|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Okt 2023 08:22 Naslov sporočila: Čajote - pečene, dušene, kuhane |
|
|
Nekaj preprostih receptov iz mojih izkušenj - za začetnike:
1. osnovni recept
čajoto najprej preverimo, ali jo je treba lupiti. Če gre noht skozi lupino, je ni treba, obratno pa. Narežemo na kose po brazdah, da jo laže lupimo. Peška je užitna.
Nato jo narežemo na tanjše rezine - cca 1 mm.
v ponev damo malo maščobe (olje, maslo...). Na ogreto maščobo stresemo narezano čajoto in dušimo do mehkega. Na nizkem ognju je to cca 15 minut, vmes po potrebi obračamo. Med dušenjem posolimo. Primerno za prilogo.
2. recept:
dodatno rabimo še svežo papriko
enako kot zgoraj, le da najprej na vroči maščobi popražimo papriko, nato dodamo čajoto. Primerno za prilogo.
3. recept
enako kot 1. ali 2. recept, le da po zmehčani čajoti potresemo poljubna sveža (lahko tudi suha) zelišča, ki so nam všeč. (zelena, peteršilj, drobnjak, luštrek., malo bazilike, česen, poper ..) Čez vse to položimo nekaj rezin sira, počakamo, da se stopi in postrežemo. Ker je sir slan, ne solimo. S kosom kruha je to lahko dober zajtrk.
4. recept
čajoto narežemo na krhlje , jo posolimo, dobro premešamo in spečemo v pečici. Speče se hitreje kot krompir - na 200 °C po 20 minutah poskusimo, če je treba pečemo še malo dlje. Primerno za prilogo.
5. recept
Narezana na drobne koščke ali rezine paše v zelenjavne juhe. Lahko jo tudi spasiramo za zgostitev omak ali iz nje naredimo pire.
6. recept
Po lastnem navdihu. Enkrat sem namesto paprik dala dežnikarico in je bilo super. Iz njih lahko naredimo vse, kar običajno delamo iz cuket, le čas do zmehčanja je daljši. To je še zlasti važno upoštevati pri paniranih in ocvrtih.
V enolončnicah, ki so namenjene pogrevanju, lahko nadomestijo krompir, za katerega velja, naj se ga ne bi pogrevalo, ker ob vsakem pogrevanju postane teže prebavljiv (izjava strokovnjaka za prehrano). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 18 Okt 2023 08:44 Naslov sporočila: Re: Čajote - pečene, dušene, kuhane |
|
|
muha je napisal/a: | V enolončnicah, ki so namenjene pogrevanju, lahko nadomestijo krompir, za katerega velja, naj se ga ne bi pogrevalo, ker ob vsakem pogrevanju postane teže prebavljiv (izjava strokovnjaka za prehrano). |
Drži, nastane tako imenovani odporni škrob, ki ga naše ćrevo ne prebavi (delno ga simbionti v njem). Zato so izkušenjsko rekli, da se krompir ne pogreva (ker je v časih, ko je bila količina hrane omejena, to bilo pomembno.) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GrGr
Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50 Prispevkov: 586 Kraj: D.Toplice
|
Objavljeno: 18 Okt 2023 09:43 Naslov sporočila: Re: Čajote - pečene, dušene, kuhane |
|
|
metuljc je napisal/a: | Drži, nastane tako imenovani odporni škrob, ki ga naše ćrevo ne prebavi (delno ga simbionti v njem). Zato so izkušenjsko rekli, da se krompir ne pogreva (ker je v časih, ko je bila količina hrane omejena, to bilo pomembno.) |
Mar ni optimalno za marsikoga? Denimo diabetike itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 19 Okt 2023 07:57 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, Metuljc, sedaj vem, zakaj mene želodec boli po pogretem krompirju, pa četudi je v enolončnici, ki je hladna nekaj ur in potem pogreta. Svež krompir jemo, če ga kaj ostane, pa gre v svaljke, cmoke ali živalim.
Tudi krompirjeve solate ne smem jesti, pa mi je zelo dobra. Sploh z veliko čebule, česna in mesa poleg. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|