Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kumarice - vložene

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18592
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2024 13:12    Naslov sporočila: Kumarice - vložene Odgovori s citatom

Iz teme o gojenju kumaric za vlaganje

mravlja je napisal/a:
Recept moje moje (no ja, moje prve žene): Cool

1 dcl kisa za vlaganje, 3 dcl vode, 1 žlička soli, 3 žličke sladkorja, 1 šalotka, 1 vejica koprca -- vse za 1 kozarec za vlaganje;
kumarice se da v vrelo mešanico kisa, vode, soli, sladkorja - toliko, da spremenijo zunanjo barvo (ca. pol minute) - nato jih preložiš v kozarec s koprcem in šalotko ter zaliješ z vrelo mešanico, zapreš.

So čvrste in nikoli se ne kvarijo.
Sladkor je konservans, kdor hoče, ga lahko izpusti, ampak potem tako dobre niso več.

GrGr je napisal/a:
Jaz vse vlagam brez kuhanja, tudi male ali narezane kumarice:
- voda:kis = 3:1, malo posolim, zavrem
- kumarice zložim v kozarec (pomit prejšnjo sezono!), zalijem, zaprem, obrnem in pustim en dan >> klet.
Nič se mi še ni pokvarilo nikoli...

živa je napisal/a:
nikoli v nič ne dajem sladkorja, razen v marmelade.
moj recept za kumarice:
v kozarec natlačim kumarice, dodam par poprov, lovorjev list, koperc, koriander, nekaj zrnc gorčice, sol, kisa dam manj, in sicer 1 : 2 (dajem kar jabolčni kis za vse), zalijem kumarice, zaprem. Lahko se kupi tudi mešanico začimb za kumarice, doda se samo žlička soli na velik kozarec.

potem dam vse kozarce v lonec, kjer na dno dam viledo krpo, lahko tudi serviet, zalijem z vodo, da so pokrovčki pod vodo, ko zavre, poberem kozarce ven, nič ne obračam, nič pokrivam. ko so hladni, gredo v klet. Nič se ne pokvari.
Te kumarice so čvrste. Na ta način vlagam tudi papriko.

notranjka je napisal/a:
S temi kumarami in vlaganjem imam jaz vedno težave.
In potem greš na dopust in so težave dvojne.
Iste težave ima sestra in potem tiste velike viške deli vse naokrog. Zato sem lani prvič delala po tem receptu,vmes sem naribala tudi nekaj bučk.

https://stefkinedobrote.si/recepti/vlozena-kumaricna-solata/

Dala pa sem jih v pol litrske kozarce,da si jih mož lahko vzame tudi s seboj v službo,otroci v študentske domove ali pa si kozarček vzamemo s seboj na planinski pohod.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2024 13:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem.pri Cinija1 jedla super kumarice, čisto malo kisle, lepo hrustljave. Ji bom predlagala, da napiše postopek. Za tiste ki ne marajo kislega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7852
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2024 21:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A jih je mogoče fermentirala? Meni bi pasale zelo malo kisle. Te s kisom za vlaganje so mi sicer dobre v ustih, v želodcu pa precej manj.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5028
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2024 22:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz za vse kisle vložnine uporabljam jaboljčni kis. Še tega redčim z vodo vsaj 1:1 do 1:2.
Nobena zadeva ni nikoli prekisla; z dovoljšnjo količino ustreznih zelišč/začimb je vse dobrega okusa.
Res pa je, da kumaric še nikoli nisem vlagal, niti jih nisem gojil. Bom pa letos poskusil, prvič.

Alkoholni kis se doma uporablja zgolj za čiščenje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 09 Apr 2024 21:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Vložene kumarice v blagem kisu

1:5 (en del alkoholnega kisa, 5 delov vode)
sladkor
sol
koper
poper
šalotka

Kumarice zložim v kozarce, vmes dam šalotko in koper
Mešanico zavrem in vlijem na kumarice. Potem odlijem nazaj v lonec in zopet zavrem in vlijem na kumarice in to čisto do vrha. Zaprem in obrnem ter pokrijem.
Moram še povedat, da se jaz najbolj zanesem na svoj okus. Če se mi zdi, da je malček prekislo, presladko in preslano, potem bo ravno prav.

