![Gartlc Seznam forumov](./images/logos/gartlc.2.1373709712.png) |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Jun 2022 10:17 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem letos sejala provansalca (prejšnja leta kelvedon). Za na vrt sem ga predvzgojila in posadila sadike. Vseeno ni dobro naredil - stroki so bili majhni in bilo jih je relativno malo.
Posejan na njivi (kasneje) sicer izgleda bolje (več večjih strokov) a si ne obetam kakšnega pridelka, ker ga že nekaj časa zdeluje suša.
Pri meni se bolje obnese kelvedon. Najbolj od vseh pa se je obnesel grah telefon (gojila sem ga pred leti), ki ima tudi večja zrna. Sicer je visok in rabi kar pošteno oporo, a sem se odločila, da bo to moja izbira za vrt naslednje leto. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
muha
![](images/avatars/gartlc/8.gif)
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 14 Jun 2022 12:00 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni je bil, kar se pridelka tiče, najljubši Telefon. A sem ga izločila iz izbora:
- ker je visok in težko naredim dovolj visoko in čvrsto oporo, da se ne bi posedal in polegal;
- ker zori kasneje od Provansalca in je bila ob zadnji beri vedno četrtina, če ne polovica zrn črvivih.
- proti koncu zorenja rada že nastopi vročina in ga zdela plesen.
S preusmeritvijo na Provansalca sem se opisanim težavam izognila. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 14 Jun 2022 13:03 Naslov sporočila: |
|
|
Je sploh kakšna sorta graha, ki bolje prenaša visoke temperature? |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 15 Jun 2022 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
AB, na tvoje vprašanje ne poznam odgovora. lani sem sadila sladki grah, iz lidla ali hoferja seme, ne vem točno.
bil je zelo bogat, cvetel vijolično. zrna drobna, kar mi je zelo všeč. letos bolan. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
crtj
![](images/avatars/gartlc/99062012359e4604ad7c54.png)
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 19 Jun 2022 18:25 Naslov sporočila: |
|
|
Naša pomladna proizvodnja bo kot kaže okoli 8-10 kg luščenega.
To je dovolj, da se v hladnem delu leta vsak teden grah nekam doda, ni pa toliko, da bi vsak teden nastopal kot samostojna jed (juha recimo). Vendar nisem prepričan, da želim luščiti toliko graha, kot bi ga bilo potrebno za to drugo.
Sorta je bila American wonder, sejano prav sredi marca in potem še en teden kasneje, pobrano v prvem in drugem tednu junija. Bilo je nekje 35 dolžinskih metrov. Ni velik pridelek, je pa OK glede na vloženi čas in posledično preraščenost s konkurenco
Naslednje leto bi želel preizkusiti Maestro, če bom dobro načrtoval prostor in če se mi bo dalo postavljati oporo, sicer pa ponovimo.
Mogoče ena posebnost lokacije je v tem, da je bilo prejšnjo sezono zaorano čuda suhega kurjega gnoja, kar je močno spremenilo prej precej lončarsko sestavo zemlje.
AB, kar se tiče poletja, našel sem en članek, ki je zanimiv zato, ker
- je iz 1977 (po moje je fajn, da se čim bolj oddaljimo od današnjega časa, da bi našli stvari, ki niso samo stvar trenutne mode)
- pravi, da grah načeloma mirno uspeva in rodi tudi skozi poletje, če le ima dovolj vode; da je torej enostavno zelo žejen, ne pa da bi ga mučila recimo osončenost ali temperatura sama po sebi (članek govori o zvezni državi New Mexico, ki je res močno nad našim stanjem glede vročine).
https://www.motherearthnews.com/organic-gardening/how-to-grow-peas-zmaz77mjzbon/
Sicer se mi nekaj sanja na pol glave, da nad 30 C (tam nekje) pri mnogih rastlinah ne teče več fotosinteza (ali je okrnjena), česa pa z vodo ne moremo rešiti in je lahko problem, razen če smo rastlina s fotosinteznim procesom C4 ... Gotovo to temo pozna Metuljc bolj natančno.
Berem tudi, da je dobra za poletje sorta Wando ki se po hitrem pregledu dobi tudi pri nas. Vendar ima baje strok okrogel vrh namesto zašiljenega in ga je težje odpreti pri luščenju.
Načeloma nameravam avgusta znova poskusiti z grahom (dotlej bom že malo pozabil na izkušnjo luščenja , da bi morda uspeli pobrati pridelek v oktobru - če bo uspela setev v še vedno poletnih razmerah in če poskusa ne prekine zgodnje-oktobrska nula, ki se občasno zgodi.
To spodaj sta dve kili, zdaj gresta na blanširanje in v skrinjo.
