iz kock, kuhana z obilo jušne zelenjave, gosta zakuha z domačo ribano kašo. Glavna jed: Poletna solata s tuno.
Jutri: verjetno bom ob tedenski nabavi kupila kaj že pripravljene hrane in doma naredila le juho in solato.
Naslednji teden bo vsaj 2x za glavno jed solata iz včerajšnjega jedilnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 12 Jul 2024 07:45 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem včeraj zvečer kuhala govejo juho. Jedli smo dva dni goveje zrezke v omaki z rižem in veliko skledo kumarne solate.
danes selitev in ne vem, mogoče gremo na malico, če bo kaj prida.
popldne bom kuhala domače nadevane paprike (bo prevroče za karkoli zunaj, ker bo verjetno do 40 stopinj prilezlo), da bodo za dva dni, poleg bo vsak dan pire krompir, solata, še prej pa končno domača goveja juha.
brez juh pri nas ni kosila, bučk je polno, kuham nič drugače kot pozimi.
kruh se zmeraj peče, peciva tudi.
edino, česar poleti ne kuham, je kislo zelje/repa s krvavico. to mi v vročini ne potegne.
Tudi jaz skuham več fižola za fižolovko, boljša polovica ima rado gosto, da žlica stoji v njej, naredim vlivance vanjo.
nekako sem vajena vsak dan jesti toplo hrano, vroč čaj je obvezna sestavina zajtrka (tudi na morju).
pojemo pa več domačega sadja, trde breskve jem že dva tedna.
če kuharica štrajka, so pa jajca (štrajk je zelo redek). _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 12 Jul 2024 10:17 Naslov sporočila: |
|
|
Občudujem vse,ki v tej vročini kuhate.
Pri nama skuham šele zvečer.Pa še to res zelo na hitro.Včasih samo tople sendviče.
Obvezna je edinole skleda solate in latvica domačega kislega mleka.Tega pripravljam vsak dan. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Jul 2024 13:14 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz skuham vsak teden 200-250g fižola v zrnju. Ga dodajam čez teden v solate. V bolj hladnih dneh je enkrat kot topla jed, zdaj bo pa enkrat fižolova solata, verjetno z jajčki. Čeprav je meni zelooo všeč tudi solata iz fižola v zrnju, pora, narezanega na trakce in vmešana tuna iz konzerve. Odlična samostojna jed, ki pa g.Brbru ne potegne.
Zdaj fižol kuham zvečer.
Goveje juhe pa čez poletje ne jemo, ker nama je po njej preveč vroče .
Ker imamo pri nas bolj pozno kosilo (okoli 16.ure), je to zadnji obrok v dnevu. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 12 Jul 2024 14:37 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem imela na jedilniku špinačo iz pesinih listov, pire krompir in jajček na oko. Sicer je nekaj kuhanja, pa spet ne preveč.
Tako je bilo dobro, da sem krožnik polizala _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 12 Jul 2024 15:16 Naslov sporočila: |
|
|
Mož je zjutraj napekel dovolj palačimk, da bodo še jutri za posladek s sladoledom.
Testeninsko solato bova prav tako jedla danes in jutri za kosilo, poleg fussilov so v njej še kumara, dve papriki, trije paradižniki, koruza in konzerva tune.
Poleti večinoma kuham v provizorični kuhinji v pritličju, da nama kuha ne greje stanovanja, najraje kaj v pečici, da mi ni treba biti zraven. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Avg 2024 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
33 °C
Danes je bil sataraš. Jutri bo poletna solata s tuno. Velike porcije, da ostane kaj še za večerjo.
Zame bi bilo že to dvoje dovolj, a je bilo pod mus v teh vročini skuhati še juho. Gospodinjino maščevanje: juha iz kocke. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Avg 2024 14:50 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas bo pod večer, veeeliko blitve s krompirjem in piščančja krilca za žar, v pečici na vroč zrak. Čez dan pa sadje, so že nova jabolka, pa breskve, kak jogurt,.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 12 Avg 2024 14:59 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, točno tak dnevni jedilnik imam rada poleti. Če ni piščanca (nimam tistega na vroč zrak, kaj več se mi v vročini ne da), pa tudi ni hudega. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 13 Avg 2024 00:59 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nama je bila pa danes boranja, za v skrinjo za še dvakrat veganska, za danes pa zmešana z že pripravljenim in zamrznjenim golažem - božansko .
Jutri bo pa dimljen losos v smetanovi omaki s širokimi rezanci in paradižnik z veliko rukole za solato. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|