 |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MijaLan
Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04 Prispevkov: 736 Kraj: Ljubljana/Vipavska
|
Objavljeno: 21 Jun 2018 09:43 Naslov sporočila: |
|
|
Tvoj fižol je idealen za pobiranje! Pri rumenih sortah se jaz orientiram tudi po barvi, da ni več zelenkast. Zame je dovolj zrel in ne prezrel tak fižol, da ima že izbočen strok pri fižolčkih. Dober tek! ;) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Jun 2018 10:20 Naslov sporočila: |
|
|
ML, hvala. Po navadi sem ga pobirala malo prepozno, ko so bila zrna že kar dobro formirana. Zadnjič pa sem dobila v dar nekaj zelo mladega (za moje pojme) fižola. Pojedli smo ga v solati in bili navdušeni nad okusom. Tako sem prišla do spoznanja, da sem ga jaz v preteklosti pobirala prepozno... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
muha

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Jun 2018 10:42 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | . Na podlagi česa se vi odločite, kdaj je pravi trenutek.
Mislim, da sem jaz pobirala malo prezgodaj, a ne? Vendar sem se za pobiranje odločila tudi za to, ker ne vem, kaj so tam zgoraj za danes ponoči namenili mojemu vrtu... Če bo kaj klestilo, se bomo vsaj enkrat najedli stročjega fižola.
|
Odvisno, za kaj ga boš uporabila. Berggold za enolončnice bi lahko komot počakal še nekaj dni, nič pa ni narobe, če si ga pobrala nekaj bolj zgodaj. Zeleni je pa ravno pravi za solate.
Jaz imam Berggold izključno boranijo in podobne enolončnice, za solate pa ploščatega, najraje tiste z rumenimi stroki, ki ga pobiram v enaki fazi kot MijaLan. Bolje premalo, kot preveč zrel. V stročji solati ne maram izstopajočega okusa zrna.
Trionffo Violetto je pa dokaj univerzalen. Mehak in okusen v solatah in ne razpade v enolončnicah. Pri njem pobiram istočasno kar vse od malček prezrelih do takih, kjer se težko odločim, ali je že za odtrgat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Jun 2018 11:06 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Muha, tudi tebi. Obe sorti sta polni strokov in upam, da bom lahko še nekaj časa sprobavala in lovila "ta pravi" čas pobiranja.
Letos so tudi drugi fižoli krasni (tako nizki, kot visoki). Če jih bo zdaj lepo zalilo in potem temperature ne bodo visoke, bi znali že poleti lepo obroditi, ker po večini zdaj že cvetijo, eni se ponašajio tudi s prvini strokci. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 22 Jun 2018 21:53 Naslov sporočila: |
|
|
Fižol mi letos raste kot zmešan. Tale Black Turtle bean imam že do riti, pa še kar ovija ...
Malo pregosto sem posejal, je cela džungla, ki mi nekoliko kazi vrt, ampak dobro, naj bo ... bm preživel !
Tudi Čudo Piemonta po rasti ne zaostaja dosti. Bo že skoraj za obrat:
. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 25 Jun 2018 14:21 Naslov sporočila: |
|
|
a je canadian wonder enak kot mehiški rdeč fižol? Ali so to dve različne sorte?
Kako se obnese? Rodnost, okus,... ohrani barvo pri kuhanju? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 25 Jun 2018 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
Naš preklar je bil zadnji v vasi, na vrhu prekel je bil pa prvi
Seveda ker imajo vsi neke debele povečini kupljene preklje, mi pa natur drobne smrekce in leska. Drobna prekla pomeni manjši obseg in manj stebla na meter preklje in je fižol mimogrede na vrhu. To verjetno ni dobro.
Sicer smo pa danes nafancali zadnjega Barjanca, posejali v lončke 14.6, danes 25.6. je pa že zelo potreben presaditve (kup korenin na dnu lončka). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Jun 2018 08:30 Naslov sporočila: |
|
|
AB: črna želva se rada malo ovjia (do kakšnega metra visoko) - ni čisto nizek fižol. Tako se pripravi na goščavo. Dozoreva postopoma in bolj pozno, tja v jesen. Je pa zelo rodna sorta. Le stroki se malo težje luščijo...
Laksikon: mislim, da je Canadian Wonder isto kot mehiški fižol. Je bolj zgoden kot pozen fižol, rodnost srednja, kuha se cca 30min s prednamakanjem, kuhano zrnje je temno rdeče barve. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 27 Jun 2018 13:44 Naslov sporočila: |
|
|
OK, hvala. Ga pa ne najdem, kolikor sem preklical ga ni več možno dobiti, tudi v centralnem skladišču od Semenarne LJ ga ni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
metuljc

Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Jun 2018 09:16 Naslov sporočila: |
|
|
Uh, a ni za sajenje že malo pozno? Jaz ga sadim v začetku maja. Zdaj ima spodaj že majhne stroke, zgoraj pa bujno cveti in bo v visokem poletju, v suhem vremenu lepo dozorel in se posušil - vsaj tak je moj načrt.
Ne vem, kako bo s cvetenjem v poletni vročini (če sploh bo ). Verjetno bo cvetje odpadalo. Pa tudi jesensko zorenje strokov, ko je bolj deževno vreme, je lahko kar problematično, ker v stiku z mokro zemljo začno gniti, ali pa začno semena kaliti že v stroku... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 28 Jun 2018 14:08 Naslov sporočila: |
|
|
hvala za linke, ampak sem naročil iz UK. Se strinjam, da je boljše pozno spomladi, vendar nisem imel prostora, zdaj pa imam prostor (toča je naredila svoje ). Za stročje ponavadi ni bil problem, sem ga sadil tudi pozneje in je bilo OK, če bo vreme v redu, bo tudi ta ratal za zrnje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
metuljc

Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 29 Jun 2018 08:06 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Metuljc!
Ob tej knjigi sem pomislila, kako sem pred leti organizirala skupinski nakup slovarjev in izpogajala popust. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 01 Jul 2018 15:43; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ana
Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47 Prispevkov: 514 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Jul 2018 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj nabran Berggold je bil sem in tja pikast po strokih.Pikast ni bil od rje, ampak kot bi bil na enem stroku večkrat malo obgrizen. Sem ga otrebila in obrezala, danes sem ga hotela skuhat, pa so bili vsi stroki napadeni.
Kaj bi bilo to?
Hvala za odgover Ana |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Gartlc Seznam forumov
-> Fižol in druge stročnice Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 30, 31, 32 ... 54, 55, 56 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 30, 31, 32 ... 54, 55, 56 Naslednja
|
Stran 31 od 56 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|