Pa še nekaj. Mešanice naredim več in višek dam v steklenico, tako da mi ni potrebno za vsak kozarček ali dva, tri delat to mešanico. Potem jo samo zavrem kolikor jo rabim.

Ja bo še kar nekaj časa preteklo, da bomo vlagale kumarice.

cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18592
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 09 Apr 2024 21:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

cinija1: hvala. srčki
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5028
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 09 Apr 2024 21:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cinija, ali kozarčkeo predhodno ogreješ?
Jaz se ne bi upal vplivati vroče tekočine v hladne kozarčke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Apr 2024 23:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AB, brez skrbi, nič ne bo šlo narobe, če uporabiš hladne kozarce, saj so tudi kumarice hladne in temperatura kisa takoj pade.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 921
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2024 07:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam zmeraj (sicer previdno in pripravljen odskočiti v primeru eksplozije) nalivam karkoli vročega v hladne kozarce. Ponavadi počijo tisti, ki so bili že prej načeti. In je daleč najmanjša škoda, če se to zgodi takrat, ko je kuhinja že itak usvinjana, ne pa nekje v shrambi recimo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18592
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2024 08:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz vlivam vrelo vodo v kozarce za vlaganje. Tik red vlaganjem vse tako oplaknem z namenom dodatne sterilizacije. Kot pravi aladin, poči le, če je bil napočen že prej. Nalivam pa počasi in previdno, v kuhinjskem koritu, na odcejalni mrežici.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2155
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2024 09:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz pa samo pri rdeči pesi in stročjem fižolu, ko gre voda, v kateri se je kuhala zelenjava, tudi v kozarec.

marmelada se tudi vroča naliva.

imam pa slabo izkušnjo. v zelo debel vrč za vodo sem vlila vrelo vodo iz vrča za kuhanje vode. velikokorat. enkrat je bilo dovolj, da je ob dnu rob počil, vrela voda po pultu, po vratih spodnje omarice in od takrat imam deformirana vrata, kajti folija je odstopila, noben mizar pa nima take stiskalnice, ki bi postružen rob vratc lahko stisnila skupaj, kajti ni pravega kota in roba. Ko se bom dovolj razjezila, bom menjava fronte, čeprav je kuhinja po 24. letih še vedno kot nova (izvzeta ta omarica).

najhuje je, ko je tekočina tako vrela, da ne moreš brisati nastale škode in samo gledaš razdejanje.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2024 14:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kozarce predhodno ne grejem, saj vlivam vrelo mešanico po kumarah. Ko tretji kozarček nalijem, se v prvem pogreje tako kozarec kot kumare spremenijo barvo. Takoj nato odlijem, zavrem in ponovno nalijem.
Več kot dva ali tri kozarce pa tako nimam naenkrat.
lp
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7668
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Apr 2024 09:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cinija1 mi je podarila kozarček njenjih vloženih kumaric. So naravnost izvrstne. Sicer za naš okus malo premalo kisle in slane, a to sploh ni pomembno, ker bom recept malo priredila naših navadam. Kar je meni najbolj všeč je to, da so izredno hrustljave.
Letos se gotovo preizkusim v lastni pridelavi/izdelavi tega shranka.

Hvala, Cinij1. Upam, da ti bom na jesenskem srečanju lahko oddala vzorec narejene domače naloge, da boš lahko ocenila, in povedala ali imam pri predmetu "vlaganje kumaric" pozitivno oceno ali popravni izpit Laughing
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 24 Apr 2024 10:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Brbr. Prepričana sem, da bodo dobre. Ti le prinesi "ocenit", ampak boš odnesla tiste tvoje kumarice domov, ker meni bodo prekisle.

Okusi so različni in ja, drži se svojega okusa in bo vse ok. Kar se shrankov tiče se sploh ne držim receptov, ker to je meni vse prekislo.

lep pozdrav
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18592
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 24 Apr 2024 11:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super podatek, tole o kislosti. Tudi jaz ne maram preveč kislih shrankov, zato bom letos tale recept zagotovo preizkusila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.