|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 13 Apr 2018 11:23 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Bicikel! Saj imam tudi trizobo orodje (na kratkem štilu), bom nihajko preizkusila raje drugje . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 16 Apr 2018 04:43 Naslov sporočila: |
|
|
Moj česen začuda letos še ni zapleveljen . Predposevek je bil stročji fižol pa s pepelom sem ga dvakrat kar izdatno potresla. Te dni dobi še zastirko iz slame okrasnih trav.
Ravnokar sem končala s čiščenjem in sekljanjem 10 glavic Anke iz lanske pridelave. Prerašča komaj kak strok, bolezensko načet ni bil niti eden . Še nekaj mi jih je ostalo, bom videla, kakšno bo stanje čez slab mesec. Da ponovim: pobran je bil v prvi fazi zrelosti. Posušena dobra tretjina listov, stroki lepo razviti. Hranjen v kartonski škatli na suhem neogrevanem podstrešju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 16 Apr 2018 08:39 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče je res ključno, da je pravočasno pobran. Meni seveda ne uspe, ker je takrat vroče in ga je preveč. Pod večer, ko se shladi komaj kaj uspem....
Bom videl kako se bo obnesla zamenjava sort. Imam tudi poizkusno po glavico ali dve v trgovini kupljenega ali dobljenega česna. Recimo iz Leclerca, pa eno glavico sem prinesel iz Španije (Barcelona) - Katalonc. V hotelu so ga imeli za okras pri zajtrku, pa je odromal z menoj žal sem ga lahko posadil šele, ko je skopnel sneg in je šele sedaj pričel kazati špičke iz zemlje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 16 Apr 2018 10:27 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, kaj pa narediš s sesekljanim česnom? Ga zamrzneš? Kako ga pa dobiš potem narazen?
Jaz ga zamrznem nekaj še v neolupljenih strokih za svoj recept piščanca s česnom . Nasekljanega pa še nisem ...
Tudi moja anka je še super, visi mi v kitah v kleti. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 16 Apr 2018 11:22 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka: zalijem ga z oljem. Je priročno, ker ga ni treba sproti sekljati (idejo mi je dala Cinija1) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 16 Apr 2018 12:42 Naslov sporočila: |
|
|
Dobra ideja! Koliko časa ti pa drži v olju? Mislim - se ga da imeti kot "oletnico" do novega pridelka, ali ga je treba sproti porabiti?
Jaz ga v glavnem itak kar stiskam, ne sekljam. Sprašujem za slučaj, če bi moja anka začela prezgodaj propadati. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 16 Apr 2018 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
Kako dolgo? Kak mesec že, več pa ne vem. Pripravljam ga samo za sproti in pa takle čas preostanek, da ne propade. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Apr 2018 16:08 Naslov sporočila: |
|
|
Če ga imaš v hladilniku, zdrži vsekakor dlje kot na polici. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 16 Apr 2018 20:51 Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem oplela gredico s česnom in ugotovila, da je bil zelo dober nasvet nekoga z Gartlca, da se na težki, mokri ilovnati zemlji česen sadi na grebene. Sicer sem zelo dvomila, da bodo grebeni čez zimo in po spomladanskem dežju ostali - pač pretekle izkušnje na suhi peščeni zemlji, nič pokriti čez zimo. Grebeni so se obdržali praktično v začetni višini, v jarkih se je pa lepo nastlalo listje.Česen veselo raste
Ko je bilo ravno na koncu gredice še malo praznega prostora, si nisem mogla kaj, da ne bi v zemljo vtaknila še nekaj zunanjih stročkov nekega noname česna, ki sem ga pridelala lani, pa še en velik strok, ki sem ga včeraj dobila na Jezerskem - seveda tudi noname. Nekaj bo gotovo zraslo, ane? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 17 Apr 2018 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, misliš svežega? A ne začne v hladilniku še hitreje kaliti, ker je bolj vlažno okolje? _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Apr 2018 13:38 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, mislim nasekljanega v olju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 17 Apr 2018 15:00 Naslov sporočila: |
|
|
Ok, saj se mi je zdelo . Hvala! _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Apr 2018 15:08 Naslov sporočila: |
|
|
Tako, za poskus, bi bilo pa zanimivo nekaj glavic vakumirati in hraniti na hladnem v temi. Velja poskusiti, res. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 17 Apr 2018 15:27 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bom pa res probala - letos mi ostaja malo preveč česna . Bom šla k sosedi, ki ima aparat za vakumiranje, jaz ga nimam. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 17 Maj 2018 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
Letos je vse zmešano. Očitna posledica toplega aprila je hitra rast česna. Zgodnja sorta Portugalc dela že pske. Sem danes prav debelo pogledal, ko sem to videl. Za vzorec sem izpulil eno rastlino. Zemlja je toliko mokra, da gre ven cel brez težav. Pski so še tanki, a čez kakšen teden ali dva bodo že uporabni.
No pa še nekaj: opazil sem prve znake rje na listih. Tudi te še nisem opazil tako zgodaj. Lahko, da včasih na rjo nisem bil toliko pozoren. Vsekakor zgodnjo sorto to prej doleti. Sumim da zaradi preusmerjanja energije v rast glavic. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Stran 6 od 17 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|