![](https://i.ibb.co/gjD1Hct/photo-2022-06-19-18-29-00.jpg) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
muha
![](images/avatars/gartlc/8.gif)
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Jun 2022 06:12 Naslov sporočila: |
|
|
crtj: jaz graha nikoli ne blanširam. Nimam občutka, da mu zato kaj manjka. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
crtj
![](images/avatars/gartlc/99062012359e4604ad7c54.png)
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Jun 2022 08:34 Naslov sporočila: |
|
|
To je zelo koristna informacija, mi bo prihranilo nekaj časa, hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 20 Jun 2022 08:39 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi nikoli. Samo v vrečko in direktno v zamrzovalnik.
Pa hvala za mnenja in članke. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
mfranc
![](images/avatars/gartlc/174153948455f7382e97a4f.jpg)
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Jun 2022 09:16 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas že dolgo ne, razen kakšna specialna zadeva. Začelo pa se je z gobami, blanširane so že pri vlaganju v skrinjo "smrkljaste" .
Samo na suho očiščene v vrečko in direktno v zamrzovalnik. ![Wink](images/smiles/icon_wink.gif) _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 20 Jun 2022 09:56 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mi ne blanširamo. Vseeno dobro obstane - dokler obstane. Običajno premalo časa...
Ampak crtj, "kilažo" imaš pa vzorno, tudi "metražo".
Če napravim nek samooskrbni pre-račun in številke zaradi lažjega računanja rahlo zaokrožim: 36m1 (36m2) "linije" = ca. 9kg graha -> 4m1 = 1kg -> 1m1 = 1/4kg graha.
Si bo treba zapomniti. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
crtj
![](images/avatars/gartlc/99062012359e4604ad7c54.png)
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Jun 2022 10:18 Naslov sporočila: |
|
|
Bral sem nekje "2 to 6 lbs per 10 ft row", torej 1 do 3 kile na 3-metrsko linijo, torej 0,3 do 1 kile na meter - strokov, nakar krat 0,5 za luščeni grah.
Glede na to in glede na ne-oskrbo je naše izpadlo kar OK. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Jun 2022 12:20 Naslov sporočila: |
|
|
No, še moje poročilo: pred vikendom sem pobrala grah z njive. Posejan je bil 14.4. Posejala sem cca 40tekočih metrov.
Pobrala sem vsega, tudi veliko nezrelih strokov, ker v tej suši in vročini ne bo preživel (se mi zdi). Vsega zelenja je bilo cca 9kg, po odbiranju mladih strokov (bodo poskusno za kuhanje) in luščenju, izplen dozorelega graha znaša 3.9kg. V primerjavi s tabo, Crtj, "nimam za burek", a sem vseeno zadovoljna. Glede na sušne razmere na njivi, nisem pričakovala tolikšne bere... Če sem iskrena, sem bila celo presenečena, da so rastline sploh še žive.
Jaz grah pred zamrzovanjem blanširam. V knjigah o zamrzovanju pravijo, da se z blanišranjem na hitro ustavilo procesi v zelenjavi in s tem ohrani več snovi. Seveda se ohrani tusdi, če ga ne blanširaš...
Sem pa zadnjič preverjala primeren čas sajenja zapisan na vrečkah različnih sort graha. Povsod je navedeno, da se ga lahko seje vse poletje. Tudi junija in julija. ![Shocked](images/smiles/icon_eek.gif) _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
crtj
![](images/avatars/gartlc/99062012359e4604ad7c54.png)
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Jun 2022 15:43 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, sigurno se poznajo vremenski vzorci, letos sta LJ in MS malo zamenjali vloge glede sušnosti / mokrosti - brez tega bi tudi moja lako ćemo vzgoja dala dosti slabše rezultate.
Je pa s tem potrjeno tisto iz prej podanega članka - da je grah res ekstra žejna kultura.
Kar ni tako fajn, ker še zlasti v razmerah bolj razgibanih okoljskih dejavnikov si želimo gojiti takšne reči, ki rade rastejo v raznoraznih razmerah in ne takšnih, ki so izbirčne.
Nekoč v šoli smo enim rekli evrotopne in v drugim stenotopne, zapomnili pa prek tega, da je Evropa večja od stene.
Ekola, luščenje je pri koncu, bravo naši. Do jesenske runde, če bo vse OK. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
crtj
![](images/avatars/gartlc/99062012359e4604ad7c54.png)
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 23 Feb 2023 15:10 Naslov sporočila: |
|
|
Koliko uspeha ste imeli z večkratnim pobiranjem graha? Katere sorte so se zlasti izkazale glede tega? Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Andrej B.
Pridružen/-a: 31.01. 2023, 17:08 Prispevkov: 145 Kraj: Otočec
|
Objavljeno: 15 Mar 2023 21:17 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz grem jutri zakopat provansalca in kelvedon. Bo šla čezenj koprena.
Mogoče preveč hitim, no bomo videli. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
|
![Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.](templates/Acid/images/lang_slovenian/reply-locked.gif) |
Gartlc Seznam forumov
-> Fižol in druge stročnice Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Stran 24 od 33 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|