|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 26 Jun 2014 17:50 Naslov sporočila: |
|
|
S pikapolonicami, ki jih je poslala na delo mati narava . Je bilo en čas kar hudo gledat, a se je splačalo potrpet - vse se je uredilo bio in eko . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 26 Jun 2014 18:06 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | S pikapolonicami, ki jih je poslala na delo mati narava . Je bilo en čas kar hudo gledat, a se je splačalo potrpet - vse se je uredilo bio in eko . |
Pri meni pa to ne deluje. Lani sem jih prav dolgo prepričevala, naj oberejo uši s fižola, nazadnje sem pa potrgala stroke, ki so bili uporabni in fižol porezala. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 27 Jun 2014 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Ivčk: lani sem probala samo en strok Ribnčana. Moja ugotovitev je bila, da je sicer mehak, a nitkast in zato za stročje ni prmeren. Lahko pa, da se motim... Je treba probat malo večjo količino. Je pa res to zelo zgoden in zelo roden fižol (po mojih izkušnjah). Lani je od vseh obrodil največ. Tudi letos kaže dobro. Tudi cveti prvi, čisto za petami pa mu je Zolfino, ki tudi že obilno cveti.
...naredijo daljše vitice (tudi Ribnčan), vendar se potem ustavijo. |
Včeraj šla potrgat največje stroke Ribnčana, dolžina ni presegala 15cm, bili so kak centi široki. Vse je bilo skuhano v korenčkovi juhici (moj otrok jo obožuje že od čisto malega: nastrgan korenček z gresom, vegeto in peteršiljčkom). Pa lahko povem, da je zelo krhek, sočen, precej mesnat in nič nitkast. Tudi okus se mi zelo dopade, je nežno sladek in lepo 'fižolast'.
Jaz pri Ribnčanu nisem opazila vitic, je pa nekoliko višji od ostalih nizkih, doseže nekje 40cm. Izredno roden je že zdaj na začetku, ima obilico cvetov, strokov tudi ne manjka. Imam pa le 12 rastlinic v treh mini vrstičkah in mislim, da bi se že od tega lahko najedli
Tole je bilo včeraj skuhano:
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 27 Jun 2014 12:34 Naslov sporočila: |
|
|
Tole pa so prvi stroki sorte Tiger's Eye, ki je sicer namenjen za zrnje (lepo pisano z vzorcem tigrovih črt, od tod tudi ime), ampak me vseeno zanima, če se da jesti tudi stroke, zato gredo tile v lonec. Na izgled je strok zelo podoben Ribnčanu, je pa rastlina drugačna, tudi cveti rozasto.
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 27 Jun 2014 12:44 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, a delaš kaj poskusov, preden daš kuhat stroke?
Moja teta je kuhala v stročju tudi običajni fižol za zrnje, ampak samo zelo mlad. Preizkušali smo ga tako, da smo strok zarezali na obeh koncih. Če se je z odlomljenim delom potegnila tudi nitka, smo vedeli, da ne bo za stročje. Uh, kako grozno je bilo, če je bil malo prestar, kot da bi jedla špago .Mama je bila že bolj napredna in je za stročje raje namensko sadila rumeni maslenec. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Jun 2014 13:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, kdaj si ga pa sejala, da je že tako velik? Pri meni je Ribnčan šele začel dobro cvetet in nastavljat stroke,izgleda pa takole:
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Bom pa vsega pustila za zrnje, ker mi je njegovo svetleče oranžnorjavordeče zrnje zelo všeč.
Bilo bi pa fino, da bi tvoje ugotovitve zaoisala tudi v temo posvečeno samo Ribnčanu, da bi bilo vse onjem zbrano na enem mestu... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 27 Jun 2014 15:37 Naslov sporočila: |
|
|
Kar se jaz spomnim iz moje mladosti smo tudi jedli nitnat fižol, le bolj mlad in narezan na kaka 2 cm dolžine, da se niso predolge nitke vlekle po ustih _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 27 Jun 2014 15:50 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, na nek način poskus naredim že na vrtu saj vedno en strok, ponavadi največji, prelomim na več koncih in probam prežvečiti.
Če je lepo hrustljav in sladek, ga vzamem za užitnega v stročju. Prežvečeno seveda izpljunem, čeprav ni škode, če ješ surov stročji fižol v manjših količinah.
Brbr, vse fižolčke, ki jih imam namen shranjevati za naprej (torej seme), sem sejala 26. aprila. Od šestih sort mi jih je vzklilo le pet, pri eni so zgnili vsi fižolčki. Tokrat sem sejala direkt na vrt, ponavadi pri manjših količinah semen raje naredim sadike.
Bom šla poslikat Ribnčana in ostale, potem pa popolnim malo teme o posameznih sortah in odprem tudi nove _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 29 Jun 2014 22:22 Naslov sporočila: |
|
|
Kam pa zdaj _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 29 Jun 2014 23:18 Naslov sporočila: |
|
|
Kar na električne žice malo višje ga spelji |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 29 Jun 2014 23:27 Naslov sporočila: |
|
|
aladin je napisal/a: | Kar na električne žice malo višje ga spelji |
Sva z mamo prišli na isto idejo - kar na daljnovod s špago, pa zmočit, da bo boljša prevodnost _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 02 Jul 2014 07:24 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je bilo pobrano včeraj, očiščeno in narezano in dano v skrinjo (tako zadži največ vitaminov ), da bo danes za kosilo.
Največji kup je Ribnčan (pribl. 50 strokov iz 8-ih rastlin!!), manjši zeleni kupček je Tiger's Eye, pisani pa je Dragon's Tongue, najbolj podoben Čudu Piedmonta, bom kasneje primerjala še zrnje, po moje gre za zelo podobni sorti. V vsakem primeru ima od vseh treh najbolj sočne in krhke stroke...
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Jul 2014 07:32 Naslov sporočila: |
|
|
Kot vem je Ribnčan prvenstveno dober za zrnje in je bil včasih kar cenjen saj so ga vozili celo na Dunaj. Stroke lepo napolni s cca 7 zrn i(če se prav spomnim od lani). _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 02 Jul 2014 07:58 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, za stročje obiram zunanji dve vrsti, srednja vrsta, ki je od križanja najbolj zaščitena, pa bo za zrnje oz. semena.
Letos mi je cilj nabrati le nekaj več semenskega materiala za naslednjo sezono, zrnje pa bomo jedli šele drugo leto. Pa stročjega imamo raje, zato imam rada sorte za kombinirano rabo... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Jul 2014 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
Dobro, dobro. Pri nas imamo raje-oziroma pojemo več fižola v zrnju, zato me tudi bolj zanimajo sorte za zrnje. Pa dober _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Fižol in druge stročnice Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 54, 55, 56 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 54, 55, 56 Naslednja
|
Stran 11 od 56 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|